Mégsem az a legjobb, ha az állam kezeli a nemzeti adatvagyont?

2011. június 7. 08:29 – Ténytár | Forrás: Fellegi Tamás sajtótájékoztató
|

A nemzeti adatvagyon területén átfogó és teljes megújulásra van szükség, az üzemeltetés pedig biztonságosabb és olcsóbb. Az infokommunikációs területen a közbizalomnak ismét helyre kell állnia. Erre jelent megoldást a nemzeti adatvagyon védelméről szóló törvény, ami meghatározza az adatvagyon fogalmát, rögzíti a nyilvántartások alapkövetelményeit, és leszögezi, adatfeldolgozó jellegű feladatokat kizárólag állami szerv, vagy 100 százalékos állami tulajdonú cég végezhet el. - mondta Fellegi Tamás 2010. november 16-án a kormányszóvívői tájékoztatón.

A nemzeti fejlesztési miniszter a saját nevével jegyzett törvényjavaslatról beszélt, ami azóta 2010. évi CLVII. törvényként lett kihirdetve még tavaly decemberben. A jogszabály szerint a nemzeti adatvagyonhoz tartoznak az emberek személyi adatai, a lakcímek, útiokmányok, foglalkoztatási és szociális adatok, agrártámogatási, egészségügyi, bűnügyi, szabálysértési nyilvántartások. A kormány meggyőződése akkoriban még az volt, hogy ezeknek a kezelését nem szabad magáncégekre bízni

Ekkoriban ugyanis körülbelül 70 cég foglalkozott kiemelten fontos állami nyilvántartások adatfeldolgozásával. A döntéssel egyébként Jóri András is egyetértett. Az adatvédelmi biztos szerint „Adatbiztonsági szempontból előnyös az, ha valahogy közelebb van a felelősség ahhoz, akit meg tudunk fogni, és nem úgy, hogy az alvállalkozó alvállalkozójától kerül ki ez.” Sőt, Jóri további szigorításra tett javaslatot, a hitelinformációs rendszereket és az adósnyilvántartásokat is államosította volna.

Most viszont Lázár János és Koszorús László olyan törvénymódosítást nyújtott be, ami lehetővé tenné, hogy magáncégek is kezelhessék a nemzeti adatvagyont. A javaslat indokolása szerint “a szükséges személyi és tárgyi feltételek hiányában” külső szerződéses partnerek bevonása nélkül nem minden esetben lehetséges az adatfeldolgozási feladatok ellátásához szükséges informatikai rendszerek üzemeltetése és fejlesztése. Így aztán “a jogszabályban meghatározott feladatok hatékony ellátását veszélyeztetheti az a törvényi korlátozás, amelynek értelmében az említett szervezetek az általuk kezelt adatok nyilvántartásával kapcsolatos adatfeldolgozási feladatok ellátásával csak államigazgatási szervet vagy kizárólagos állami tulajdonú gazdálkodó szervezetet bízhatnak meg.”

A sajtóban máris felröppent a hír, hogy a módosítás Fidesz-közeli beszállítókat hozhat majd előnyös helyzetbe. 

Status of !node_type

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA