Semjén: módosítják a vatikáni szerződést (1)

1 hozzászólás | 2012. október 11. 07:45 – Ténytár | Forrás: kormany.hu
|

A teljes 1997-es vatikáni szerződést áttekintik a felek külön-külön bizottságokban, s ezt követően kerül majd a megállapodás módosítása a főbizottság elé" - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a szentszéki-magyar ad hoc vegyes bizottság budapesti ülése után 2012. október 4-én.

Már az év elején felmerült a vatikáni szerződés módosításának gondolata, mivel az egyházak - főleg a katolikus - jelezték, hogy az egykulcsos adó miatt kevesebb adományokra számítanak. 

Semjén Zsolt szerint az 1997-es vatikáni szerződés módosítására azért van szükség, mert mára teljesen megváltoztak az egyház körülményei. Többek között módosult a jogszabályi környezet, az egyházügyi törvény, az adótörvények, valamint a köznevelési és felsőoktatási törvények is, amelyek indokolják a katolikus egyház finanszírozásának újragondolását. 

A szerződés eredeti célja az volt, hogy az egyház az államosított vagyon egy részének visszakapása után függetlenül tudjon működni.

A kormányfő korábban határozatban hatalmazta fel a kabinet képviselőjét a szerződés módosítására, a tárgyalások vezetője pedig Semjén Zsolt lesz.  „Alapjaiban tekintik át, hogyan lehet biztosítani az egyház szabadságát, az egyenlő finanszírozást a lényegesen megváltozott körülmények között" - fejtette ki a politikus. Azt is hozzátette, hogy nem tűztek ki maguk elé határidőt.

Ugyanakkor  Hölvényi György az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára optimálisnak tartaná, ha 2013-ra megszületne a megállapodás.

FRISSÍTÉS (2013. december 16.)

Az országgyűlés jóváhagyta a vatikáni szerződés módosítását, amelyet még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius ratifikált 2013 októberében. Az eredeti 1997-es szerződés sok ponton változik, azonban az eddigi gyakorlathoz képest csak az számít újdonságnak, hogy az adófizetők által a bevett egyházaknak és a külön állami célra felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékát az állam az összes szja-bevétel egy százalékára egészíti ki: a kiegészítés eddig 0,9 százalékos volt.

A növelésre azért lehetett szükség, mert az egyházak többször is kifejezték elégedetlenségüket: a felajánlásokból a korábbinál 20-25 százalékkal kevesebb pénzhet jutottak az egykulcsos szja, valamint a rendelkező adózók számának csökkenése miatt.

A törvényjavaslat indoklása szerint az 1997-ben megkötött megállapodás módosítását az új alaptörvény, az új egyházi törvény, illetve a közfeladat-ellátás megváltozott struktúrája tette szükségessé.

Status of !node_type

A vatikáni szerződés módosításra került

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Írjon kommentárt!
Összes komment(1)
Az a sejtésem, hogy az egyháznak joga lesz adót kivetni, és akkor az állam nem járul hozzá az egyházak működéséhez. Elméletileg ez tök jó lenne... De nem ez lesz a vége, kapják majd tovább az állami apanázst, és inkasszózzák a hívek bankszámláját is, majd bevezetik az úriszéket, Majd jön a pallos jog .... és a rég várt első éjszaka joga. biztos, hogy ez az út Európába visz?
#40
Nagy Ottó
19.8   
3  
0  
0  
0  

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA