Több mint négyszeresére emelkedik a Puskás Stadion költsége (2)

2017. március 2. 09:10 – Ténytár | Forrás: Lázár nagyon rosszul emlékszik, brutálisan elszállt az Új Puskás Stadion költségvetése
|

„Egy 40 ezer férőhelyes – igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető –, UEFA 5-ös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból” – részletezte Giró-Szász András a kabinet a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepcióját 2011-ben.

Akkor hozzátette, hogy a jelenlegi épület részeinek az elbontása körülbelül ötmilliárd forintba kerül, illetve, hogy a stadiont 2015-ig átadják. A költségekre összesen 43,5 milliárd forintot biztosított a kormány.

Ám 2014 nyarán már másról szólt a történet: Vígh László kormánybiztos akkor azt nyilatkozta, hogy 90-100 milliárd forintból épülhet fel az új Puskás Ferenc Stadion, amelynek munkálatai 2015-ben kezdődhetnek és három évvel később fejeződhetnek be.

Mindezek után 2015-ben Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos bejelentette: azért, hogy a 100 milliárd forintos költségvetést tartani tudják, egyszerűsítik a terveket. A korábbi koncepcióban szereplő, még húsz sportágat kiszolgáló multifunkcionális létesítményről lehámozzák a focin kívüli elemeket. „A legfontosabb a költségvetés betartása” – mondta Fürjes Balázs.
 

Forrás: vg.hu

A múlt heti Kormányinfón azonban Lázár János bejelentette, hogy a kormány jóváhagyta, hogy megkezdődjön az új Puskás Stadion megépítése. Mintegy bruttó 190 milliárd forint értékben valósulhat meg a projekt, és 2019-re készülhet el. Lázár szerint nem igaz, hogy a büdzsé duplájára növekedett volna az eredetileg tervezettnek, mivel szerinte 180 milliárd forint szerepelt a korábbi tervekben.

Valójában azonban jelentősen megnőtt a költségvetés, több mint négyszeresére emelkedett a létesítmény ára a korábban bejelentett költségekhez képest. Ez az összeg ugyanis 62 milliárd forinttal több mint amennyit tavaly jelentettek be, és csaknem 150-nel annál az összegnél, amelyről 2011-ben az egész projekt bejelentése után szó volt.

FRISSÍTÉS (2017. március 6.)

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja kiadott egy közleményt, amelyben azt taglalja, hogy tulajdonképpen a Puskás Stadion nem is drága a maga 140 milliárdos nettó költségével. Ezt példákkal is megpróbálják alátámasztani, valójában nem túl sikeresen.

Sajnálatos módon nem szolgált magyarázattal a közlemény arra, hogy miért lett hirtelen 140 milliárdos a beruházás költsége, a korábbi 100 milliárdhoz képest.

Orbán ugyanis 2011-ben még teljesen máshogy nyilatkozott: „A terveket visszább kellett venni, a 65 ezres stadion költsége 100 milliárd felett lett volna. Az egész ügy ugyanis nem korlátozódhat csak a futballra. Nagy terület van ott, sok mindenre tekintettel kell lenni, és bár mi a futballért élünk, mások is vannak a pályán, figyelnünk kell az atlétákra, a kerékpárosokra, és a teljes környék rendbetételére is. Ezért nem tudtunk annyi pénzt áldozni egy olyan stadionra, amit talán sokan szerettek volna, de szerintem a magyar futball állapotában 10-15 évig egy 45 ezres stadion bőségesen elegendő lesz, aztán majd meglátjuk, hova repít bennünket a siker. A lényeg, hogy a döntés megvan, 2015-ig meg fog épülni, ez pénzügyileg öt évre elhúzva megoldható”.

Ezek szerint akkor még nem akart 100 milliárd feletti költségeket, ugyanis úgy gondolta, a magyar futball számára még 10-15 évig elég lesz egy 45 ezer fős stadion. Úgy tűnik mégsem.

FRISSÍTÉS (2017. március 31.)

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja aláírta a Puskás-stadion építéséről szóló szerződést a közbeszerzési pályázat nyertesével, a közösen induló ZÁÉV Zrt.-vel és a Magyar Építő Zrt.-vel.

Közleményükben átlagos árú Puskás-stadiont ígérnek: „A nyílt, nemzetközi, az európai uniós értékhatárt elérő közbeszerzési eljárásban két ajánlat érkezett, és az olcsóbb győzött. Így a stadion ára nettó 142,85 milliárd forint, ami európai viszonylatban átlagosnak tekinthető. A beruházás áfatartalma 40,5 milliárd forint. Ez visszajut a központi költségvetésbe, tehát nem minősül kiadásnak. A szerződéses összeg 5 százaléknyi – 7,15 milliárd forintos – tartalékot tartalmaz az előre nem látható, váratlan eseményekre, amelynek felhasználása nem automatikus, kizárólag előzetes megrendelői engedély alapján vehető igénybe”.

A 67 ezer férőhelyes új Puskás-stadionnak a határidő szerint 2019 végére kell felépülnie, és rendkívül szigorú szerződési feltételei is vannak, ugyanis késés esetén naponta 142 millió forintnyi kötbért köteles fizetni a kivitelező, továbbá a határidő betartására és a megfelelő minőség biztosítékaként a szerződéskötéskor az állam által egyoldalúan készpénzre váltható, 32 milliárd forintos bankgaranciát is köteles adni. 

Status of !node_type

Jelentősen megnőtt a Puskás Stadion költségvetése. Több mint négyszeresére emelkedett a létesítmény ára a korábban bejelentett költségekhez képest.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA