Tarlós: a sportlétesítmények rekonstrukciója és a szabadtéri színpad bővítése készül el 2016-ig a Margitszigeten (2)

2013. május 30. 15:30 – Ténytár | Forrás: Tarlós István interjúja a Kossuth Rádióban
|

"Számos fejlesztés, köztük a sportlétesítmények rekonstrukciója és a szabadtéri színpad bővítése készül el 2016-ig a Margitszigeten" – mondta Tarlós István főpolgármester 2013. május 27-én.

2013. május 22-én kezdte el tárgyalni az országgyűlés Navracsics Tibor közigazgatási miniszter javaslatát, amely alapján a Margitsziget a XIII. kerületi (szocialista vezetésű) önkormányzattól a főváros közvetlen irányítása alá kerülő közigazgatási területté válna.

A "lex Margitsziget" egy olyan megoldást alkalmaz, amely példa nélküli a magyar közjogban, de külföldi példákat sem nagyon találhatunk erre a megoldásra. A kiindulópontot az jelenti, hogy a főváros kétszintű önkormányzati rendszerű egység: azaz a fővárosi önkormányzat mellett kerületi önkormányzatok is működnek, s a kerületek teljes egészében lefedik a főváros területét.

Tarlós István szerint a Margitsziget közvetlen fővároshoz rendelése egy hatósági változás, az önkormányzat a saját tulajdona felett gyakorolhatja a közigazgatási jogokat. Az adóbevételekre utalva felvetette: miért szedné továbbra is a XIII. kerület a fővárosi vagyonelem hasznát.

A fejlesztésekről szólva kifejtette: a felújított víztornyot, a szabadtéri színpadot és az új, barcelonaihoz hasonló szökőkutat két hét múlva adják át. A továbbiakban pedig egyebek mellett a atlétikai stadion, a Palatinus strand, a teniszstadion felújítását tervezik, megújítják és bővítik a futópályát, új kikötőket és játszóteret építenek, megújul a díszvilágítás és az öntözőhálózat.

Emellett bővítik a szabadtéri színpadot, fejlesztik a kis állatkertet, megújítják a növényzetet, több közlekedési újítás lesz, és teljes lesz a csatornázás. A terület egészén wifi-hálózatot alakítanak ki. A főpolgármester elmondta, hogy az elmúlt 23 évben nem készült komplex fejlesztési terv a Margitszigetre, pedig a fejlesztéseket már rég el kellett volna indítani "valakiknek".

Hozzátette: lépcsőzetesen, többnyire saját forrásból, kormányzati támogatással valósítják meg a beruházásokat, várhatóan 2016-ig.

FRISSÍTÉS (2013. június 13.)

A fővárosi önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül a Margitsziget, miután az országgyűlés hétfőn 252 igen, 54 nem szavazattal, 44 tartózkodás mellett elfogadta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát. A gépjárműadót és a környezetterhelési díjat továbbra is a XIII. kerület szedheti be. A veszélyes precendensről itt írtunk részletesen.

A szabályok újraírásának az a legfontosabb eleme, hogy korábban az országgyűlés nem kezdeményezhetett ilyen módosítást. Ahhoz ki kellett kérni a kerületek véleményét, sőt, adott esetben népszavazást kellett tartani. Így, ha ezeket nem változtatják meg, akkor a Margitsziget elvétele egyértelműen jogellenes lenne.

Ezt „kezeli" ez az újabb lex: az einstanddal együtt legalizálja az eljárást is. Ez azt jelenti, hogy bár a XIII. kerületi polgárok körében népszavazási mozgalom indult, azonban az új szabályozás szerint a Margitsziget elvételét nem helyi, hanem országos népszavazás tudja csak megakadályozni. A döntés tisztán parlamenti hatáskörbe került, s egyben kizárták a helyi referendumot is. Egy országos népszavazás tartására márpedig kicsi esély látszik.

Bár elsőre nem tűnik jelentősnek a változás, hiszen az csupán a kicsiny Margitszigetet érinti, de mégis baljós fellegek gyűlnek a kerületek feje fölött. Az elvételt lehetővé tevő szabályok révén ugyanis az országgyűlés bármikor dönthet úgy, hogy egy-egy területi egységet „elvesz" a kerületektől, s azt közvetlenül az fővárosnak adja.  

FRISSÍTÉS (2013. június 27.)

Bár Áder János megvétózta, a parlamenti véghajrában 2013. június 26-án az országgyűlés változtatás nélkül elfogadta a Margitsziget-törvényt.

Ennek értelmében a Fővárosi Önkormányzat lesz a meghatározott feladat- és hatáskörökben eljárni jogosult hatóság, és a helyi önkormányzati feladatokat szintén a főváros veszi át. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy a területen található ingatlant nem lehet lakóhelyként bejelenteni.

A főváros ezzel a szabályozással jelentősen erősödött a kerületekkel szemben. Ez különösen akkor lehet fontos, ha a főváros és a kerületek többsége eltérő politikai erőhöz kötődik: ilyenkor a főváros az országgyűlés segítségével „büntetheti" a kerületeit. (A témával részletesen foglalkoztunk blogunkon. Az erről szóló írásunkat itt találjátok.)

Status of !node_type

A főpolgármester ígérete szerint az atlétikai stadion, a Palatinus strand, a teniszstadion felújítását tervezik, megújítják és bővítik a futópályát, új kikötőket és játszóteret építenek, megújul a díszvilágítás és az öntözőhálózat is. 

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA