„Szörnyű, buta” a határkerítés vagy a szabadság védelmezője?

2016. március 22. 09:10 – Ténytár | Forrás: „Úgy voltam vele, hogy ebben már nem veszek részt” – német elitklubban tálalt ki Balog Zoltán
|

„Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni. Én is odamentem, osztottam ételt, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet; de közben ezt el kell választani az állam feladataitól: a jog, a biztonság, a rend garantálásától” – mondta Balog Zoltán, a humán tárcát vezető miniszter.

A miniszter március 7-én, németországi látogatásakor a frankfurti Hayek Clubban tartott egyórás beszédében fejtette ki véleményét a migránskérdésről, amely kapcsán a magyar határkerítés is szóba került.
 
Ekkor a miniszter elmondta, hogy korábban – mint magánember - ellenvetéssel fogadta a határépítés koncepcióját, a véleménye mára azonban megváltozott ezzel kapcsolatban.
 
 
„Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni. Én is odamentem, osztottam ételt, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet; de közben ezt el kell választani az állam feladataitól: a jog, a biztonság, a rend garantálásától. A kampányunkkal mindenesetre összemostuk a két szintet. Amikor azt írtuk plakátokra, hogy »Nem veheted el a magyarok munkáját!«. Így, tegeződve. Magyar nyelven. Azt hiszem, nem tettünk kellő különbséget a szükséget szenvedő ember, az áldozat és az áradat, a folyamat között. Utóbbit meg kell akadályozni a magyar határon, az európai határokon, azt viszont, hogy hús-vér embereket utáljanak, nem engedhetjük meg magunknak” – mondta Balog Zoltán.
 
Tavaly még nem tudott azonosulni a határvédelem ezen formájával sem lelkészként, sem pedig miniszterként. Kétségek gyötörték azzal kapcsolatban, hogy a kormány idegenellenes kampánya magyarul és tegeződve szólítja meg a migránsokat, valamint „szörnyű, buta” szavakkal illette a határkerítést. Éppen ezek miatt fel is vetődött benne, hogy ebben nem vesz részt. Úgy tűnik, hogy azóta már másképpen látja a helyzetet, mivel az elitklubban kifejtett véleménye szerint a kerítésállítással a kormány a szabadságértékét védi. 
 
A legutóbb a Die Zeit német lap hírportálja készített interjút Balog Zoltánnal. A miniszter azt nyilatkozta, hogy szerinte a határkerítés hosszú távon nem megoldás, de ez nem érv az ideiglenes kerítés ellen. Balog megállapította, hogy borzasztó humanitárius állapotoknak nézünk elébe, és a kölcsönös vádaskodás helyett segíteni kell az embereken. Valahogy ez a humánus magatartás hiányzott a minisztertől, mikor Magyarországon tombolt a menekültválság.
 
Status of !node_type

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere korábban szörnyű, buta” jelzőkkel illette a magyar határkerítést, a véleménye mára azonban megváltozott.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA