Népszavazás a felcsúti stadionról? (1)

2 hozzászólás | 2012. november 13. 16:30 – Ténytár | Forrás: mszp.hu
|

"Egyetért-e Ön azzal, hogy 2014. december 31-ig állami finanszírozással Felcsúton labdarúgó stadion ne épüljön?" - ez a kérdés szerepel az MSZP 2012. november 7-én ismertetett népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívén, amelyet Mesterházy Attila nyújtott be az OVB-hez.

Az MSZP már korábban is jelezte, hogy felháborítónak tartja a felcsúti stadion felépítését. Most népszavazási kezdeményezést indított az ügyben.

Az ilyen akciókra szokták azt mondani, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja. Egy népszavazás lebonyolítása önmagában többe kerülne, mint az egész stadion felépítése. Mesterházy inkább a politikai szelet próbálja kifogni a felcsúti stadion építéséből, pedig inkább a tao-pénzek egyenlőtlen elosztására kellene felhívnia a közvélemény figyelmét, hiszen nagyrészt abból fogják finanszírozni a felcsúti akadémia stadionjának felépítését.

Már maga az adat igen beszédes: a felcsúti labdarúgó akadémia egymaga több tao-támogatást kap, mint a másik négy látványsport összesen. De magában a fociban lévő támogatások is nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg

Az akadémia 2,3 milliárd forintot költ tárgyi, infrastrukturális beruházásokra, valamint 439 milliót az utánpótlás-nevelésre és 69 milliót személyi kiadásokra .

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy a miniszterelnök bábáskodása mellett megszületett Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt találták a legvonzóbb támogatási célnak azok a vállalkozások, amelyek a társasági adókedvezményt kihasználva támogatják a látványsportágakat.

A labdarúgáson belül is abszolút nyertes a székesfehérvári Videoton utánpótlás csapataként működő felcsúti együttes. A labdarúgócsapatokhoz befolyt összes adókedvezményes támogatás közel ötödét kapta meg, azaz 2,8 milliárd forintot. A felcsúti Puskás Akadémiához képest elenyésző az egyes élvonalbeli labdarúgócsapatokhoz beérkezett pénzek nagysága.

FRISSÍTÉS (2012. december 20.)

A Kúria döntése szerint nem lehet országos népszavazást tartani a felcsúti stadion építésérőlA legfelsőbb bírói fórum az Országos Választási Bizottság (OVB) egy hónappal korábbi döntését hagyta helyben. Ez ellen további jogorvoslatnak nincs helye.  

Az OVB azért utasította el a népszavazási kezdeményezést, mert az nem tartozik az országgyűlés hatáskörébe. Az alaptörvény szerint népszavazást csak az országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó témában lehet tartani. 

A népszavazási kérdés indítványozója az OVB döntése ellen a Kúriához benyújtott kifogásában azzal érvelt, hogy az országgyűlés jogalkotási szempontból a kormány felett áll. Azonban a Kúria határozatában az olvasható, hogy a magyar állam működése a hatalom megosztásának elvén alapszik, így az országgyűlés nem áll a kormány felett. A törvényhozó és a végrehajtó hatalom elválasztása a hatáskörök megosztását jelenti, nem pedig hierarchikus alá-fölérendeltséget. 

Status of !node_type

Az OVB és a Kúria is elkaszálta a kezdeményezést: nem lesz népszavazás a felcsúti stadion felépítéséről.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Írjon kommentárt!
Összes komment(2)
Fontos a tömegsport! Az iskoláknak kéne tornatermeket építeni, hogy normális körülmények között lehessen megtartani a tornaórákat a gyerkőcöknek. Azt viszont undorítónak tartom, hogy mennyi szolgalelkű cégvezető van ebben az országban, akik dörgölőzve a vezírhez, az adó (közpénz) egy részét ide herdálják el.
#50
nagyontamas
39.2   
4  
2  
0  
0  
"Egy népszavazás lebonyolítása önmagában többe kerülne, mint az egész stadion felépítése." Ismerve a több tízmilliárdos stadion beruházásokat ez erősen kamunk ítélhető mondat ebben a formában, de az tény, hogy pénzkidobás.
#49
Zoltan Patai
28.8   
4  
3  
0  
0  

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA