Pártfinanszírozási fogyókúra (1)

2011. március 14. 08:46 – Ténytár | Forrás: Navracsics Tibor a Széll Kálmán-terv ismertetésekor.
|

"Az előző kormány feltornázta az államadósságot az egekbe, és amíg ez a helyzet nem orvosolódik, addig a Fidesz-kormány a politikai osztályra nem hajlandó többet áldozni, mint eddig. Ameddig az államadósság jelentősen nem csökken, a pártok költségvetési támogatását a  2011-es nominális szinten befagyasztjuk" - ígérte meg Navracsics Tibor 2011. március 1-én a Széll Kálmán-terv ismertetésekor.

Az előző kormány feltornázta az államadósságot az egekbe, és amíg ez a helyzet nem orvosolódik, addig a Fidesz-kormány a politikai osztályra nem hajlandó többet áldozni, mint eddig. Más szóval a saját magát érintő büntetéssel vezekel a Fidesz az előző kormány hibáiért. Jól hangzik. Sőt, talán tartható is, bár ezt gondoltuk a másik önmegtartóztató törvényről, a 2 milliós bérplafonról is, aztán mégsem sikerült teljesen.

Ami viszont jelen esetben megkönnyítheti az ígéret betartását, az az, hogy a kormánypártok szemszögéből egyáltalán nem is áldozat. Társadalmi szerződésünk apróbetűs mellékletében ugyanis az szerepel, hogy a hivatalos támogatások, illetve a hivatalos 386 milliós kampányköltekezési plafon nem több hasznos fikciónál: a valós költségekről, illetve főleg a nagy pártok valós bevételeiről csak becslések vannak, de az biztos, hogy több milliárdra rúgnak

Az elmúlt két évtized tapasztalatai alapján annyit sejtünk – és számos kutatás is alátámasztja –, hogy a többmilliárdos egyéb pártfinanszírozást is közvetetten az adófizetők adják, méghozzá javarészt a túlárazott közbeszerzések révén, amelynek hasznán a politika és az üzleti szféra korrupt része osztozkodnak egymással. 

Ezekből a pénzekből ráadásul azok a pártok részesülnek, amelyek közbeszerzések felett diszponálnak, azaz a kormányzat valamilyen szintje felett hatalmat gyakorolnak. A jelen felállásban ez szinte mindenütt a Fidesz. A gyakorlatban tehát olybá tűnik, hogy az ígéret betartása elsősorban az amúgy is nehéz pénzügyi helyzetben lévő ellenzék helyzetét súlyosbítaná. 

Különösen ügyes, hogy az államadóság jelentős csökkentésének ködös fogalmához kötné a kormány a pártok támogatásának ütemes növelését, ami ugye azt is jelentheti hogy akkor történik meg, amikor a Fidesznek kedve van hozzá. Nyilvánvalóan eltérhetnek a vélemények arról, hogy mi a jelentős ebben az összefüggésben és – függetlenül az intézkedés általános helyénvalóságától – hasznosabb lenne konkrét számhoz kötni ezt a fontos kérdést.

A jelképes, megtakarítást alig megvalósító intézkedések helyett a pártfinanszírozási rendszer reformjára, a demokratikus politikai élet valós költségeinek feltárására és a pártok támogatásának növelésére lenne szükség.

FRISSÍTÉS (2013. március 7.)

A pártok támogatása a 2013-as költségvetésben is a 2011. évi összeg, vagyis 3,8 milliárd forint, így teljesült az ígéret, a pártok költségvetési támogatását a 2011-es nominális szinten befagyasztották. Amíg az államadósság jelentősen nem csökken, addig ez az összeg nem növekedhet.

Növekedni tehát nem növekedhet, csökkenni viszont még csökkenhet. Orbán Viktor tavaly májusban ajánlotta megfontolásra a tervet, miszerint függesszék fel a pártok támogatását 2013-ra és 2014-re. A párttámogatás megvonásának ötlete még a Fideszen belül is ellentétekhez vezetett. Az ötpárti egyeztetésre 2012 májusában került volna sor, de ebből végül épp a Fidesz hátrált ki.

Így júniusban a kormány változatlan pártpénzeket javasolt a 2013-as költségvetés részeként. Ezt később el is fogadta a T. Ház.

Status of !node_type

A pártok támogatása a 2013-as költségvetésben is a 2011. évi összeg, vagyis 3,8 milliárd forint, így teljesült az ígéret, a pártok költségvetési támogatását a 2011-es nominális szinten befagyasztották.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA