Minden embert – akit a Parlament megválasztott – a döntés teljes szabadsága illeti meg?

1 hozzászólás | 2012. április 6. 07:45 – Ténytár | Forrás: Fidesz frakcióülés
|

„Azt az ellenzéki felvetést, hogy majd váltsa le a Fidesz-frakció Schmitt Pált, hiszen ő szavazta meg, vissza kell utasítanunk, mert minden embert – akit a Parlament megválasztott – a megválasztás után a döntés teljes szabadsága illeti meg, és ezt tiszteletben kell tartani" – jelentette ki Orbán Viktor 2012. április 2-án, a Fidesz frakcióülésén.

A kormányfő szavai szerint, az Országgyűlés által megválasztott tisztségviselő szabadon dönthet a hatáskörét érintő kérdésekben. Ez alapján a Parlament vagy a kormányfő nem gyakorolhat nyomást az általa megválasztott tisztségviselőkre.

Ezzel szemben, a Fidesz részéről már jó ideje éles kritikák érték Simor András jegybankelnököt.  Simort a Fidesz 2009 óta támadta ellenzékből – leginkább a jegybankelnök off-shore cégével kapcsolatban. Szakmailag alkalmatlannak és morálisan megbukottnak nevezte az MNB elnökét.

Közvetlenül kormányra kerülése előtt, a Fidesz határozottan lemondásra szólította fel a Simor Andrást, majd a választások másnapján Orbán Viktor egyértelmű üzenettel támadt a jegybank elnökére: „Az MNB nem lehet offshore lovagok szálláshelye.”  Így Simornak csaknem két évig erős szembeszélben kellett munkálkodnia. Csak mostanra racionalizálódott a Fidesz hozzáállása. De ne felejtsük az MNB és PSZÁF összevonására és a Simor eltávolítására vonatkozó kísérleteket, valamint a jegybank elnök fizetésének csökkentését, ami még az EU rosszallását is kiváltotta.

Ráadásul amíg még Schmitt lemondásáról beszélt az ország és a lehetséges jelöltekről indultak meg találgatások, addig Simort a vagyonnyilatkozatáról faggatta a mentelmi bizottság. Emellett a Gyurcsány-kormány eszközéhez nyúltak, és kicserélték „alóla" a monetáris tanácsot. Így az MNB legfőbb eszköze az alapkamat meghatározása során korántsem önálló – komoly kormányzati befolyás alatt van.

Így aztán még érdekesebb az a kettősség, amiben a volt államfő és a jegybankelnök részesült a miniszterelnök és a Fidesz részéről. Bár erkölcsi deficitről lehetett beszélni a Simor-ügyben (azóta már arról sem), jogilag azonban semmiféle aggály nem merült fel.  Nem ez a helyzet a plágiumbotrányt illetően, ahol a szenátus részéről nem csak erkölcsileg, de jogilag is teljesen megalapozott volt Schmitt kisdoktori címétől való megfosztása.

Status of !node_type

Orbán Viktor szavaival ellentétben – Parlament által megválasztott tisztségviselők esetében –, nem mindig figyelhettük meg a teljes döntési szabadságot. 

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Írjon kommentárt!
Összes komment(1)
"VÉGRE PÁRTATLAN A FIDESZ" CSAK TUDNÁM MIKOR ÉS HOGYAN AKARNAK NEMZETI EGYSÉGET LÉTREHOZNI ????? MERT ILYEN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKJELÖLTEKKEL ,SOHA NEM LESZ EGYSÉG ....CSAK KÉTSÉG!!!
#11
László Knapp
7.2   
4  
0  
0  
0  

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA