Mégiscsak fontos társadalmi ügy a családon belüli erőszak?

2012. szeptember 17. 07:45 – Ténytár | Forrás: fidesz.hu
|

Szükséges, hogy a kormány dolgozza ki a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállását, és terjessze azt az országgyűlés plénuma elé" – hangsúlyozta Rogán Antal 2012. szeptember 14-i sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője meghajolt a hölgyek akarata előtt", miután ő is és a miniszterelnök is egyeztetett a párt nőtagozatával. Ezek után vált világossá számukra, hogy a családon belüli erőszak mégis csak fontos társadalmi ügy.

Erre szokás azt mondani, hogy jobb később, mint soha. Nem volt ugyanis ez mindig így. Bár már évek óta fel-felbukkan a közbeszédben a családon belüli erőszak kérdése, a viták legutóbb az új Büntető törvénykönyv kapcsán, idén májusban lángoltak fel újra. Ekkor ugyanis sikerrel zárult az Élet-Érték Alapítvány aláírásgyűjtési akciója, amely arra irányult, hogy az országgyűlés a napirendjére tűzze a kérdést. Sokáig úgy tűnt, hogy a pártok meghajolnak” a 103 ezer aláíró akarata előtt, s bár a népi kezdeményezés nem kötelezi őket, mégis az új büntetőjogi kódex részévé teszik a javaslatot.

Az új Btk. elfogadása előtt azonban egy ellenzéki és egy kormánypárti módosítónak (aminek egyik benyújtója meglepő módon az azóta mémmé vált Varga képviselő úr) köszönhetően mégis kivették „az együtt élők közötti lelki bántalmazás” tényállást, amelynek értelmében egy évig tartó szabadságvesztéssel lett volna sújtható az, aki azért, hogy „házastársa, volt házastársa, élettársa, volt élettársa, egyeneságbeli rokona nevelése, felügyelete vagy gondozása alatt álló kiskorú, illetve őt nevelő, felügyelő vagy gondozó személy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön, rendszeresen vagy tartósan olyan erőszakos magatartást tanúsít, amely a sértettnek lelki szenvedést okoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg.” (Akkor írtunk is erről, itt találjátok.)

Ettől függetlenül az országgyűlés kénytelen volt napirendjére tűzni a kérdést, hiszen a megfelelő számú aláírást (sőt, annak dupláját) összegyűjtötték a civilek. Erre a bizonyos vitára” az országgyűlés őszi ülésszakának első napján, a hajnali órákban került sor. (Az LMP ugyan beadott egy módosítót, amelyben az időpont megváltoztatását kérték, ezt azonban leszavazta a T. Ház.)

Aki figyelemmel kísérte az ügy alakulását, nem várhatott sokat a vitától”.  Miután a javaslatot a fideszes többségű Alkotmányügyi bizottság általános vitára alkalmatlannak találta, egyértelmű volt, hogy az egész csak kötelező kör, nem lesz itt változás.

A vita során teremben a kormánypártok részéről összesen 6 férfi(!) képviselő tartózkodott, köztük Varga István, akinek azóta elhíresült mondatai - Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak" - akkora felháborodást váltottak ki, ami miatt a kormánypártok kénytelenek voltak totálisan megváltoztatni addigi álláspontjukat.

Mert egyértelmű, hogy erről van itt szó, nem a Fidesz nőtagozatának lobbierejéről. A Fidesz-KDNP frakció hölgy tagjainak egyike sem vette a fáradtságot, hogy bármilyen szinten felkarolja az ügyet (eddig). Remekül mutatja ezt, hogy bent sem tartózkodtak a javaslat tárgyalása idején az ülésteremben. De helyettünk, beszéljenek inkább ők maguk:

Status of !node_type

A Fidesz mégis támogatja, hogy önálló büntető törvénykönyvi tényállás legyen a családon belüli erőszak .

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA