Rokkantnyugdíjazás felülvizsgálata (4)

2011. október 17. 14:39 – Ténytár | Forrás: Navracsics Tibor a Széll Kálmán-terv ismertetésekor
|

"2012. január 1-ig az új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében méltányosan és elvszerűen felülvizsgálják a korábbi minősítéseket" - ígérte meg Navracsics Tibor 2011. március 1-én a Széll Kálmán-terv ismertetésekor.

A kormány már korábban jogosan megállapította, hogy magas a rokkantnyugdíjasok aránya Magyarországon. Míg nálunk 700-800 ezer (a becslések nagyon eltérnek, attól függően, hogy kit számítunk rokkantnyugdíjasnak) felett jogosultak rokkantsági alapon nyugdíjformájú támogatásra, addig például a szomszédos Szlovákiában kb. fele akkora lakossággal tizedannyi a rokkantnyugdíjas, tehát fajlagosan az ötöde a magyar aránynak. Számos kelet-európai országhoz képest állunk hasonlóan, a nyugathoz képest még rosszabb a relatív helyzetünk. Ha nem is egyedülállóan, de sajnos kimagaslóan rossz helyen állunk a fejlett világban.

Ennek a helyzetnek az eredete is jól ismert: a szocialista nagyipar leépítése mellett tömegével kerültek utcára olyan képesítéssel- (vagy képesítés nélküli) és munkatapasztalattal rendelkező 40-60 év közöttiek, akiknek az elhelyezkedésre kevés vagy minimális kilátás volt. Élve a jogi lehetőséggel, sok orvos jóindulatúan, de gyakran felelőtlenül, kétes diagnózis alapján lehetővé tette a rokkantnyugdíjas státuszra való jogosultság elérését. Anélkül, hogy most a felelősségre vonás, a stigmatizálás folyamata kezdődne, igenis érdemes lenne felülvizsgálni ezeket a jogosultságokat és sok esetet átminősíteni a megfelelő státusz szerint. De sajnos a társadalmi realitásokat figyelembe véve, annak tudatában, hogy politikai parancsra igen nehezen lehet bevált rendszereket egy mozdulattal átalakítani, nem valószínű, hogy a kormány terve a feltehetően több százezer indokolatlan rokkantnyugdíjasból több mint néhány tízezret tudna visszaterelni a munkaerő-piacra.

A rokkantnyugdíjasok tömeges visszatérése a munkaerőpiacra, a gazdaság kifehérítése, a szürke jövedelmeknek az adóalapba történő becsatornázása mellett ez az egyik szakértők és időnként politikusok által is hangoztatott reformcél, amely olyan illuzórikus, mint amennyire jól hangzik. Sőt, ha történetesen az általunk feltételezettekkel ellentétben sikerülne néhány százezer személyt visszahozni a hivatalos munkaerőpiacra, akkor sem valószínű, hogy az oroszlánrészüknek jutna állás, úgyhogy a legtöbb esetben csak a segély összegét változatnánk meg, ill. a nevét keresztelnénk át. 

Nem akarjuk megelőlegezni a kormány kudarcát e téren, sőt, drukkolunk, hogy megvalósuljon a cél, de reméljük, hogy a gazdasági fellendülés tervében nem játszanak központi szerepet ezek az eszközök, mert nem lesznek képesek ezen szerep betöltésére és a fellendülés céljának megvalósítása maga is illúzióvá silányul, ha rájuk épül.

FRISSÍTÉS (2011. május 18.)

A kormány nemhogy nem hátrál ki az általunk nehezen teljesíthetőnek minősített ígéretből, hanem nagyon helyesen számszerű vállalást tett: 100-150 ezer rokkantnyugdíjast kíván visszaterelni a munkaerő-piacra. Ez bár az összes rokkantnyugdíjasnak mindössze 12-20 százaléka, de így is imponáló vállalás. Persze lényeges kérdés lesz, hogy milyen formában történik ez, illetve az is, hogy mi várja a munkára képesnek sorolt embereket a munkaerő-piacon: az elvett vagy csökkentett segélyek, vagy valódi álláslehetőségek?

FRISSÍTÉS (2011. június 2.)

Egyre egyértelműbb, hogy a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata nem puszta szándéknyilatkozat: a kormány bejelentése szerint a második félévben megkezdődik a rokkantnyugdíjasok 25-30 százalékának, 220.000 személy felülvizsgálata. Becslések szerint ennek fele, 110.000 fő lesz kénytelen visszatérni a munkaerő-piacra. Míg Matolcsy György szerint ezzel 217 milliárdot tud megspórolni az állam, változatlanul jelentős kérdés, hogy mi történik majd az érintettekkel. 

Több szakértő is hangot adott meggyőződésének, hogy a munkaerő-piacon eleve esélytelen a rokkantnyugdíjasok jelentős része. Koruk, a munkatapasztalat hiánya az elmúlt években, valamint számos egyéni tényező mellett a legfőbb probléma változatlanul, hogy nincs elég állás. Egyelőre annyit lehet valószínűsíteni, hogy 110.000 ember segélye a felére csökkenhet az év második felében.

FRISSÍTÉS (2011. október 15.)

A hvg.hu érdeklődésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megerősítette: nem született meg a döntés a rokkantsági felülvizsgálatokról, így a kormány leállította azokat (igaz valójában neki sem kezdett). Nyugodtan kijelenthető, hogy nem végzik el a Széll Kálmán tervben beígért felülvizsgálatokat 2012. január 1-ig, ebből következőleg pedig az intézkedéstől várt 88 milliárd forint sem fog befolyni a jövő évi költségvetésbe. Sebaj, Matolcsy Györgynek még biztos van ötlete, hogy milyen további adókkal lehet majd pótolni a hiányt.

FRISSÍTÉS (2013. szeptember 6.)

A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata lassabb ütemben haladt a vártnál az elmúlt két évben. Ennek legfőbb oka, hogy a kormány nem számolt azzal, hogy nincsen elegendő felülvizsgáló orvos az érintettek felülvizsgálatához, ezért külső szakértőkkel gyorsítanák fel a folyamatot.

A 190 ezer felülvizsgálatra kötelezett rokkant több mint egyharmada, mintegy 68 ezer ember esett át az elmúlt szűk másfél évben a kötelező komplex felülvizsgálaton. Az idei év első hét hónapjában ebből csak alig több mint 23 ezer ellenőrzés történt. A rostán a rokkantak 8,5 százaléka, 5780 ember esett ki, ők „az egészségi állapotuk javulása miatt” már semmilyen ellátásra nem jogosultak.

Rokkantsági ellátás, illetve rehabilitációs ellátás ugyanis immár csak 40 százalékos, vagy annál nagyobb mértékű egészségkárosodás esetén jár. Az az utóbbit 26,5 százalékának – 18 ezer embernek –, az előbbit a kérelmezők 65 százalékának ítélték meg a szakértők. Vagyis a többség, 44 ezer 200 rokkant továbbra is rokkantsági ellátást kap.

A 2011-es költségvetéssel kapcsolatban az ÁSZ megállapította, a rokkantsághoz és az egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakítása miatt várt 12 milliárdos megtakarításból csak 2,2 milliárd realizálódott, míg a 2012-es 88 milliárd forintnak alig több mint egynegyedét, 24,9 milliárdot tudták megfogni - írja a Világgazdaság.

Status of !node_type

Külső szakértőkkel gyorsítanák a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát. 

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA