A Fidesz nem támogatja az internetadót? (4)

2 hozzászólás | 2012. április 21. 09:19 – Ténytár | Forrás: Nyitrai Zsolt sajtótájékoztató
|

„Az az álláspontunk, az a véleményünk, hogy a kultúra támogatása nem történhet egy másik kultúra, nevezetesen az internet megadóztatásával, megsarcolásával. (...) a törvényjavaslat bevezetni kívánja – Európában egyébként teljesen egyedülálló és szokatlan módon – az internetadót. (..) Mi alapból nem támogatunk semmiféle adóemelést, semmiféle új adónem bevezetését. (...) különösen, ha az az internetre vonatkozik. Ezért felszólítjuk a magyar kormányt, hogy vonja vissza ezt az elképzelését” – mondta Nyitrai Zsolt a 2008. április 26-án tartott sajtótájékoztatóján.

Nyitrai Zsolt kifejtette: nem véletlenül tiltakoztak különböző szakmai szervezetek az internetadó bevezetése ellen: a Fidesz is úgy látja, hogy az értelmetlen, felesleges és átgondolatlan. 

Vagy legalábbis volt 2008-ban. Nem tudjuk, mit szól hozzá Nyitrai Zsolt (aki jelenleg az infokommunikációért felelős államtitkár), de a legújabb hírek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetés foltjait újabb adónemek, többek között az internetadó bevezetésével kívánja betoldani. Ez pedig idén 150, jövőre pedig 400 milliárd forintra rúg. Legalábbis az Európai Bizottság számításai szerint. 

Ezt a kormány – a mára hivatalosan is vállalt  – a tranzakciós adóból (250 milliárd), valamint a telefon és az internet megadóztatásából (40-50 milliárd) szeretné megoldani. A maradék megszorítás kiigazítás a minisztériumi pénzbefagyasztásból (40 milliárd), a tömegközlekedési rendszer átalakításából (15 milliárd), valamint a rokkantnyugdíjasok rehabilitálásából (pár milliárd) tevődik össze.

Az idő mindenesetre szorít, Brüsszel április 30-ig várja a megoldást a hiányzó összegek pótlására, és egyáltalán nem biztos, hogy ezeket az ötleteket pozitívan fogadják. 

A fő kérdés, hogy mi lesz azzal a bizonyos „digitális szakadékkal”, amit Nyitrai legfőbb ellenérvként említ, és ami sajnos továbbra is komoly problémát jelent Magyarországon.

FRISSÍTÉS (2014. október 22.)

Alighogy bejelentette Varga Mihály a jövő évi adócsomagot, robbant is az internetadó, hiszen a csomag fő tétele az internetadó, ami brutális lenne, hiszen 150 forintot kellene fizetnie a szolgáltatóknak minden egyes gigabyte forgalomért.

A BIX statisztikája szerint az átlagos napi forgalom másodpercenként 80-90 Gigabit, de csúcsidőben ez bőven 100 Gigabit felett. Az éves lakossági adatot felszorozva a 150 forinttal azt jelentené, hogy több mint 100 milliárd forintot kellene fizetnie a szolgáltatóknak, ami ellehetetlenítené az összes magyarországi szoláltatót. És mivel tudjuk, hogy a szolgáltatók áthárítják az adókat, így az egész internetadó végül a lakosságon csapódna le.

Tegyük fel, hogy egy felhasználónak havi 100 gigabyte forgalma van, és ettől függetlenül az internet havi díja 5 ezer forint. A 100 gigabyte adatforgalom után a szolgáltatónak 15 ezer forintot kellene fizetnie. Ha csak ennek felét is áthárítja, még akkor is veszteséges maradna, ráadásul a felhasználó havi díja több mint kétszerezésére emelkedne, ami azt jelenteni, hogy az internetadó adókulcsa több mint 100 százalék. Ilyen nincs máshol a világban.

A Ténytár ezért is gondolja azt, hogy jelenlegi formájában biztosan nem kerül bevezetésre az internetadó, és ez inkább csak egy figyelemelterelés az amerikai-magyar diplomáciai botrány, valamint a korrupciós ügyek miatt. Nem ez lenne az első eset, hogy a Fidesz bedob egy gumicsontot, amin elrágódhat a média, elterelve a figyelmet a fontosabb ügyekről.

FRISSÍTÉS (2014. október 23.)

Végül, úgy tűnik az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében 5000 forint a parlamentnek benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat alapján. Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz.

FRISSÍTÉS (2014. október 28.)

Ahogy már előzetesen tudni lehetett az internetadó felső korláttal valósul meg. Rogán Antal módosítójában kétfajta korlát szerepel: magánszemélyek esetében 700 forint/hó/előfizetés, nem magánszemély előfizető esetén 5000 forint/hó/előfizetés.

A kétoldalas módosító javaslat a távközlési adóról szóló törvényt úgy változtatja, hogy az adó alanya a szolgáltató, és az adót az adó alanya fizeti meg. A Portfolio korábbi kalkulációi szerint 28,1 milliárd forintnyi bevétel folyhat be az internetadóból.

FRISSÍTÉS (2016. április 19.)
Jogi garanciákat adna a kormány, hogy az internetszolgáltatók valóban csökkentsék az árakat, miután 2017-től 27-ről 18 százalékra csökken az internet áfájamondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki M 1 reggeli műsorában. 
 
Jövő évtől tehát minden szolgáltatónak olyan kedvezményes internet-előfizetési alapcsomagot kell létrehoznia, amely olcsóbb minden eddigi csomagjánál. A gazdasági tárca számításai szerint az előfizetők számának növekedése akár már 2017-ben kompenzálhatja az áfacsökkentés okozta kiesést, és 2018-ra akár meg is haladhatják a bevételek a 2016-os szintet.
 
Csak emlékezetül: 2014 októberében még internetadót akarták bevezetni, amelynek mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lett volna. A mai napig nem lehet tudni, hogy ennek bevezetését valóban komolyan gondolták, vagy csak így akarták elterelni a figyelmet az amerikai kitiltási botránytól. Mindenesetre most már annyira nincs szóba az adóemelés, hogy éppen ellenkezőleg, csökkentenék az internet áfáját.
Status of !node_type

2010 előtt azt nyilatkozták, hogy nem támogatnak semmilyen internettel kapcsolatos adóemelést. 2014 októberében be akartak vezetni egy új adónemet: a terveik szerint minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot kellett volna fizetni. Ma már ott tartunk, hogy csökkentenék az internet áfáját.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Írjon kommentárt!
Összes komment(2)
átérzem a költői kérdés filozófiai mélységeit ;)
#21
szerk
105.4   
5  
5  
2  
1  
Hányszor tud fordulni egy szélkakas, mielőtt a korrodálódás miatt eltörik a szára?..
#20
GM Scaevola
63.8   
5  
4  
1  
1  

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA