Nemzeti ügyből a pestiek problémája lett az olimpia (1)

2017. február 22. 09:10 – Ténytár | Forrás: Orbán álma volt, aztán az egész nemzet ügyének mondták, most viszont már Budapest kezdjen valamit a vacak olimpiájával
|

Egy olyan tervről van szó, amelyre a Magyar Országgyűlés 80 százaléka, a fővárosi közgyűlés 90 százaléka, míg a Nemzeti Olimpiai Bizottság tagságának 100 százaléka mondott igent, ezért nyugodt szívvel nevezhetjük össznemzeti ügynek” – hangzott el Orbán Viktor beszédében a Magyar Olimpiai Bizottság alapításának 120. évfordulóján 2015-ben.

Ekkor nemhogy Budapestre szűkítette volna le az olimpiát, hanem ahogy akkor hangoztatta: „Mi nem csupán az első budapesti, hanem egy közép-európai olimpiát szeretnénk megrendezni”. Sőt, Rióban is a régió olimpiájaként adta el Orbán a budapesti olimpiát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének.

A magyarországi játékok Orbán régi vágya volt. Már 2002-ben arról beszélt, hogy szerinte az olimpia milyen távlatokat nyithat az országnak. A parlament is megszavazta az olimpiai pályázat támogatását, az pedig nehezen hihető, hogy a teljes Fidesz-frakció Orbán ellen szavazott volna. 2015 decemberében pedig a MOB 120. születésnapján beszélt nagy büszkén arról, hogy az olimpia megrendezése össz nemzeti ügy, amely mögött széles nemzeti összefogás áll.

Most azonban változott a helyzet: nem a Fidesznek, vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtésére, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre – figyelmeztette Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP képviselőit a kormánypártok visegrádi évadnyitó frakcióülésén elmondott helyzetértékelésében.

Nagyon hirtelen ábrándult ki a magyarországi olimpia ötletéből Orbán Viktor, aki a HVG értesülése szerint Visegrádon a fideszes politikusoknak már azt adta ki: a fideszesek és a kormány ne vegye magára az olimpia ügyét, mert az Budapest dolga, a főváros pályázott rá. Ez ráadásul szerdán hangzott el, még azelőtt, hogy kiderült volna, mennyi aláírást gyűjtött a Momentum.

Orbán a HVG szerint arra utasította a fideszes képviselőket, hogy az ellenzék szava hihetetlenségét emlegessék, hiszen a kormány annak idején azért állt az olimpiai kezdeményezés mögé, mert a főváros, az ellenzéki pártokat is beleértve, támogatta a pályázat benyújtását. Aztán az ellenzék kihátrált, megfosztva a budapestieket eme nagyszerű álom beteljesülésétől, a Momentum Mozgalom pedig valójában Párizs és Los Angeles ügynökeit jelenti.

FRISSÍTÉS (2017. február 24.)

Az olimpiai pályázat megrendezésére irányuló pályázat visszavonását a kormány február 22-én jelentette be, miután kihátráltak egy esetleges népszavazás elől.

A kormány határozatában így fogalmaztak: „Az elmúlt hónapokban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli”.

Tehát míg korábban a budapestieket terhelte a felelősség az aláírásgyűjtés miatt, most a kormány mindent áthárított az ellenzéki pártokra. A korábbi egység felbomlásáért okolják az ellenzéket, ami így lehetetlenné teszi az olimpia megrendezését.

Status of !node_type

Orbán régi vágyából, a budapesti olimpiából nyűg lett, ezért inkább Budapestre hárítaná a felelősséget.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA