Mégis lehet pártpolitikus a köztársasági elnök?

2012. április 12. 07:45 – Ténytár | Forrás: Fideszes nyilatkozatok
|

„Az első ilyen szempont, hogy a nemzeti egység megtestesítőjének kellene lennie, vagyis pártok és pártérdekek felett álló, köztiszteletben álló és megkérdőjelezhetetlen tekintélyű közéleti személyiségnek”mondta Orbán Viktor 2005. április 3-án.

„ A Századvég a leggyakrabban említett függetlenség kritériumára külön is rákérdezett, és (...) a választók 69 százaléka tart alkalmasabbnak egy, a napi pártpolitikától független személyt, aki az élet más területein bizonyította vezetői rátermettségét, míg csupán 22 százalék támogat olyan pártpolitikust, aki a politikában bizonyította rátermettségétmondta Gíró- Szász András 2005. június 2-án a Heti Válaszban.

„Hagyomány, hogy olyan elnököt választunk, aki ha nem is élvezi minden parlamenti párt bizalmát, de legalább szimbolikusan képes az Alkotmány betűjének és szellemének megfelelően a nemzet egységét kifejezni. (...)Ám ilyen ember semmiképpen sem található a kormánypártok legszűkebb köreiben, vagy a kormányban. Nemcsak, hogy nem szavaznánk meg ilyen jelöltet, de a magyar demokrácia számára is újabb kudarc lenne, ha az MSZP-SZDSZ olyan embert erőltetne ebbe az elnöki székbe, aki nyilvánvalóan pártpolitikai elfogultságokkal terhes. (..)Szili Katalin pedig pártpolitikus.”- mondta Kövér László 2005. január 27-én. 

A Fidesz 2005-ben még meg volt arról győződve, hogy köztársasági elnöknek olyan embert kell megválasztani, aki elfogulatlan és a pártpolitikától mentes. Ám mint tudjuk, ellenzékben könnyű elvek mentén politizálni, amit kormányra kerülvén, szeretnek elfelejteni a politikusok.

„A kormánypárti frakciószövetség hétfő este (2012. április 2.) arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, hogy két hét múlva, április 16-án javasoljon államfőjelöltet”  – közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János mégannyit mondott, hogy „olyan elnökre van szükség, aki a nemzet egységét képes megjeleníteni és szimbolizálni munkájával és jövőbeni tevékenységével”.  

A jelenlegi hírek szerint, a Fidesz elnöksége péntek délelőtt (2012. április 13.) ülésezik. A tanácskozáson jelen lesz Áder János, fideszes európai parlamenti képviselő is, akit Kövér László mellett lehetséges államfőjelöltként tartanak számon.  Mindkét személyről elmondható, hogy a Fidesz 2005-ös kritériumainak nem felel meg, hiszen mindketten komoly pártpolitikai múlttal rendelkeznek.

Pénteken minden bizonnyal  többet fogunk tudni a jelölt személyéről. Ha valóban Áder vagy Kövér lesz a párt hivatalos jelöltje (és ezzel természetesen az új államfő), akkor a kormánypárt feladata lesz, hogy megmagyarázza az embereknek, mi okból mennek totálisan szembe 2005-ös kijelentéseikkel.

Status of !node_type

2005-ben még kizáró tényező volt a pártpolitikai múlt a Fidesz számára. Mostanra ezek az aggályok megszűntek.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA