Módosítja a kormány a médiatörvényt?

2011. január 31. 11:24 – Ténytár | Forrás: Martonyi János interjú Brüsszelben
|

A külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnök szavait erősítette meg, aki pontosan egy héttel ezelőtt, strasbourgi meghallgatása előtt tett arra ígéretet, hogy amennyiben az Európai Bizottság úgy dönt, hogy szükséges, Magyarország módosítani fog a mé

"Magyarország felül fogja vizsgálni a médiatörvényt, és olyan megoldást talál, amely mindenki számára kielégítő lesz" - jelentette ki Martonyi János - s törvénnyel kapcsolatos nemzetközi aggodalmakra válaszul - 2011. január 26-án Brüsszelben.

A külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnök szavait erősítette meg, aki pontosan egy héttel ezelőtt, strasbourgi meghallgatása előtt tett arra ígéretet, hogy amennyiben az Európai Bizottság úgy dönt, hogy szükséges, Magyarország módosítani fog a médiatörvényen.

Nem volt ez mindig így. A jogszabályt övező német és francia kritikákra reagálva a miniszterelnök január elején még feltételekhez kötötte a törvény esetleges módosítását: "Kétlem, hogy találna bárki bármi olyat a mi törvényünkben, ami ne szerepelne más EU-tagállamok médiatörvényeiben" (...) ha a magyar médiatörvénynek ezt a passzusát módosítani kell, akkor Franciaországban, Németországban és Hollandiában is meg kell változtatni az ottani médiatörvényeket, mivel semmi olyan nincs az általunk alkotott jogszabályban, ami ne lenne az ő médiatörvényükben".

A kritikai felhangok azonban nem csitultak el, így a miniszterelnök strasbourgi bemutatkozása (mint az Uniós soros elnöke) előtt mind a Bizottság elnökének, mind a frakcióvezetőknek ígéret tett arra, hogy amennyiben a Bizottság bármilyen kifogást talál a jogszabállyal kapcsolatban, a magyar kormány haladéktalanul változtat majd rajta. Feltételek nélkül.

Ennek ellenére a Bizottság médiaügyekért felelelős biztosának levelében foglalt aggályokat kormányának több tagja is “csupán technikai jellegűnek” nevezte, holott annak  - a kabinet szándékaival ellentétesen - nyilvánosságra kerülése után egyértelműen bebizonyosodott, hogy nagyon is tartalmi kérdésekről van benne szó.

A kérdés tehát adott: valóban a kormány szándékában áll a - Bizottság szerint “komoly kételyeket” felvető, a véleménynyilvánítás szabadságával nem összeegyeztethető - törvény módosítása, vagy az ígéret csak hazánk Európai Uniós elnökségének idejére, az indulatok lecsillapítására szól?

Hamarosan kiderül.

Status of !node_type

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA