Önkéntes tartalékosok a Magyar Honvédségben

2011. december 14. 09:19 – Ténytár | Forrás: Hende Csaba az Országgyűlésben
|

2014 közepéig 6-8 ezer kiképzett tartalékos katonával kell rendelkeznie a Magyar Honvédségnek – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010. november 24-én, az Országgyűlésben.

A 2004-es honvédelmi törvény óta – amely megszüntette a sorkötelezettséget – tervezik létrehozni a tartalékos rendszert. Erre a szocialista kormányok képtelennek bizonyultak. Igaz, létrehozták az Önkéntes Tartalékos Rendszert. Ezt azonban nem sikerült feltölteni, sem jogi, sem humán értelemben. A 2010-es kormányváltáskor, ezt a problémát felismerve kezdte el munkáját Hende Csaba.

Az elképzelés szerint, azokat a biztonsági őröket, akik a laktanyákat őrzik, önkéntes tartalékossá minősítenék át. Rajtuk kívül felsőoktatási hallgatókra és leszerelt szerződéses, illetve önkéntes katonákra számítanak. A tartalékosok két csoportot alkotnak. Az egyik az önkéntes műveleti tartalékos, aki önként vállalja, hogy meghatározott feladatrendszer alapján, rendelkezésre állási díj ellenében, a honvédség rendelkezésére áll, és behívást követően, tényleges katonai szolgálatot teljesít. A másik csoport az önkéntes védelmi tartalékos, aki önkéntes jelentkezés alapján vállalja, hogy határozatlan idejű szerződésben meghatározott, egyedi feltételrendszer szerint közreműködik a honvédség elsődleges területvédelmi feladatainak (őrzés-védelem, katasztrófavédelem) ellátásában. Mindkét csoporthoz tartozók békeidőszakban civil munkahelyükön dolgoznának, csupán továbbképzésre kell járniuk a honvédséghez évente 25, majd 15 napot. A védelmi tartalékosok egy részének természetesen a Magyar Honvédség a munkáltatója, hiszen ők őrzik a katonai objektumokat. A rendszerben jelenleg a védelmi tartalékosok vannak túlsúlyban, míg a műveleti tartalékos állomány jelentős hiánnyal küzd.

Az első önkéntes tartalékosokat 2011. január 1-jén avatták fel. Ők azok, akik átvették számos laktanya és egyéb katonai intézmény őrzés-védelmi feladatát. 2011. február 17-i adatok szerint, a MH 1921  önkéntes tartalékossal kötött szerződést. Ők 57, kiemelten fontos honvédségi objektum őrzését látják el. Ez a lépés volt a könnyebb feladat. Ennél jóval nehezebb lesz a civileket megszólítani, meggyőzni őket, hogy nekik jó lesz – hétköznapi munkájuk mellett – önkéntes tartalékosnak felszerelni. Ismerve hazánk fiainak hozzáállását a katonasághoz, kétséges, hogy sikerül-e a ciklus végére feltölteni a tartalékos rendszert a tervezett létszámmal.

Érdemes még kiemelni, hogy a tartalékos rendszer nem képez önálló haderőt, tagjait bármely egységhez besorolhatják. A kiképzett tartalékosként, valamint potenciális hadkötelesként nyilván tartottak csak rendkívüli állapot vagy megelőző védelmi helyzet idején, a hadkötelezettség bevezetését követően teljesíthetnek tényleges katonai szolgálatot.

Status of !node_type

Létrejövőben az önkéntes tartalékos rendszer a Magyar Honvédség berkein belül.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA