Új felsőoktatási rendszer? (3)

2011. szeptember 16. 08:32 – Ténytár | Forrás: Navracsics Tibor a Széll Kálmán-terv ismertetésekor
|

2012. szeptember 1-jével megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere, - ígérte meg Navracsics Tibor 2011. március 1-én a Széll Kálmán-terv ismertetésekor.

Itt tulajdonképpen már letette az alapokat az érintett tárca, amely tavaly novemberben állt elő a felsőoktatási törvény koncepciójával. Az az azonban még a párton belül is olyan éles visszhangokat váltott ki (emlékezetes a Pokorni-Hoffman vita, melyet napokon át a sajtón keresztül folytattak az érintettek, hogy végül az államtitkár, akinek neve fémjelezte a programot, elállt az elképzeléstől – bár a viták ettől még nem maradták abba és minden bizonnyal a miniszterelnök-helyettes által beharangozott új koncepciót  is terhelni fogják. 

A korábbi koncepció egyik lényeges, hol vitatott , hol dicsért eleme az volt, hogy a hallgatószám által jelentősen meghatározott finanszírozási rendszer egy centralizált, jelentős mértékben a minisztérium által meghatározott elosztási rendszer váltotta volna fel: a „javaslat legelképesztőbb változtatása szerint az országos előirányzat 70 százalékát ezentúl ún. feladatfinanszírozás formájában kapnák meg az intézmények, a konkrét elosztás pedig nem normatív szabály szerint történik, hanem a minisztérium dönt róla saját hatáskörben, egyedi megfontolások alapján” Beringer Edina, Mancs. Lényeges kérdés lesz, hogy a kormányzásban erősen megjelenő centralizációs törekvések végül lecsapódnak-e az egyetemek és főiskolák finanszírozásában vagy sem. 

A pozitív megcélzott változások között szerepelt, egyéb ambiciózus szabályok között hogy a kormány jelentősen emelné a tudományos fokozatok előírt arányát az oktatók körében, ám a szakmában magában többnyire egyöntetű vélemény volt, hogy a vizionált célok nem megvalósíthatóak

Az tény, hogy a Hoffman Rózsa által vezetett államtitkárság az elsők között volt, akik szakmai programmal álltak elő az amúgy szakpolitikailag lassan startoló kormányban. Mindazonáltal ennek megvolt az ára és a tervezet gyors bukása azt indikálta, hogy elkapkodott volt az összeállítás. Az új, viszonylag szoros határidő vállalása ennek tükrében merész dolog.

FRISSÍTÉS (2011. június 2.)

Hoffmann Rózsánál időközben alacsonyan repülnek a felsőoktatási törvény koncepciók. A miniszterelnök alig győzte őket abban a tempóban visszadobni, ahogy Hoffmann államtitkársága termelte ki ezeket. Legutóbbi összecsapásuk során már úgy tűnt, hogy Orbán szakmailag olyan mértékig alázta meg Hoffmannt a legújabb koncepció teljes elutasításával, hogy politikai pozíciója tarthatatlan, ha nem áll elő sürgősen egy, a kormány számára elfogadható tervezettel. E tekintetben azonban könnyű tévedni: a páratlanul kemény kritikái és a Hoffmannhoz kapcsolódó botrányok ellenére a miniszterelnök lojális.

Most éppen az Orbán által szabott két hetes határidőt lépte túl Hoffmann, de állítólag a koncepció most „utolsó szakaszában” van, bár nem először. Az MTI szerint azonban nem veszi napirendre egyelőre a kormány. A legutóbb Hoffmann a hírhedten kiegyensúlyozott miniszterelnököt is kihozta sodrából. Lehet, hogy most a nyári szünet elől ezért kíméli magát Orbán?

Már csak azért is fontos lenne tudni, hogy mi van a javaslatban, mert az elmúlt hetekben számos durvábbnál-durvább híresztelés látott napvilágot. Ezeknek akár részbeni megvalósulása nagymértékben átalakítaná a felsőoktatást, nem kizárólag pozitív irányban.

Hoffmann most legutóbb mindössze annyit ígért, hogy „még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé kerülhet” a felsőoktatási törvény. Ez nem igazán ambiciózus, figyelembe véve, hogy már majdnem kész van, míg a ciklus 2014-ben ér véget. Persze elképzelhető, hogy az államtitkár nem tudja megkülönböztetni a parlamenti ciklust a parlamenti ülésszaktól, de ez is a felsőoktatás gyors reformjának szükségességét indikálná.

FRISSÍTÉS (2011. szeptember 2.)

Bár hivatalos bejelentés még mindig nem történt a kormány részéről, a Népszabadság birtokába került egy dokumentum, amely szerint:

 • 2014-ig 36 milliárd forintot vonnak ki a felsőoktatásból
 • megváltozik a finanszírozás struktúrája (csökken a képzési normatíva, míg emelkedik a fenntartói hozzájárulás)
 • súlyosan korlátozzák a felsőoktatási intézmények autonómiáját ( pl. egyetértési joga lesz az államnak a rektor kinevezésében) amennyiben állami intézményről van szó, ami ugyebár a NER része
 • az államnak abba is beleszólása lesz, hogy milyen piaci szolgáltatók ( pl. menza) működjenek az intézményekben
 • a felvételi rendszere is megváltozik, újra lesz szóbeli,a középfokú C típusú nyelvvizsga alapkövetelmény lesz, és a jelenlegi korlátlan helyett csak 3 helyet lehet majd megjelölni a felvételi lapon.

Mindezzel a kormány fő célja a "nemzeti középosztály" megteremtése. Nem biztos, hogy a keretszámok szűkítése ezt segíti majd elő. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez még csupán egy informális koncepció, a végleges törvényjavaslat formájában kerül - elméletileg "még ebben a parlamenti cikusban" azaz feltehetően az őszi ülésszakban - majd az Országgyűlés elé.

FRISSÍTÉS (2011. szeptember 16.)

Jelentős késéssel, de szeptember 14-i ülésén a kormány végre megtárgyalta a felsőoktatási koncepciót. A javaslat még mindig nem nyilvános, de Dux László helyettes államtitkár ismertetett néhány fontosabb pontot. Ezek:

 • 29 helyett 26 felsőoktatási intézmény
 • a jövőben csak főiskolák és tudományegyetemek lesznek
 • aki államilag finanszírozott képzésben vesz részt, annak alá kell írnia egy szerződést, amelyben vállalja, hogy egy bizonyos ideig Magyarországon dolgozik majd. Ellenkező esetben ki kell fizetnie a képzés teljes költségét.

Jelenleg a törvényjavaslat szövegezése zajlik, ha ezzel elkészülnek, akkor ismét a kormány elé kerül majd. Csak ezután nyújtják be az Országgyűlésnek.

Status of !node_type

Új rendszer a felsőoktatásban.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

 • RSS feed
 • Twitter
 • Youtube
 • Deicio.us
 • Tumblr
 • iwiw
 • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA