A ppp szerződések felülvizsgálata (2)

2011. december 16. 15:21 – Ténytár | Forrás: Országgyűlés gazdasági bizottsága
|

A kormány a múlt héten tárgyalta [...], hogy milyen ütemezéssel, milyen megállapodásokkal váltsák ki a jelenlegi ppp-szerződéseket – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter 2011. július 5-én, az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

Idén augusztusban kormányrendelet született a ppp-szerződések felülvizsgálatáról. A public-private-partnership szerződések felbontásával nagyobb összeget lehetne megtakarítani. Erre 200 milliárd forintot különítettek el a Széll Kálmán tervben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint, a magyar állam jelentős hátrányára kötöttek szerződéseket többek között oktatási intézmények, autópályák, börtönök, sportcsarnokok létrehozására.

Fellegi Tamás elmondta, hogy a nagyjából száz darab ppp-konstrukció túlárazott volt, és nem volt kockázatmegosztás a magánszektor és az állam között. Ráadásul ezek végigvitele hosszú távon 3000 milliárddal növelné a következő évek költségvetési kiadásait.  Az állam kárára jelentős magánhasznonnal járt  a legtöbb szerződés, amelyeket sokszor offshore cégekkel kötöttek.

A szerződések felülvizsgálata csúszásának oka lehet az államadósság miatti spórolás, vagy az újratárgyalások időigényessége is. Az azóta már lemondott Fellegi arra is emlékeztetett, hogy a ppp-k kiváltása nem növelheti a költségvetési hiányt és az államadósságot sem.

FRISSÍTÉS (2012. január 3.)

Nem sikerül a magáncégek kivásárlása a ppp-beruházásokból, mert nincs rá pénz a 2012-es költségvetésben. A szerződések felülvizsgálata ugyanakkor befejeződött. Két autópálya kivételével, 200 milliárd forintba kerülnének a kivásárlások. Amíg nincs forrás ezekre, addig az állam előnyösebb feltételekről tárgyal.

Hegmanné Nemes Sára a NFM államtitkára elmondta, hogy a ppp-projektek harmada a bedőlés szélén van. Illetve sok település az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak szóló támogatásból fizeti a ppp önrészét. Először ezeket és a befejezetlen beruházásokat vásárolnák ki.

FRISSÍTÉS (2012. június 20.)

Újra elővette a kormányzat a ppp-szerződések felülvizsgálatának ügyét. Erről maga a miniszterelnök beszélt a Magyar Rádióban. Az állam 15 milliárd forintos segítséget ad az önkormányzatoknak a ppp-beruházással épült,  főleg tanuszodák és tornatermek költségeinek finanszírozására. Az állami támogatás mintegy 30 települést és 35 beruházást érint.

A beruházások összértéke hozzávetőleg 50 milliárd forint körül van. Az önkormányzatoknak legtöbbször nincs elég forrásuk a létesítmények fenntartására, ezért szorulnak állami támogatásra. A mostani 15 milliárd forint arra elegendő – Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyonpolitikáért felelős államtitkára szerint –, hogy  a szóban forgó beruházásokat valós műszaki értéken váltsák ki.

Status of !node_type

A ppp-szerződések kiváltása csúszik, így az általuk remélt spórolás sem jön össze.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA