Orbán Viktor mégis elismeri Oroszországot?

2013. február 5. 16:30 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor interjú
|

"Mi magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország milyen fontos partnerünk. Tisztában vagyunk Oroszország súlyával és jelentőségével is, de a tiszteletet, amelyet Oroszország iránt érzünk, elsősorban nem Oroszország mérete, hanem kultúrája váltja ki belőlünk, és az orosz kultúra iránti tiszteletünk adja meg az alapját a jó gazdasági együttműködésünknek" - mondta Orbán Viktor a Moszkvában tett látogatása után 2013. január 31-én.

A kormányfő moszkvai látogatása után Oroszországot magasztalta. Orbán Viktor szerint munkalátogatása fontos lépés volt, hogy a válság után kialakuló új világgazdasági rendszerben az eddiginél szorosabbá és a magyarok szempontjából gyümölcsözőbbé váljon az orosz-magyar kapcsolat.

Ellenzékben korábban nem a tisztelet és az elismerés hangján szólt a jelenlegi miniszterelnök: Orbán Viktor 2007-ben, a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmával szervezett konferencián az energiapolitika kapcsán arról beszélt, hogy az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van: míg Európában a politikától független piaci észjárás a jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem állami, politikai alapú logika működik. 

Míg Európában a piac szereplői elfogadják a verseny szabályait, az üzleti tranzakciók átláthatóak, addig Oroszországban nem a verseny elfogadása, hanem a monopóliumra való törekvés a jellemző. Ezután a konferencián - bár nem volt előadó - Orbán Viktor szavait követően szót kért Oroszország budapesti nagykövete, aki azt mondta: az energiapolitikából nem kell politikát csinálni. "Nem kell ebből politikát csinálni, elnök úr, le kell ülni tárgyalni" - mondta. Hozzátette: nem kell eltérő észjárásról beszélni, hiszen csak a piaci szempontok döntenek. 

Mint mondta, az orosz kormánynak fontos, hogy tudja, az orosz termelőknek biztos piacuk van. Az orosz energia megvásárlása nemcsak a vevőnek, de a szállítónak is fontos - mondta."Oroszországban az energiapolitikáról csak piaci alapon lehet beszélni" - hangsúlyozta. A nagykövet hozzátette: ha a magyaroknak nem kell a gáz, másoknak adják el. Megértettük egymást? – zárta mondandóját Igor Szavolszkij.  

Azóta a Fidesz tájékáról is újrahangolódás látszódik kibontakozni a magyar-orosz kapcsolatokban a keleti nyitás politikája mentén.

 

Status of !node_type

Újrahangolódás látszódik kibontakozni a magyar-orosz kapcsolatokban.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA