Újra lesz Moszkva tér? (1)

2015. február 11. 09:11 – Ténytár | Forrás: Újra lesz Moszkva tér?
|

Tarlós István biztosította az orosz főpolgármestert arról, hogy - mint azt Budapest évekkel ezelőtt megígérte - helyet találnak egy új Moszkva térnek a magyar fővárosban, ha nem is a régi helyén, de méltó környezetben.

A magyar és az orosz főváros közötti együttműködési megállapodás előkészítéséről egyezett meg moszkvai látogatása során Tarlós István, Budapest főpolgármestere Szergej Szobjanyinnal, az orosz főváros vezetőjével még 2014 decemberében. A magyar főpolgármester megígérte moszkvai kollégájának, hogy helyet találnak majd egy új Moszkva térnek.

Úgy tűnik, mégsem olyan könnyű teljesítenie Tarlósnak az oroszoknak tett ígéretét.  Nem kérnek ugyanis a kőbányaiak a Moszkva parkból, amelynek ötletét Budapest főpolgármestere vetette fel, mondván: megtalálták a Széll Kálmán térre átkeresztelt Moszkva tér utódját Kőbányán, ahol az Óhegy parkot neveznék át Moszkva parkká.

Nemcsak az átkeresztelni kívánt Óhegy park lakói, de a képviselő-testület is egyhangúan utasította el, hogy Kőbányán Moszkva park legyen. A fideszes Kovács Róbert polgármester javaslatára hétfőn rendkívüli ülésen tárgyalta a képviselő-testület az átnevezés kérdését, és 14:0 arányban, egyhangúlag utasították el az ötletet, jobb- és baloldali képviselők egyaránt.

Hiába azonban az ott élők és a képviselő-testület egyöntetű elutasítása, az Óhegy park mégis felveheti a Moszkva park nevet. A közterületek elnevezése, illetve elnevezésük megváltoztatása ugyanis az önkormányzati törvény értelmében a Fővárosi Közgyűlés hatásköre, tehát Tarlós még mindig keresztülviheti az akaratát, ezáltal teljesítve az oroszoknak tett ígéretét.

FRISSÍTÉS (2015. február 17.)

„Lesz Moszkva tér Budapesten, de nem a Széll Kálmán téren” - így reagált Tarlós István főpolgármester szombaton az MTI-nek Horváth Csaba fővárosi képviselő előző napi nyílt levelére, amelyben a szocialista politikus azt javasolta, hogy a Széll Kálmán teret nevezzék vissza Moszkva térnek.

A Moszkva tér lehetséges új helye kapcsán Tarlós István szerint Kőbányán is félreértik a helyzetet, mivel a kerületnek nem egyetértési, hanem csak véleményezési joga van. (A kőbányai képviselő-testület egyhangúlag elvetette, hogy a X. kerületi Óhegy parkot Moszkva parkra nevezzék át.)

Ettől függetlenül azonban úgy döntöttem, hogy a helyszínről szóló végleges előterjesztéssel megvárom a moszkvai főpolgármester néhány hónap múlva esedékes budapesti látogatását, mikor is moszkvai Budapest utcáról is szeretnék megállapodni- írta Tarlós István

Status of !node_type

A magyar főpolgármester megígérte moszkvai kollégájának, hogy helyet találnak majd egy újabb Moszkva térnek.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA