Rögzített árfolyam a svájci frank alapú törlesztőrészletekre? (10)

2011. október 26. 08:56 – Ténytár | Forrás: Rogán Antal a Mokkában
|

 „...kiszámíthatóvá tesszük a törlesztőrészletek fizetését. A törlesztőrészletek számítását egy, a mostaninál nyilvánvalóan alacsonyabb árfolyamon kezdenék el törleszteni az emberek, viszont a különbözetre forint-folyószámla képződne, mondjuk egy öt év múlvani határidővel, amit az állam legarantál a bankok számára”mondta Rogán Antal 2011. március 29-én a TV2 Mokka című műsorában.

Március elsején még a Hírszerző írta meg, hogy a kormány a svájci frank árfolyamának rögzítésével kíván segíteni a hitelüket még törleszteni képes családoknak. Akkor az értesülést Matolcsy György egyértelműen cáfolta: „Ez abszurd hír. Bár úgy tekintünk magunkra, mint erős kormányra és potenciálisan erős gazdaságra, de semmiképpen sem leszünk képesek a svájci frank árfolyamának befagyasztására". Annak ellenére mondta ezt a nemzetgazdasági miniszter, hogy Lázár János 2011. március 2-i sajtótájékoztatóján nem tagadta, hogy az árfolyam rögzítése felmerült, mint a lehetőségek egyike, bár konkrét döntés az ügyben még nincs.

A gazdasági bizottság elnökének mai nyilatkozata alapján, most úgy tűnik, hogy a kabinet mégis megvalósítja az elképzelést. Rogán szerint, a hitelesek 85 százaléka képes törleszteni. Nekik nyújt majd segítséget a – csak hipotetikusan megfogalmazott – 190 forint körül rögzített árfolyam.

Kérdés, hogy a kormány mit kíván tenni azokkal (több mint 100 ezer családról van szó), akik a júliusban lejáró kilakoltatási moratórium után az utcára kerülnek majd, mert nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket (akkor sem, ha azt a jelenlegi árfolyamnál alacsonyabban rögzítik). A problémát a kabinet a Nemzeti Eszközkezelő létrehozásával kívánta orvosolni , ám annak felállítására a miniszterelnöki ígéret ellenére sem került sor. Orbán Viktor facebook oldalán azt írta, hogy a bankok, az adósok és az állam között arányosan osztaná meg a bedőlő lakáshitelek költségeit, s bár  erről „nem lesz egyszerű" megegyezni, nem lát más megoldást a helyzet rendezésére.

FRISSÍTÉS (2011. május 13.)

Rogán Antal a Magyar Nemzetnek adott interjúban kijelentette, hogy a legfeljebb 20 millió forint értékű lakások tulajdonosaira lenne érvényes a kormányzati adóssegítő program, mert e határ fölött nehezen lenne magyarázható a szociális alapú jogosultság. A kérdés az, hogy vajon a 90 napon túl nem fizető családok közül hány százalékot érint majd az intézkedés. Szakértők szerint, körülbelül 70-80 százalékuk tartozhat ebbe a kategóriába. Rogán azt is elmondta, hogy „kiszámítható törlesztőrészletekkel" segítenének a hitelüket rendben törlesztőknek, de ezúttal nem beszélt a rögzített svájci frank árfolyamról. 

Az mindenesetre már biztosnak látszik, hogy a július 1-jéig meghosszabbított kilakoltatási moratórium további fenntartása nem jöhet szóba.  Így a kormánynak sürgősen meg kell állapodnia a Bankszövetség képviselőivel, ha a szükséges jogszabály(oka)t a júliusi határidőig meg kívánja alkotni.

FRISSÍTÉS (2011. június 5.)

Létrejött a megállapodás a Bankszövetség és a kormány között. Az eredetileg tervezett 190 forintos svájci frank és 265 forintos euró árfolyamhoz képest, végül jól is jártak az adósok, hiszen a megállapodás szerint 180 forinton lesz „befagyasztva” a frank árfolyam (bár ez magasabb, mint a Matolcsy György által követelt 160 forint), és 250 forint lesz fixen az euró a törlesztőrészletekben. 2015-től kell elkezdeni visszafizetni az adósoknak azt az összeget, amivel – az eredeti hitel-megállapodáshoz képest – addig kevesebb volt a törlesztőrészletük. Ám 2015 után sem nőhetnek drasztikusan a törlesztőrészletek: a rögzített időszakhoz képest, maximálisan 15 százalékkal lehetnek magasabbak.

FRISSÍTÉS (2011. július 1.)

2011. június 20-án az Országgyűlés elfogadta a „devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről" szóló törvényjavaslatot.  A jogszabály szerint, a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkező természetes személyek 2011. december 31-ig írásban kezdeményezhetik hitelezőjüknél a törlesztési árfolyam 36 hónapig, de legfeljebb 2014. december 31-ig történő rögzítését. A rögzített árfolyam a svájci frank esetén 180 forint, az eurónál 250, a japán jennél pedig 2,20 forint. A programban mindenki részt vehet, akinek jelzáloghitele van és megfelel a feltételeknek (például nincs 90 napi késedelemben). A rögzített árfolyam és az ezt meghaladó tényleges törlesztési árfolyamok közötti különbségre a devizahitelt nyújtó bank speciális jelzáloghitelt (gyűjtőszámlahitelt) nyújt, aminek fedezete ugyanaz a lakóingatlan, mint a devizahitel esetében. A törvényjavaslatot csak a kormánypárti képviselők támogatták.

FRISSÍTÉS (2011. október 28.)

Hiába a jól csengő „Törlesztési plafon, jó hír az adósoknak" reklámszlogen, úgy tűnik, az adósoknak eszük ágában sincs élni az augusztus 12-e óta igényelhető árfolyamrögzítéssel. A PSZÁF alelnökének nyilatkozata alapján, az elmúlt két hónapban mindössze 800-an kötöttek szerződést, és csak 1750-en jelezték, hogy december 31-ig szándékukban áll. Ilyen mértékű érdektelenségre senki sem számított. A legóvatosabb becslések is 5-10 százalékot jósoltak.

Az biztos, hogy a döntésben sem az olykor magának is ellentmondó kormányzati kommunikáció, sem az azóta, az Országvédelmi terv keretei között meghirdetett újabb „mentőcsomag" nem segített. Az persze előfordulhat, hogy sokan az utolsó pillanatig halogatják a szerződés megkötését, de az eddigi számokat figyelembe véve, erre nincs sok esély. Így az a helyzet fordulhat elő, hogy bár a kormány teljesítette az ígéretét, a vége mégis egy hatalmas bukta lesz.

FRISSÍTÉS (2012. február 29.)

Rogán Antal tavaly márciusban még arról beszélt, hogy a  legfeljebb 20 millió forint értékű lakások tulajdonosaira lenne érvényes a kormányzati adóssegítő program, mert e határ fölött nehezen lenne magyarázható a szociális alapú jogosultság.

Most mégis olyan módosító javaslatot nyújtott be az árfolyamgát-törvényhez, amely nem a lakás, hanem a hitel összegéhez kötné az árfolyamgát felvételének lehetőségét. Rogán így ezt már nemcsak a 20 millió forint értékű lakástulajdonosoknak, hanem a 30 milliós hitelt felvevőknek is lehetővé tenné.

A fideszes képviselő egy másik indítványában javasolta a közszférában dolgozók egy összegű, vissza nem térítendő támogatását, amit előtörlesztésként számoltatnának el.

Végül az ő nevéhez fűződik az a módosító is, amely szerint a bankok részt vehessenek a nehéz helyzetbe került lakáshitel-adósok ingatlanjainak értékesítésében. Ez alapján, az adósok 2012 végéig léphetnének be az árfolyamgát új rendszerébe a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél.

FRISSÍTÉS (2012. március 30.)

Rogán 30 milliós módosító javaslatát végül nem szavazták meg. Az ingatlanérték tehát 20 millió forint lesz – a bankokkal való kompromisszum értelmében. A várható nagy érdeklődés miatt, szakaszosan, több lépcsőben hajták végre az intézkedést.

Áprilistól először a közszolgák, majd júniustól a lakáshitellel rendelkezők, végül szeptembertől pedig a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek vehetik igénybe az árfolyamgátat.

Azok a közszolgák, akik végtörlesztési szándékukat a hitelintézetnek és a munkáltatónak is jelezték, akár több százezer forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Emellett, akik nem voltak jogosultak a végtörlesztésre vagy nem jelezték időben szándékukat, szintén kaphatnak kamattámogatást, amivel tovább csökkenhet a törlesztőrészlet a közszolgák körében.

A legfontosabb eltérés a tavalyi árfolyamrögzítéshez képest, hogy a rögzített árfolyamok feletti rész nem teljes egészében kerül a gyűjtőszámlára. Ezzel több százezer forintot is átvállalhat a bank és az állam a devizaadóstól.

Valamint forintosítási lehetőséget  kapnak a „rosszabb" adósok is. A bank írásban értesíti azokat, akiknek tavaly szeptember 30-a óta 90 napot folyamatosan meghaladó késedelmük van a forintra történő átváltásról és a 25 százalékos hitel-elengedési jogosultságról.

FRISSÍTÉS (2012. augusztus 28.)

Úgy tűnik, mégis beindulni látszik az árfolyamgát. A korábbi enyhe érdeklődés feltehetőleg annak köszönhető, hogy nem az összes devizaadós előtt nyitották meg a lehetőséget. A törvény szerint, április elsejétől először a közszolgák, majd júniustól a lakáshitellel rendelkezők, végül szeptembertől pedig a szabad felhasználású jelzáloghitelesek vehetik igénybe az árfolyamgátat.

A hitelintézetek összesen 610 ezret meghaladó devizahitel-szerződést tartottak nyilván, amelyeknél az ügyfelek jogosultak voltak az árfolyamrögzítésre. Ebből mindössze 20 ezer 361 ügyfél nyitott számlát az év első hat hónapjában.

Júliusban viszont megindult az árfolyamgátat igénybevevők számának emelkedése. A Bankszövetség tájékoztatása szerint 70 ezer fölé emelkedett, így a jogosultak mintegy 15 százaléka élt már a lehetőséggel. A hitelintézetek várakozásai eltérnek abban, hogy az arra jogosultak hány százaléka lép be az árfolyamgát rendszerébe. A Bankszövetség mindenesetre legalább 50 százalékos arányt vár.

FRISSÍTÉS (2012. november 26.)

Több mint 77 ezer szerződés jött létre az árfolyamgát konstrukcióban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint. Ebből közel 72 ezer köthető az Árfolyamgát II.-höz. Az új konstrukció így jóval népszerűbb, mint az első: 2012. június végéig a pénzügyi intézményeknél  összesen már 183 milliárd forint, ebből a bankoknál 174 milliárd forint devizahitelhez kapcsolódott gyűjtőszámla.

A teljes pénzügyi intézményi szektorban ez  a lakossági devizahitel-állomány 5 százaléka. A banki CHF hitelek állományának 5,4 százaléka, az euró hiteleknek 0,9 százaléka volt védett. A konstrukció ismertté válásával és a jogosultak körének fokozatos bővítésével dinamikusan nőtt a részvétel, júliusban  a teljes védett állomány egyetlen hónap alatt 72 százalékkal, augusztusban pedig további 52 százalékkal nőtt. Ennek eredményeként 2012. augusztus végéig 478,5 milliárd forintnyi devizaalapú lakossági jelzáloghitel vált védetté a nagymértékű árfolyam ingadozásokkal szemben, ami a nem késedelmes hitelállomány  14,7 százaléka. Mivel 2012 szeptemberétől a szabad felhasználású jelzáloghitellel rendelkező adósok is jogosultak lesznek az igénybevételére, további jelentős növekedés várható.

Az utóbbi időben visszaesett az új szerződéskötések száma, amit a PSZÁF nem üdvözöl, hiszen akik nem ezt választják, "kvázi ajándék pénzről" mondanak le - fogalmazott Vörös Erika, a PSZÁF vezető elemzője. Jó hír ugyanakkor, hogy a 0 és 90 nap közötti hitelek a korábban jellemző tendenciával ellentétben részben visszakerültek a teljesítő állományba, az árfolyamgát konstrukció keretében végrehajtott tartozásrendezéseknek köszönhetően. 

Korábban 70-90 százalékos részvételi aránnyal számoltak, ez már aligha fog teljesülni év végéig. Talán a tájékozódás, vagy az oda nem figyelés, esetleg a segítség hiánya okozhatja a vártnál alacsonyabb arányt. Bár tájékoztató anyagot találni a PSZÁF és a bankok honlapján is, szinte biztosra vehető, hogy a legtöbb bajba jutott adós még nem találkozott ezzel. Az információáramlás tehát nem csak a hitelfelvételkor, hanem most is problémás.

FRISSÍTÉS (2013. január 25.)

Ismét nyilvánosságra hozta az árfolyamgáttal kapcsolatban legfrissebb adatait a PSZÁF. Ezek szerint 2012. november 30-ig 90 ezer 530 gyűjtőszámlát nyitottak a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján.

Novemberben 12 ezer 158  új szerződést kötöttek, és ezzel a megkötött árfolyamgát szerződések kumulált darabszáma már meghaladta a 105 ezret. Mivel a lehetséges igénybe vevők teljes köre közel 450 ezer fő, így az érintettek mintegy 23,3 százaléka lépett már be az árfolyamgát konstrukcióba. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya november végén 839 Mrd Ft volt, amely a lehetséges teljes devizahitel-állomány valamivel több mint egynegyede (27,2 százaléka).

A kormány meghosszabbította a gyűjtőszámlahitel konstrukció igénylésének határidejét, így az árfolyamgát-szerződés megkötését a hiteladósok 2013. március 29-ig kezdeményezhetik a devizakölcsönt nyújtó pénzügyi intézménynél.

Hiába azonban a hosszabítás: több, mint valószínű, hogy a kezdetben kitűzött 70-90 százalékos részvételi arány már így sem fog teljesülni. Ennek okaival itt foglalkoztunk részletesen.

FRISSÍTÉS (2013. május 29.)

Idén másodszor hosszabították meg az árfolyamgát-rendszerbe belépés határidejét. 2013 február végére a körülbelül 452 ezer jogosultnak a 31 százaléka lépett be az árfolyamgát-rendszerbe. A rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök állománya február végén 1152 milliárd forint volt, a teljes devizakölcsön-állomány 37 százaléka.  

Rogán Antal kifejtette: ha a kamatterhek egyharmadát átvállalják a bankok, egyharmadát pedig az állam, az azt jelenti, hogy körülbelül 2 százalékos kamattal vesz igénybe a gyűjtőszámlán forinthitelben az, aki belép az árfolyamgát rendszerébe.

Rogán azt is hozzátette, hogy eddig összesen a 450 ezer családból 150 ezer élt az árfolyamgát lehetőségével, ami azt jelenti, hogy az összes devizahitel állományból 1250 milliárd forint értékű devizahitelt rögzítettek ily módon.

A Fidesz frakcióvezetője kitért rá, azért kérik a javaslat házszabálytól való eltérésseli tárgyalását, hogy esetleg egy „túlterjeszkedő módosító indítványt” is elfogadhassanak. Ezt Rogán Antal azzal indokolta, hogy a hétvégén több devizahiteles szervezet kereste fel a frakciót, hogy a húszmillió forintos felső hitelhatárt tolják ki azok esetében, akik több gyermeket nevelnek.

Status of !node_type

Több, mint 100 ezer szerződés jött létre az árfolyamgát konstrukcióban a PSZÁF legfrissebb adatai szerint.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA