Új liberális pártot alapít Fodor Gábor (2)

2013. január 21. 16:30 – Ténytár | Forrás: Fodor Gábor bejelentés
|

"Új liberális pártot alapítok" - jelentette be 2013. január 16-án Fodor Gábor.

Nem ez az első eset, amikor az SZDSZ volt elnöke új liberális pártról beszél. 2009-ben például azt mondta: "Látom, hogy az ország milyen rossz helyzetben van, és szeretnék ezen az állapoton javítani, változtatni, vagyis azt csinálni, amit eddig: a közért tenni, dolgozni. Hiszen ehhez értek, és már a rendszerváltás előtt is a frontvonalban voltam. Az elmúlt több, mint húsz év alatt megszerzett tudásomat és tapasztalatomat természetesen nem szeretném sutba dobni."

Tavaly novemberben pedig nem tagadta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek arról szóltak, hogy új pártot alapít. Ennek bejelentésére került sor január 16-án egy fórumon.

Forrás: Fideszfigyelő

Fodor tervei szerint az új párt mind a szocialistáktól, mind az Együtt 2014-től függetlenül fog politizálni. A volt SZDSZ-es politikus szerint ugyanis egy liberális párt olyan embereket tud mobilizálni, akiket ma mások nem tudnak megszólítani. Ezért akar pártot alakítani akkor is, ha ezzel tovább aprózódna az ellenzéki pártpaletta. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy  ő is azt szeretné, ha a 2014-es választásokig az ellenzéki pártok között  együttműködés alakulna ki. Szerinte a választási törvény "szinte kiköveteli, hogy az ellenzék összefogjon és nagyvonalú gesztusokat tegyen egymás felé".

 
FRISSÍTÉS (2014. január 1.)

Fodor Gábor a korábbi ígéretét betartva valóban alapított egy liberális pártot még 2013 áprilisában. Az új politikai szervezet a "Liberálisok" nevet viseli. A párt elnöke azzal indokolta a kezdeményezést, hogy szerinte Magyarországnak a jelenleginél több liberalizmusra van szüksége, mivel a közhiedelemmel ellentétben nem a liberális gondolat okozta az ország problémáit, hanem éppen ellenkezőleg, annak fokozatos háttérbe szorulása.

A Liberálisok még 2013 szeptemberében megegyeztek volna abban az MSZP-vel, hogy a támogatásukért cserében a szocialisták néhány egyéni képviselői és listás helyet is átadnak nekik. A tárgyalások azonban nem vezettek eredményre.

Fodor fellépett az október 23-ai összellenzéki gyűlésen is, ahol amellett szólt, hogy Orbán Viktor legyőzésére közös miniszterelnököt és közös listát kell állítani. Mivel az ellenzéki oldalon nem jött létre egy ilyen jellegű összefogás, a Liberálisok úgy döntöttek, hogy mind a 106 egyéni körzetben el fognak indulni, sőt, még saját miniszterelnök-jelöltet is fognak állítani.

FRISSÍTÉS (2014. január 15.)

A Liberálisok végül nem egyedül indulnak, hanem részei lesznek a baloldali ellenzéki szövetségnek. Fodor Gábor pedig a negyedik helyen szerepel a közös listán.

A listát Mesterházy Attila vezeti majd, akit – sorrendben – Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor és Szabó Tímea követ az első öt helyen. 

Egy másik volt SZDSZ-es politikus, Kuncze Gábor is megmérettetti magát Szigetszentmiklóson, de ő a Demokratikus Koalíció színeiben. 

Status of !node_type

Fodor Gábor új pártot alapított "Liberálisok" néven és övé az ellenzéki közös lista negyedik helye.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA