Varga szerint 2017-ben hiány nélküli lesz a költségvetés (1)

2016. február 23. 08:00 – Ténytár | Forrás: Varga szerint 2017-ben hiány nélküli lesz a költségvetés
|

„További olyan fiskális lépéseket kívánunk tenni, amelyek javítják az országkockázatot, vagyis csökkentik a sérülékenységünket, és javítják a tőkevonzó képességünket. Ennek egy nagyon fontos eleme lesz, hogy a 2017-es költségvetés tervezésekor arra törekszünk, hogy hiányleszorító lépések és intézkedések valósuljanak meg. Tehát a ma még 750-800 milliárd forint körül lévő tavalyi nominális hiánynak a mértéke 2017-re tovább csökkenjen és ez a bruttó hazai termékhez viszonyítva is további jelentős csökkenést érjen el. Reményeim szerint az a miniszterelnöki elvárás, hogy egy 0 százalékos költségvetés készüljön, 2017-re meg tud majd valósulni” – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Viszonylag kis sajtóvisszhangot kapott Varga Mihály azon bejelentése, hogy a kormány 2017-ben nullszaldós költségvetést tervez. A deficit nélküli költségvetés jelenleg elég utópisztikusan hangzik, mivel a kormány idén is nagyjából 760 milliárd forint körüli hiánnyal számol, ráadásul a kormányzati tervek között járulékcsökkentés és gazdaságélénkítés is szerepel. 

forrás: 444.hu

Ezek a tételek pont, hogy bevételcsökkenést és kiadásnövekedést jelentenek, miközben egy deficitmentes költségvetéshez ellenkező intézkedésekre, megszorításokra, adóemelésre volna szükség. A nullszaldós költségvetés ötlete azért is különös, mert erre semmilyen EU-s jogszabály nem kötelezi a kormányt.

FRISSÍTÉS (2016. október 12.)
Szeptemberben (a korábbi évek összehasonlításában) 271,6 milliárd forintos többlet alakult ki a központi alrendszer egészében.  A két év azonos időszakát jellemző adatok eltérése egyrészt azzal magyarázható, hogy amíg tavaly a költségvetés maximálisan teljesítette a kedvezményezettek felé az uniós kifizetéseket, ezeket az Európai Unió a nemzeti büdzsének most téríti meg” – ismertette a kilencedik havi előzetes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. 
 
Így, a jelentős szeptemberi többletnek köszönhetően gyakorlatilag eltűnt a hiány a költségvetésből. Az első kilenc havi egyenleg 2,4 milliárdos hiányt mutatott. 
 
A kedvező folyamatok eredményeként a tárca most hivatalosan is bejelentette: az utóbbi időszak kedvező folyamatai tükrében már egyre biztosabb, hogy az év végére kitűzött uniós módszertan szerinti hiánycél, az eredeti tervekhez képest kedvezőbben alakul, így a kormány a GDP 2 százalékáról annak 1,7 százalékra módosította azt”.
Status of !node_type

Varga bejelentette a hiány nélküli költségvetést 2017-re.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA