Teljes gépkocsivásárlás és -csere stop a közszférában? (4)

2011. április 13. 17:04 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor az országgyűlésben
|

 „23. intézkedés, Tisztelt Hölgyeim és Uraim: teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlás és -csere stop, leállítás a közszférában” - mondta Orbán Viktor  az első gazdasági csomag ismertetésekor 2010. június 8-án a Parlamentben.

A jelenlegi gépjárműpark rossz állapota, a magas javíttatási költségek és az uniós rendezvények miatt most mégis úgy döntött a kormány, hogy lecseréli a gépjárműpark közel egyharmadát, és 97 darab Skoda Superb gépkocsit vásárolnak, darabonként 6 millió forintért. Az új autók zömében alapfelszereltségűek lesznek, például bőrülés csak a minisztereknek jár majd. A lecserélt járműveket bontási áron akarják értékesíteni.

A forgalmazó cég 30 százalékos kedvezményt adott a kormányzatnak. A jelenlegi tervek szerint a csaknem 350 álló gépjárműpark teljes cseréjére 4 éven belül sor kerül.

FRISSÍTÉS (2012. szeptember 27.)

Józsa István szocialista képviselő írásbeli kérdéseire adott kormányzati válaszok összesítéséből derül ki, hogy közbeszerzési stop ide, takarékoskodás oda, mégis sikerült 89 milliárd  910 millió 963 ezer 285 (majd 90 milliárd) forintot elkölteni a 2010-es kormányváltás óta jármű-, bútor-, telefon- és informatikai beszerzésre, utazásra és külsősök foglalkoztatására.

A legnagyobb költekező a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) volt, ahol összesen majdnem 30 milliárdból vásároltak be. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) alig maradt el az NFM-től, itt 28 milliárd forint ment el erre-arra. A legkevesebbet a Külügyminisztériumban költötték, itt két év alatt alig több mint egymilliárd forintot fordítottak új beszerzésekre és külsős tanácsadói, ügyvédi szerződésekre.

Mi már csak arra lennénk kíváncsiak: vajon mennyi pénzt költöttek volna, ha nincs beszerzési stop?

FRISSÍTÉS (2013. február 1.)

Józsa István MSZP-s képviselő azt kérdezte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mostanság hogyan takarékoskodik a gépjármű-, mobiltelefon, bútor-, vagy informatikai eszközök beszerzésénél. Az MSZP-s politikus arra volt kíváncsi, hogy 2012. augusztus 7. óta mennyit költöttek a tárcák gépjármű-, mobiltelefon, bútor-, vagy informatikai eszközök beszerzésére, vagy utazásra, miután a kormányzat beszerzési stopot rendelt el.

Azonban a válaszok bizonyos esetekben olvashatatlanok voltak - írja a Világgazdaság. A válaszban szerepelt olyan táblázat is, amelynek pontos részletezéséből sem derült ki, hogy melyik háttérintézményről, vagy tárca tulajdonában lévő cégről van szó. 

A lapnak azért sikerült kisilabizálnia néhány részletet: a különféle háttérintézmények és cégek mintegy 92,3 millió forintot költöttek járműbeszerzésre, míg bútorbeszerzésre a háttérintézményeknél a tárca 14 milliót költött, főként az új vízi közmű-társaságoknál.

Az informatikai beszerzések költsége 44,2 millió forint volt, az új telefonok pedig 6,62 millió forintba kerültek. A különböző nonprofit és egyéb háttérintézményeknél emellett található egy 1,6 milliárdos bútor, telefon, vagy informatikai beszerzést összegző táblázat.

A Balaton Bútor Kft.-től van egy 49 milliós vásárlás, de a papírhalmazban megfigyelhető egy egymilliárdos informatikai számla, eszközökről és szoftverekről is. Ebben például egy tárolórendszer fejlesztése 120 millióba kerül, vagy az új Integrált Vállalatirányítási Rendszer bevezetése, támogatása 5 évre 297 millió forint.

FRISSÍTÉS (2013. október 18.)

Idén már eddig is milliárdos értékben szereztek be a tárcák autókat, telefonokat, bútorokat, de a legtöbbet informatikai eszközök vásárlására fordították - írja a Világgazdaság. 

A tárcákat Mesterházy Attila és Józsa István kérdezte arról, hogyan érvényesült ebben az évben a kormányzat által meghirdetett beszerzési stop a bútorok, az informatikai eszközök, a telefonok vagy a gépjárművek vételénél. Emellett kitértek az utazásokra és külsős szerződésekre is.

A legjelentősebb informatikai beszerzés a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) volt. Nem összegezték az adatokat, de számításaink szerint mintegy 4 milliárd forintért vásároltak ilyen eszközöket. De a többi tárcánál is sokat költöttek a területre. De népszerűek voltak a telefonok és bútorok is.

FRISSÍTÉS (2014. április 24.)

A Blikk összesítette, hogy a 2010-ben meghirdetett eszközbeszerzési stop ellenére mennyit költöttek a minisztériumok többek közt autókra, telefonokra, bútorokra. Összesen 163 milliárdot költöttek 4 év alatt a minisztériumoknál.

A Blikk szerint minisztériumok a 163 milliárd legnagyobb részét informatikai eszközökre költötték. A kifizetett összegek mintegy 40 százalékát, vagyis 64 milliárdot. De bőven jutott tanácsadásra és utazásra is. Tekintélyes 37 milliárdot fordítottak a minisztériumok gépkocsi vásárlásra is. A tanácsadás, valamint az utazások futottak be a harmadik helyre a listán a maguk 26-26 milliárdjával.

A összeg több mint egyharmadát, 61,5 milliárd forintot a Németh Lászlóné által vezetett Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak sikerült elköltenie.

Status of !node_type

Idén is milliárdos berendezések beszerzése a minisztériumokban.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA