Minden nyugdíjas kap 10 ezer forint értékben Erzsébet-utalványt karácsonyra (2)

2016. december 6. 01:00 – Ténytár | Forrás: Orbán: Minden nyugdíjas kap 10 ezer forintot karácsonyra
|

„Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt ”– közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa keddi ülése után.

Ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése – fogalmazott a kormányfő az Országházban. Nyilatkozatában még hozzá tette: az idén keletkező költségvetési többletből kap minden nyugdíjas 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt, a tervek szerint még karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között. Még azt is megerősítette, hogy a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra emelik.
 

Orbán szerint volt olyan időszak Magyarországon, amikor az év végén nem azt kellett megbeszélni, hogyan lehet a tervezettnél nagyobb arányú a nyugdíjemelés, hanem arról volt szó, hogy elvették a 13. havi nyugdíjat. Ebben az évben viszont „a magyar gazdaság jó pályát futott”, így lehet arról beszélni, hogyan részesüljenek a nyugdíjasok az év végén keletkező költségvetési többletből.

„Úgy látjuk, most, hogy maradt még vagy keletkezik valamennyi pénz az év végéig, muszáj, hogy a nyugdíjasok is részesüljenek ebből, és az igazság, az egyensúly és a becsületesség állapota kialakuljon”-– fogalmazott a miniszterelnök.

FRISSÍTÉS (2016. december 8.)

A kormány korábbi kommunikációja szerint a posta túl drágán, darabonként 482 forintért kézbesítette volna a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat, és Lázár János bejelentette, hogy a kormányhivatalok dolgozói fogják majd ezeket házhoz vinni.

Hogy milyen kalkuláció alapján jön ki a matek, hogy a  kormányhivatalnokok olcsóbban dolgoznak, mint a postások,  ráadásul még egy biztonsági őrnek is el kell őket kísérni, nem tudni, de nagy port kavart az ezzel kapcsolatos elképzelés. Kovács Zoltán, a területi közigazgatásért felelős államtitkár ugyanakkor azt ígérte, hogy semmilyen fennakadást nem okoz az ügyintézésben és semmilyen hátránnyal nem jár a járási és kormányhivatalok dolgozóinak a nyugdíjasoknak szánt karácsonyi utalványok kézbesítése, és megfelelő munkaszervezéssel biztosítani fogják a folyamatos hivatali ügyintézést is.

Csakhogy a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete azt jelezte,  erre nem lesznek képesek, így a kormánynak sikerült végül a Magyar Postával egyezséget kötni: mégis ők kézbesítik az Erzsébet-utalványokat. Még ha nem is karácsonyig, de azon dolgoznak, hogy legkésőbb az év végéig mindenkihez eljussanak az Erzsébet-utalványok.

FRISSÍTÉS (2017. március 7.)

Bár korábban azt ígérték, végig kétséges volt, hogy minden nyugdíjas időben megkapja a neki járó Erzsébet-utalványt. A kormány három hónapos akciója kedden zárult, addig lehetett kérniük az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól a tízezer forint értékű utalványok ismételt kiküldését azoknak, akik azt eddig nem kapták meg. A múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az érintettek közül 37 ezer 719-en nem vették át, vagy nem keresték az utalványokat a postán.

Azoknak, akik 2016 decembere után kezdtek el nyugdíjat kapni, nem is járt automatikusan a juttatás. Az érintett körnek így később küldték ki az extra ellátást, ráadásul többeknek azt mondták a nyugdíjfolyósítónál, hogy ezt külön kérvényezniük kell. Az pedig csak bonyolította a helyzetet, hogy a külföldön élő, de magyarországi ellátásra jogosult idősek (mintegy 32 ezren) hiába kapták meg az utalványokat, azokkal lakóhelyükön nem tudnak vásárolni. Rétvári Bence államtitkár erre azzal válaszolt, hogy ezek az emberek – saját célra – a magyarországi tartózkodásuk idején tudják felhasználni a kormány által küldött Erzsébet-utalványt, azaz lényegében azt tanácsolta, hogy az érintettek jöjjenek haza, és akkor le tudják vásárolni az utalványok értékét.

A napokban az Origo azt írta, hogy a nyugdíjfolyósítóhoz belföldről 37 ezer 719, míg külföldről 1431 Erzsébet-utalvány érkezett vissza. Előbbi csoportnál 11 ezer 452 esetben küldték ki újra a szelvényeket, de azt nem tudni, hogy ezekkel, illetve a többi utalvánnyal mi lett. Az ügyben sem a Magyar Posta, sem a nyugdíjfolyósító, sem a Miniszterelnökség nem adott érdemi tájékoztatást.

Status of !node_type

Orbán Viktor kijelentése kedvez a nyugdíjasoknak: nyugdíjemelés várható, valamint Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA