Orbán emelné a hadseregre fordítható kiadások összegét jövőre

2016. november 9. 09:10 – Ténytár | Forrás: Orbán óriáshadsereget toboroz
|

„Nem jó, hogy a sor végén kullogunk. Egy komoly országnak van saját hadserege, ami nem egy kipipálandó kötelező feladat, hanem egy komolyan vehető tényleges erő” – mondta Orbán Viktor a Katolikus Rádiónak adott interjújában.

A miniszterelnök a Katolikus Rádiónak adott interjújában tért ki a hadsereg állapotára, és korábbi szokásával ellentétben, most elmarasztalóan beszélt a magyar honvédség helyzetéről. A miniszterelnök szerint, míg más országok fejlesztik a hadsereget, mi a „sor végén kullogunk”.

Orbán azt mondta, hogy „már a következő évben nő a hadseregre fordított kiadás a határőrizettől függetlenül”, valamint 20 ezer új önkéntes kiképzésére kerülhet sor, mert elégedetlen a jelenlegi állapotokkal, annak ellenére, hogy két éve még azt hangoztatta, néhány éven belül felzárkózhatunk a modern hadsereggel rendelkező országok sorába.

Forrás: MTI

A miniszterelnök most először beszélt a hadseregfejlesztés irányelveiről, amelynek egyik újítása az ún. területvédelmi egységek ötlete, ami kiegészítő egységként működne a hadsereg mellett, az önkéntesek részvételével 2017 januárjától.

A koncepció mögé komoly filozófiai gondolatokat ültettek, többek között a lakosság hazafias érzületeit és elkötelezettségüket szeretnék erősíteni és a fiatalokat megszólítani a nemzeti ügy hangsúlyozásával. A honvédelmi miniszter katonai alapismeretekkel bővítené az iskolai tanrendeket, hogy egy ún. ellenkultúrát képviseljenek a hazaszeretetre és sportra alapuló kultúrával a mai tendenciákkal szemben.

A hadsereg siralmas állapotára olyan éles helyzet világított rá, mint a menekültválság, ennek következtében pedig a déli határon épített kerítés, ami csak közmunkások és rabok segítségével tudott elkészülni, a határvédelembe pedig a rendőrség is besegített. Továbbá itt említhetjük még a 2010-es árvizet, amikor szintén a tartalékos állomány hiánya okozott problémát.
Nemzetközi összehasonlításban is meglehetősen alulfinanszírozott hadseregről beszélhetünk: a NATO tagországaitól azt várja el, hogy a GDP 2 százalékát fordítsák a hadseregre, ez pedig nálunk 2010 óta 1 százalék alatti. A jelenlegi cél az, hogy 2022-ig évente GDP-arányosan 0,1 százalékponttal növekedjenek a honvédségre fordított költségvetési források.

Status of !node_type

2017-től Orbán Viktor nagyobb összeget fordítana a költségvetésből hadseregfejlesztésre - tervben van 20 ezer önkéntes katona kiképzése, területvédelmi egységek létrehozása, valamint a hazafias érzületek erősítése a fiatalokban.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA