Óriási béremelést akar a kormány 2017-től (1)

2016. november 14. 08:10 – Ténytár | Forrás: Nagyon nagy béremelés jön jövőre
|

„Az elmúlt évek bérnövekedésének a következő években folytatódnia kell - reményeink szerint ez nemcsak a következő évet, hanem az azt követő éveket is jellemzi. A mi javaslatunk alapján a béremelések mértéke a következő hat éves ciklusban elérhetné akár a reálértéküket tekintve a 40 százalékot is”– jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának kibővített testületi ülését követően.

A kormány 2017-es tervei között jelentős béremelés szerepel: a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőhet, a munkaadói járulékok pedig 4 százalékpontos csökkentése következhet be 2017-ben. 2018-tól pedig további béremelést céloznak meg: eszerint a minimálbér további 8, a garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal csökkenhet a kormány javaslata szerint.
 
 
2019-től 4 éven át újabb 2-2 százalékponttal csökkentené a kormány a járulékterheket, ha a béremelés mértéke eléri az általuk megkövetelt 6 százalékot. A kormány hat éves távlatban gondolkodik, ebben az idősávban pedig 40 százalékos reálbér-növekedést akarnak elérni.
 
A kormány szerint jelenleg a stabil gazdasági helyzet ad lehetőséget arra, hogy a távolabbi jövőben is megtervezzék azt a pályát, amelyet a gazdaságnak be kell futnia. A javaslat kapcsán folynak az egyeztetések, illetve elvégzik a háttérszámításokat a szakszervezetek és a munkaadók egyéb javaslatairól is. 
 
Ez azt jelentené, hogyha a munkaadók és a munkavállalók is elfogadják a kormány terveit, a bruttó minimálbér 128 ezer forintra emelkedhet a jelenlegi 111 ezerről, míg a szakmai bérminimum 129 ezer forintról 161 ezerre nőhet a tervek szerint. Ha ez megvalósul, akkor 2018-ban a minimálbér további 8 százalékkal 138 ezer forintra, míg a bérminimum 12 százalékkal mintegy 180 ezer forintra emelkedhet.  Ez pedig azt jelenti, hogy 2022-ben reálértéken a magyar lakosságnak átlagban majdnem másfélszer annyit kellene keresnie, mint most.
FRISSÍTÉS (2016. november 29.)

A tanárok megbecsülését fontosnak tartja a kormány, ezt jelentős béremeléssel is kifejezte”– olvashattuk sokszor ezt a mondatot az EMMI közleményeiben. E mellett előszeretettel hangoztatták azt is, hogy 2017-ig 50 százalékos béremelést kapnak összesen a pedagógusok, de ennek értékét jelentősen csökkenteni fogja a jövőre tervezett minimálbér-emelés, ami az ígéretek szerint 15 százalékos lesz.

Ez azt jelenti, hogy a tanárok kimaradnak, ráadásul kevesebb fizetést is kaphatnak. A pedagógusok bérét ugyanis nem a minimálbér alapján számolják ki, hanem egy ún. vetítési alap segítségével, amelynek összege a 2014-es minimálbér összeggel egyezik meg, ami pedig kevesebb volt, mint a jelenlegi 111 ezer forint, vagy a jövőre ígért 127 ezer forintos minimálbér. Ezáltal a tanárok több tízezer forinttal kapnak kevesebbet havonta - a végzettségtől, a pályán eltöltött évek számától és a pedagógus-életpályamodell szerinti haladástól függően akár bruttó 45–90 ezer forinttal visznek haza kevesebbet. 

A 2013-as béremelést követően a tanárok terhei nőttek is, amiket a későbbiekben sem terveznek csökkenteni a tiltakozások ellenére sem.

A rendelet nem járul hozzá tehát az oktatás egyre nagyobb pedagógushiányához, és a pedagógusi életpályamodell egyenlőtlenségeit sem csökkenti.

Status of !node_type

A kormány nagy béremelést tervez a 2017-től.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA