Orbán új autóutakat ígért mindenhol, ahol éppen megfordult (13)

2015. április 22. 09:10 – Ténytár | Forrás: Orbán csodafegyvere az autópálya
|

Ezért úgy döntöttünk – még egyszer mondom: számos bürokratikus ellenállást is legyűrve, hogy itt [Egerben] egy négysávos autóutat kell építenünk, és arra is a szavamat adtam a polgármester úrnak – majd attól függően, hogy fogom-e tartani, jövök a választási kampány időszakában ide, hogy 2018-ra meg is kell építeni ezt a négysávos autóutat” – mondta Orbán Viktor sajtótájékoztatóján, a Modern Városok Program egri állomásán.

Orbán Viktor Sopronban jelentette ki először, hogy a kormány célja az összes megyei jogú város bekapcsolása az autópálya-rendszerbe. A kormányfő itt a belváros és a Fertő-tavi világörökségi terület fejlesztése mellett azt is megígérte, hogy 2018-ra készen lesz az M85-ös kétszer kétsávos autóút Sopron és Csorna, valamint Sopron és az országhatár között. 
 
Orbán Egerben és Zalaegerszegen is hasonló ígéreteket tett: Heves megyének a székhelye Sopronhoz hasonlóan autópálya nélküli város, az egriek az M3-t használják, de Füzesabonynál kell lehajtaniuk, aztán a 3-as főúton, valamint a 25-ös úton mehetnek Eger felé. Zalaegerszeget az M7-be kívánják majd belekötni a tervek szerint.
 
 
A miniszterelnök tehát 2018-ra összesen három helyen is kétszer kétsávos autóutat ígért az autópályáig. Orbán Miskolccal kapcsolatban az ígérgetésekkel még ennél is messzebb ment: a kormányfő a Miskolc-Kassa autópálya-építést jelentett be, mintegy 150 milliárdért.
 
FRISSÍTÉS (2015. április 27.)
A következő szűk három évben akár 600 milliárd forintot is elköltene a kormány olyan autóutak építésére, amelyek létjogosultságát a forgalmi adatok egyáltalán nem indokoljákírja a napi.hu. Maga a fejlesztéseket bejelentő kormányfő is elismerte, hogy a szakértők szerint az útprogram nettó pénzszórás, ennek ellenére a következő választási kampányra el kell készülnie ezeknek az utaknak.
 
A miniszterelnök a következő hetekben mind a 23 megyeszékhelyre, illetve megyei jogú városba elzarándokol, ahol különböző fejlesztési ígéretekkel igyekszik majd megnyerni a helyi választókat - évekkel a választások előtt. Az útfejlesztési program abszolút prioritást élvez a költségvetési tervezés során, erre mindenképpen kell pénzt találni. Ez viszont az apparátus egy részét hideg zuhanyként érő 2016-os adócsökkentési tervek fényében rendkívül nehéznek ígérkezik. 
FRISSÍTÉS (2015. június 25.)
Folytatódott Orbán Viktor pénzosztós turnéja: a Modern Városok Program keretében a miniszterelnök kedden Nagykanizsán járt, ahol a szokásához híven egy sor ígéretet tett a helyi lakosságnak. 
 
Ha minden jól megy, akkor az ígéretek szerint az M70-es, a szlovén határig tartó autóút 2×2 sávos lesz és 6 milliárd forintért déli elkerülő út is épül Nagykanizsa körül. Ezen kívül épülni fog egy 3000 néző befogadására alkalmas multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok, továbbá egy 50 méteres uszoda is. 
 
Orbán nem ígérte, hogy az elkerülő út teljes hosszában elkészül 2018-ig, ezért szakaszolni fognak, mivel a miniszterelnök szavai szerint úriember nem köt olyan szerződést, ami az utánuk következőkre vonatkozik.”
FRISSÍTÉS (2015. szeptember 29.)
Ezermilliárd forintot szán a kormány közlekedésfejlesztésre 2020-ig – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 515 kilométernyi gyorsforgalmi út épülhet, közútfejlesztésre pedig 460 milliárd forintot fordíthatnak.
 
A kormány célja, hogy 2018-ra minden autópálya elérje az országhatárt. A Győrt keletről elkerülő 813-as út 2017 év végéig elkészül, így az M1-es autópálya eléri a 14-es utat, és megteremtődik az összeköttetés a győri és a pozsonyi ipari parkok között, amely újabb beruházásokat vonz majd a térségbe – tette hozzá Szijjártó.
 
Az első ütemben a 4,4 kilométer hosszú szakasz az M1-es autópályát köti össze az ipari parkkal. A második ütemben 3,8 kilométernyi út jövő év végére készül el, a harmadik ütem részeként pedig 5,2 kilométernyi út fog épülni és egy híd a Mosoni-Dunán 2017 év végéig.
FRISSÍTÉS (2015. október 12.)
Hosszú, több hónapos kihagyás után Kaposváron folytatta a Modern Városok programsorozatot Orbán Viktor. A miniszterelnök Somogy megyeszékhelyének is rengeteg fejlesztést ígért, és a különösen dicsérte a várost, illetve a hatalmon lévő fideszes Szita Károly polgármester eddigi munkásságát.
 
Orbán a város vezetőivel nagyszabású fejlesztésekről kötött megállapodást. A szerződésben szerepel a 67-es út fejlesztése, vagyis Kaposvár bekapcsolása a gyorsforgalmi úthálózatba, ami 77 milliárd forintba kerülhet. Ezen kívül tervbe van véve egy közlekedési csomópont kiépítése 12 milliárdból, a Csiky Gergely Színház felújítása 9 milliárdból, továbbá egy új sportuszoda és egy új sportcsarnok felhúzása 4-4 milliárd forintból.
 
Mindent egybevetve mintegy 120 milliárd forintot ígért Orbán Viktor Kaposvárnak. Persze mindezek csak akkor teljesülnek, ha jól teljesít a gazdaság – tette hozzá a miniszterelnök. 
FRISSÍTÉS (2015. november 18.)

A kormányfő a Modern Városok Program keretében most Szombathelyre látogatott el, ahol együttműködési megállapodást írt alá Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármesterrel. Egyebek mellett döntöttek arról, hogy a Szent Márton-terv második ütemében ötmilliárd forintot kap a város, amely keretében megtörténik a jeles szentről elnevezett templom előtti terület rendezése, továbbá a Romkert-sétány kiépítése.

Megállapodtak arról is, hogy nemcsak a 86-os utat viszik el Szombathelyig, hanem négysávos gyorsforgalmi úttal is összekötik a várost Kőszeggel. Mindezen kívül a város csaknem húszmilliárd forintos adósságát az állam átvállalja.

 

FRISSÍTÉS (2016. február 12.)
Huszonötmilliárd forintot bocsát Kecskemét rendelkezésére a kormány, hogy a város létrehozhasson egy gazdaságfejlesztési alapot, amely visszatérítendő forrást biztosít életképes, üzleti alapú vállalkozások támogatásához – közölte Orbán Viktor miniszterelnök Kecskeméten, ahol a Modern városok program részeként megállapodást írt alá Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.
 
A kormányfő a Városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy polgári célokat szolgáló új kifutópályát építenek a kecskeméti repülőtérre. Az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot. A közlekedési fejlesztések között a városi körgyűrű utolsó szakaszának megépítéséhez nyújtandó 18 milliárd forint összegű támogatásról, valamint az 52-es út városi bevezető szakaszának négysávossá bővítéséről számolt be.
FRISSÍTÉS (2016. április 28.)

Orbán Viktor a Modern városok program keretében most Békéscsabára látogatott. A miniszterelnök ígéretei szerint a városban több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg, többek között megindulhat M44-es gyorsforgalmi út megépítése.

A további ígéretek között szerepel még a meglévő kézilabdacsarnokot átalakítása, s mellé egy multifunkcionális sportcentrumot építése 3,2 milliárd forintból. Közel ugyanennyi pénzből egy 50 méteres versenyuszoda és gyakorló medence is épül, 900 millió forintból pedig az utánpótlást segítő röplabda-akadémia jön létre a városban. 

A kormány 4,1 milliárdból még fejlesztené az önkormányzati kezelésben, de állami tulajdonban lévő repteret. A tervek szerint az első ütemben meghosszabbítják majd a kifutópályát, hogy az nagy gépek fogadására is alkalmas legyen a reptér. A miniszterelnök végül emlékeztette a város polgárait: 2010 után 9,5 milliárd forintnyi adósságállományt vállalt át a kormány Békéscsabától, 2010 és 2013 között pedig 65 milliárdnyi fejlesztési forrás érkezett ide.

FRISSÍTÉS (2016. május 12.)
Útépítésre, kerékpárutak bővítésére, színház és a zeneiskola felújításra is kap pénzt Veszprém – egyebek mellett ebben állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és a város polgármestere a Modern Városok Program keretében. 
 
Orbán Viktor a részleteket ismertetve közölte: megállapodtak a szentkirályszabadjai repülőtér adósságrendezéséről, és egy ipari terület létrehozásáról, amely összességében 4 milliárd forintba kerül. Létrehoznak majd egy ipari parkot is, ahol egy szakképzési gyakorlóközpont is lesz, illetve létrejön egy tudáspark is, amelynek feladata még tisztázásra vár – közölte a miniszterelnök.
 
Hárommilliárd forintból új völgyhíd épül, ehhez egy ugyancsak 3 milliárd forintos útépítés is társul – jelezte a miniszterelnök. A megállapodás értelmében összekötik a 8-as és a 82-es számú utat, parkolók és körforgalom létesül a területen.
 
Az ígéretek szerint továbbá 280 millió forintból megépül a Csopak-Alsóörs, 500 millió forintból a zirci, 600 millió forintból a somlói kerékpárút. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy megújul a Veszprémi Petőfi Színház, itt azonban még nem tudtak megállapodni a felújítás összegéről. 2,5 milliárd forintot szánnak az állatkert, 762 millió forintot pedig a zeneiskola felújítására – tette hozzá.
 
A Veszprém Aréna 8 ezer ember befogadására válik alkalmassá, a bővítés költségére 3 milliárd forint szánnak, az atlétikai stadion 1,2 milliárd forintból újul meg, és megépül a városban egy új uszoda is – közölte a miniszterelnök.
FRISSÍTÉS (2016. június 1.)
Orbán Viktor most a Modern Városok programsorozat keretében Dunaújvárosba látogatott el, ahol új beruházásokra ígért több mint 20 milliárd forintot. A miniszterelnök a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy mivel szerinte Dunaújvárosban hamarosan a munkaerőhiány lesz a fő gond, ezért fontos a térség összekapcsolása a várossal. A megfelelő úthálózat biztosításához négymilliárd forintból felújítják a Nagyvenyim, Sárbogárd, Mezőfalva felé, később a Cece, Németkér és Paks irányába tartó utakat.
 
A fenti útfejlesztésen kívül többek között az egykori orvosi rendelő épületére egymilliárd forintot fordítanak majd. A régóta zárva tartó élményfürdőt megvásárolja az állam a tulajdonos banktól, és felújítják a szomszédban lévő Fabó Éva uszodával együtt hárommilliárd forintból.
 
A tervek között szerepel még a vízminőség javítása 900 millió forintból, és víziközmű-felújítási programban szereplő új csápos kút létrehozására 1,2 milliárd forintból. A Béke téri buszpályaudvart kiköltöztetik a vasútállomásra, így egy modern közlekedési csomópont létesülhet majd hárommilliárd forintból az ígéretek alapján.
FRISSÍTÉS (2016. szeptember 9.)
Egy új kormányrendelet alapján rövid időn belül a kormány akár 102 milliárd forintot is kifizethet annak a 19 megyei jogú városnak, ahol már járt Orbán Viktor kormányfő a Modern Városok Programban – írta meg a Portfolio. Az érdekesség az, hogy a települések projektjeinek az előrehaladása még nem indokolná a teljes összeg kiutalását.
 
A Portfolio szerint a gyors pénzosztással azt akarhatja elérni a kormány, hogy minél előbb induljon be a növekedés a kiválasztott 19 megyei jogú városban. Ez indokolhatja azt az amúgy kicsit felesleges szabályt is, hogy a pénzeket 30 napon belül utalni kell. Ettől viszont még nem élénkül majd gyorsabban a helyi gazdaság, a projektek kivitelezését és az ehhez szükséges közbeszerzéseket ugyanis ez önmagában még nem gyorsítja fel. 
FRISSÍTÉS (2017. március 23.)

A Modern Városok Program keretén belül (23 megyei jogú városból a huszonegyedikként), Orbán Viktor Salgótarjánba látogatott.  A város polgármestere előzetesen elmondta, hogy turisztikai, rekreációs beruházásokra, energetikai projektekre, illetve a közösségi közlekedés korszerűsítésére és az ipari park fejlesztésére lenne szükség, amely összesen 60-70 milliárd forintos költséget jelentene. Fekete Zsolt továbbá arra számít, hogy egy-két éven belül elkészül az országos gyorsforgalmi úthálózathoz a kétszer kétsávos út is.

A sajtótájékoztatóból azonban kiderült: több mint 90 milliárdot szán a miniszterelnök Nógrád megyére. Saját maga ajánlotta fel a kértnél nagyobb uszodát, a jégcsarnokot és egy új városközpontot. Lesz új buszpályaudvar, eltűnnek a barnamezős rozsdafoltok, elkerülővel együtt négysávos lesz a 21-es út, egészen az országhatárig. Orbán szerint ezzel olyan program született, amelyet „egy szocialista polgármester és egy konzervatív, nemzeti-keresztény kormányfő is jó szívvel ajánlani tud”.

A lista végére egyébként két fideszes város maradt, nem is akármelyik: az egyik Győr, a másik pedig Hódmezővásárhely.

FRISSÍTÉS (2017. május 4.)

A Modern Városok Program legújabb állomásaként Győrbe látogatott Orbán Viktor. Borkai Zsolt polgármester véleménye szerint olyan megállapodás született, amely biztosítja, hogy 300 ezer fős nagyvárossá fejlődjön Győr.

Orbán Viktor ígéretet tett többek között a 8311-es út fejlesztésére, ez 3 milliárd forintba fog kerülni és 2018-ban fogják elkezdeni. 4 milliárdot szánnak kerékpárutakra, hidat építtetnek a belső-keleti elkerülő út hiányzó szakaszához, ez 7 milliárdba kerül és 2019-ben kezdődik.

Ezenfelül 15 milliárdot szánnak a buszállomás, illetve a vasútállomás megújítására, amelyet 2020-25 körül kell átadniuk. Újabb mentőállomásra 3 milliárdot költenek, illetve ugyanilyen összegben sporthotelt is létesítenek. Új strand is lesz 8.5 milliárd forintból, illetve a későbbiekben szó lesz még új hangversenyteremről, konferencia-központról, egyetemfejlesztésről, sőt még ígéretet tettek arra is, hogy Győrt és Dunaszerdahelyt négysávos út fogja összekötni. Utóbbiakról azonban nem adtak meg pontos költségvetési terveket. 

FRISSÍTÉS (2017. május 29.)

A Modern Városok Program keretén belül utoljára Hódmezővásárhelyre látogatott el Orbán Viktor, ahol Almási Istvánnal, a helyi polgármesterrel megállapodást írtak alá.

A miniszterelnök többek között pénzt ígért a város ipari parkjára, amelyet 100 hektárral bővítenének. Az állam fogja megvásárolni ezt a területet, és a városnak kell majd működő beruházásokkal feltöltenie. Továbbá az állam anyagi támogatást ígér azoknak a mezőgazdasági feldolgozóipari vállalkozásoknak, amelyek Vásárhelyre akarnak költözni.

A legmagasabb napsütéses óraszámot itt regisztrálják, ezért egy nagyméretű állami naperőműparkot létesítenek. Új könyvtárat és tudásközpontot is építenek majd 4 milliárd forintból. Két iskola felújításában és bővítésében, valamint szakképzési intézmények fejlesztésében is megegyeztek. 117 km hosszúságú külterületi kerékpárútrendszert szeretnének létrehozni. A Zrínyi Miklós laktanyát pedig felújítják, új honvéd középiskolát és kollégiumot hoznak létre. A legfontosabb projekt pedig a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamos volt, amely Orbán szerint is szükségszerű, de ésszerű áron, illetve kezdeményezni fogja, hogy Szabadkáig hosszabbítsák meg a villamos vonalát.

A Modern Városok Programjának keretein belül Orbán Viktor ezzel fejezte be az országjárást. Orbán emellett összefoglalta a programot néhány számmal: összesen 1369 milliárd forintnyi adósságot vettek le az önkormányzatok válláról, a 23 város fejlesztési programjainak összértéke 3400 milliárd forint volt. Emellett belengetett egy faluprogramot is, amely 2018 után kezdődhet.

 

 

Status of !node_type

A következő szűk három évben akár 600 milliárd forintot is elköltene a kormány autóutak építésére.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA