Nem lehet majd az ügyfelekre hárítani az új adókat? (8)

2012. november 13. 07:45 – Ténytár | Forrás: atv.hu
|

"Nem lehet majd a fogyasztókra hárítani, nem fog sikerülni"ígérte az új adónemekkel kapcsolatban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2012. május 11-én.

Matolcsy György szerint az új adónemeket nem lehet majd áthárítani a lakosságra, ahogy ezt korábban kijelentette a bankadónál és baleseti adónál is. A szolgáltatókkal történt előzetes egyeztetések ellenére az országgyűlésnek benyújtott javaslatban az adó alanyait az utolsó pillanatban megváltoztatták (a kormányfő kérésére) az igénybe vevőről a távközlési cégekre. Ezután a három mobilcég közös közleményt adott ki, tiltakozva a módosítás ellen. A telekom-cégek szerint az adó alanyára vonatkozó jelenlegi megfogalmazás azt jelenti, hogy az uniós jogot sértő távközlési válságadót nemhogy nem vezetik ki, hanem júliustól duplán szedik be.

A Fidesz több politikusa is hitet tett amellett, hogy ez a fogyasztókat nem fogja érinti, csak a szolgáltatókat. Selmeczi Gabriella elmondta, hogy mivel versenyhelyzet van a mobilszolgáltatók között, ha valamelyik távközlési cég áthárítja az ügyfeleire, akkor azok szolgáltatót válthatnak.

A Telenor azonban már bejelentette, hogy áraiban érvényesíti a telefonadó költségeit, amíg a telekommunikációs cégeket sújtó két különadó egyikét ki nem vezetik. A Vodafone pedig a beruházások visszaesésére és forgalomcsökkenésre figyelmeztetett. A KSH gyors becslése alapján a nemzetgazdasági ágak közül a kommunikáció az egyik, amely növekedni tudott az elmúlt időszakban. Így lehetséges, hogy a telekom-cégek megsarcolásával újabb szeget üt a kormány a gazdasági növekedés koporsójába.

Ráadásul a Bankszövetséggel is hasonló módon járt el a Nemzeti Együttműködés Rendszere. A Bankszövetség alelnöke szerint sem lehet elkerülni, hogy az ügyfelek ne érezzék az új adónemek hatásait. Matolcsy szintén a versenyhelyzettel érvelt, ami miatt nem tudják majd áthárítani az ügyfelekre az illetéket. Az igazi versenyhelyzet a betéti kamatok területén van, mert a működéshez szükség van forrásra, amit a külföldi anyabankok jellemzően nem adnak. A számlavezetési és tranzakciós díjaknál az illeték a lakosságra hárulhat, mert ott nincs olyan mértékű verseny, illetve nem valószínű, hogy az emberek nagy része külföldön nyit bankszámlát.

FRISSÍTÉS (2012. november 13.)

Hiába a kormány érvelése arról, hogy a nagy mobilszolgáltatók és a bankok nem fogják áthárítani az ágazati és új adónemeket ügyfeleikre. Legvégül természetesen a lakosságon csattan az ad hoc gazdaságpolitika kudarca és a fenntarthatatlan, az irreális költségvetés foltozgatása.

A bankok már reagáltak a megnövekedett tranzakciós illetékre, illetve a bankadó 2014-es fenntartására is. Emellett további fokozatos többlépcsős áremelésre számíthatunk a banki szolgáltatások terén. A díjemelések mértékét csak lassan figyelhetjük meg, mert egyes díjak emelését 60 nappal, míg másokét - mint a folyószámlákhoz kapcsolódóakét - 15 nappal a hatályba léptetés előtt kell csak bejelenteni.

Ráadásul a tranzakciós adó minden pénzmozgásunknál ott lesz, és lassan, apránként csíp le a fizetésünkből, így akár ezreket is veszíthetünk rajta. A módosított adó mértéke pénzügyi műveletenként két ezrelék lesz, a készpénzfelvétel összege után pedig három. Sőt, a kölcsön-visszafizetésre is kiterjesztették az illetéket, így a banki törlesztés után is adózhatunk.

A kormányzati cél elérése miatt (hogy ne hárítsák át az új adókat ügyfelekre) pedig Rogán Antal már figyelmeztette a pénzintézeteket: ha összehangoltan cselekednek, akkor a Gazdasági Versenyhivatalhoz fog fordulni. A Belváros polgármestere korábban is fordult a GVH-hoz, kartellezéssel vádolva a bankokat.

FRISSÍTÉS (2012. december 19.)

A banki tranzakciókat terhelő illeték hatására átlagosan mintegy 30 százalékkal kell többet fizetni a jövő évben a lakossági bankszámlákhoz kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások után. A legjelentősebb változások a készpénzfelvételi költségeket, a bankkártyák díjait, az átutalásokat, illetve a számlák alapdíjait érintik. A változásokkal tulajdonképpen megszűnnek a korábban népszerű - általában jelentősebb számlaforgalomhoz kötött – úgy nevezett "0"-ás csomagok is.

Az egyes bankok díjai és számlakonstrukciói között a - már korábban is - meglévő jelentős különbségek a díjemelések hatására tovább nőnek 2013-ban. Miközben egy átlagos (130 ezer forintos) havi keresetű számlatulajdonos 2012-ben 5 és 25 ezer forint között fizetett évente bankszámlájához kapcsolódóan, addig jövőre ugyanezért 5 és 35 ezer forint között kell majd fizessen, banktól és számlacsomagtól függően. Ennél többet (havi 220 ezer forintot) kereső társa, aki eddigi évente 0-tól 40 ezer forint között fizetett bankjának, ezután 5 és 55 ezer forint között fizethet majd.

A legátfogóbb emelések az átutalások díjaiban lesznek, mely tételeket a legtöbb bank egyöntetűen megemelte. Közülük a CIB, a Citibank, a K&H, az FHB, az OTP, a Raiffeisen és az UniCredit Bank teljes egészében az ügyfeleire hárítja például jövőre a bankon kívülre történő internetbankos átutalások költségeit.

A készpénzfelvételek esetében a bankok már egymástól eltérő mintát követnek. Míg a Budapest Bank, a Citibank, az Erste és az FHB teljes mértékben áthárítja ügyfeleire a tranzakciós díjakat, addig a K&H, az UniCredit, az OTP, az AXA, a CIB és a Raiffeisen csak részben, vagy a készpénzfelvételi alapdíjaik emelésével hárítja át az emelkedő költségeit ügyfeleire. A számlák havi alapdíjainak esetében is jelentős emelést alkalmaznak egyes bankok (CIB, K&H, Raiffeisen és Erste), az éves kártyadíjakat pedig a CIB, a K&H, a Raiffeisen, a Volksbank és az UniCredit is emeli. 

 
FRISSÍTÉS (2013. március 12.)

Bár már eddig is tisztában voltunk vele, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) február 11-ig beérkezett adatok szerint 164 pénzügyi szervezetből 154 áthárította ügyfeleire a csekkadóként ismert tranzakciós illetéket, vagyis ezzel összefüggő díjmódosítást hajtott végre valamely termékén.

Kolozsi Sándor, a PSZÁF fogyasztóvédelmi igazgatóságának ügyvezető igazgatója (az MTI beszámolója szerint) azt mondta a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága előtt, hogy még vizsgálják, hogy az adott intézmények jogszerűen jártak-e el.  Ez azonban hosszabb folyamat, mivel 154 intézmény közel 2000 termékét kell tanulmányozniuk. Mint szavaiból kiderült, ha az intézmények jogszabálysértést követtek el, a PSZÁF bírságot szabhat ki, de akár a különbözet visszatérítésére is kötelezheti őket.

FRISSÍTÉS (2013. június 6.)

A költségvetésbe befolyt összeg legnagyobb részét a bankok közvetlenül vagy közvetve áthárították a vállalkozásokra és a háztartásokra. Az MNB erre vonatkozó becslését a "Jelentés a fizetési rendszerről 2013" című tanulmányában publikálta.

A becslést a jegybank a 12 legnagyobb pénzforgalommal rendelkező kereskedelmi bank 2013 márciusától érvényes díjtáblázatai alapján készítette el. Ez alapján a háztartásokra 80-90 százalékban, a vállalatokra 90-95 százalékban hárították át az illetéket. A jegybank felhívja a figyelmet arra, hogy az elkészített becslés csak egy pillanatkép az illeték áthárításáról, amely jelentősen változhat a piaci folyamatok hatására.

A jegybank szerint pozitív, hogy a bankok a korábbinál erőteljesebben terelik az ügyfeleket az elektronikus csatornák felé.  A témába vágó korábbi MNB-tanulmány szerint évente majdnem 100 milliárd forintos összeg lenne megtakarítható össztársadalmi szinten a készpénzes fizetések jelentős visszaszorításával. 

A tranzakciós illeték egyelőre nem sikertörténet, az ebből tervezett éves 301 milliárd forintos költségvetési bevételnek időarányosan még a fele sem érkezett az államkasszába.

FRISSÍTÉS (2013. október 1.)

A tranzakciós illeték idei bevezetése alaposan megdobta a banki díjakat. Mindez azonban semmi volt ahhoz képest, ami a megemelt illetékre reagálásként ősztől várható (az új kondíciók hatályba lépésének időpontját itt nézhetitek meg, egyúttal ki is kalkulálhatjátok várható számladíjaitokat is).  

A készpénzfelvételt illetően drasztikus változásra kell felkészülni. Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából (ATM) felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie. (Egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség.) A saját ATM 2013 februárjában (tehát az illeték bevezetésének hatására) még „csak” 73 százalékkal volt drágább a korábbinál. Az áremelkedés nagyobb része az állami elvonásnak köszönhető. 

A bankon kívüli eseti internetes átutalásoknál még nagyobb rendet vágott a kedvezményekben az állami elvonás. Míg ugyanis 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, őszre – a két saját ATM használatával nagyjából egyezően – ötre fogyatkozott az ingyenes lehetőséget biztosító számlák száma (ilyen a Citi új nullása, a K&H több új csomagja és az UniCredit Beugrója). Nem mellékes, hogy az említett folyószámlák egyáltalán nem mindenki számára érhetőek el kedvező áron, helyenként igen csak kemény elvárásoknak kell megfelelni (a jövedelem, a befektetés vagy éppen a számlahasználati aktivitás terén).
 
Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba kerül, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. Őszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek (a kedvezményeket is figyelembe véve). Kétmillió forint utalásánál a költség majdnem négyszeresére nő, telefonon és neten egyaránt. Hiába az online ügyintézés: az átlagos kiadás ebben az esetben majdnem hatezer forint.
FRISSÍTÉS (2013. október 14.)

Bármennyire is hangoztatták a kormánypárti politikusok, hogy az új adókat nem lehet az ügyfelekre áthárítani, a gyakorlatban ez mégis sikerült. A KSH szerint 2013 elejétől kezdve meredeken emelkedtek a banki szolgáltatások díjai.

A tranzakciós illetéket az év elején vezették be, amelyet a második Varga-csomag keretében tovább emeltek. Igaz, most kihátrált a kormány a második emelés mögül: jövőre az átlagjövedelem mértékéig havi két készpénzfelvétel tranzakciós illeték-mentes lesz.

Verseny ide vagy oda, a banki szolgáltatások egyöntetűen drágultak, amelyet a fenti könnyítéssel sem lehet ellensúlyozni. Több bank ráadásul szeptemberben még nem, hanem csak októberben változtatott a készpénzfelvétel és a banki utalások kondícióin. Ezért nem kizárt, hogy októberben még nagyobb lesz a banki szolgáltatások drágulása.

FRISSÍTÉS (2014. április 15.)

Megszünteti korábbi számláinak értékesítését a Raiffeisen. Például a Díjnullázó (kényszerűen) visszaállított bombázó feltételeit csak a korábbi ügyfelek élvezhetik. Egyre több bank módosít alapvetően kínálatán – írja Az én pénzem pénzügyi portál. 

A portál szerint jól kirajzolódni látszik egy számladrágítási kiskapu. Az „átcsomagolást” azonban nem minden bank hajtja egyformán végre. 

A Raiffeisennél és az Ersténél a régi csomagok megmaradnak a korábbi használóknak, de újak nyitni már nem lehet. De a CIB-nél az új csomagok és a régiek továbbélése csak átmeneti volt és az utóbbiak megszűntek.

FRISSÍTÉS (2014. június 11.)

Tavaly az éves kártyadíjakat az átlagos 1700 forintról 3000 forintra emelték a bankok, a tranzakciós illetéket pedig több lépcsőben és teljes körűen áthárították az ügyfelekre - mondta Bartha Lajos a Jelentés a fizetési rendszerről című kiadvány bemutatóján. A Magyar Nemzeti Bank igazgatója szerint a banki szolgáltatások többségénél közvetlenül valósították meg az áthárítást.

Kedvező viszont, hogy a napközbeni elszámolásban az átutalások a küldőtől a kedvezményezettig 2 óra alatt jutnak el. A fizetési rendszert vizsgálva megállapították, hogy egy nagy bank esetleges kivonulása sem növelné meg jelentősen a kockázatokat a rendszerben - írja az Origo. 

Status of !node_type

Jön az újabb banki drágulás.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA