Megújuló Várbazár (13)

2011. november 11. 03:31 – Ténytár | Forrás: Magyar Közlöny
|

A huszonöt évre szóló koncepció első lépéseként, 2014. március végéig kell befejezni a budai Várbazár rekonstruálását. A tervek között szerepel a környék közlekedési problémáinak rendezése és a budavári királyi kertek rendbetétele” – olvasható a Magyar Közlöny 2011. november 8-án megjelent 130. számában.

A kormány 2011 őszén hozott határozatot a Várbazár rekonstrukciójáról és a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztéséről, valamint a budavári királyi kertek revitalizációjáról, a Budai Várnegyed és környéke közlekedési problémáinak rendezéséről.

Pártszínezettől függetlenül a turizmus eddig minden kormány gazdasági fellendülési tervében kiemelt szerepet játszott. Nem véletlenül, hiszen Budapesttől a Balatonig, a különféle gyógyfürdőkig Magyarországnak számos adottsága van, ami ideális és vonzó a turistáknak, a hozzánk látogatóknak. Ha valaki megnézi a Budai Várat nyáron, akkor egyúttal az is kiderül, hogy a vár központi szerepet játszik, a turisztikai stratégia egyik bástyája Budapest attraktivitásában.

A kormány már az Új Széchenyi Terv indulásakor jelezte, hogy a Budai Vár egyik legnagyobb értékét, az évtizedek óta pusztuló Várbazár felújítását az egyik legfontosabb nemzeti programnak tekinti. A főváros közepén álló és Budapest teljes panorámáját meghatározó műemlék helyreállítása idegenforgalmi, nemzetgazdasági szempontból is rendkívüli jelentőségű.

Már idén tavasszal nyertest hirdettek a látványtervekre. Az összesen 8,5 milliárd forint értékű, teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló beruházás pedig ütemterv szerint idén ősszel kezdődik meg, és várhatóan 2014-ben fejeződik be.

 

FRISSÍTÉS (2012. augusztus 27.)

A legfrissebb hírek szerint a kormány kiemelt projekté nyilvánította a Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztését, és csaknem duplájára emelte annak támogatását.

A kormányhatározat szerint  a közlekedésfejlesztési beruházás bekerült a Közlekedési Operatív Program 2011-13 akciótervének kiemelt projektjei közé, továbbá a korábban tervezett támogatási összeget 3 milliárd 341 millió forinttal megemelték, és így eléri a 6 milliárd 416 millió forintot.

A komplex beruházás első üteme többek között a Várbazárhoz kapcsolódó gyalogos közlekedés fejlesztését és a behajtási rendszer korszerűsítését tartalmazza. Mélygarázsokkal próbálnák csökkenteni a parkoló autók számát, valamint elektromos buszokat is közlekedtetnének. Az új beléptető rendszer pedig remélhetőleg már jövő nyáron működni fog.

Ezzel párhuzamosan átszervezik a Várnegyed buszjáratainak útvonalát is. A Várbazárnál épülő mozgólépcső mellett több helyen liftek visznek fel majd a Várba. Forgalomcsillapítás várható a Lánchíd utcában, ahová szélesebb járdát és kerékpárutat terveznek. A biciklistáknak több ponton tárolókat létesítenek majd.

FRISSÍTÉS (2013. február 15.)

Kezdetét veszi a munka:  a területet már átadták a kivitelezőnek, akivel a napokban írták alá a szerződést. A Világörökség részét képező, de hányattatott sorsú Duna-parti épületkomplexum 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike. A leromlott állapotú Duna-parti területből interaktív, a nemzetközi trendeknek megfelelően szerveződő kulturális negyedet épít a kormány. Hogy valójában mi lesz a felújított komplexum funkciója, egyelőre homályos.

Az elnagyolt tervek szerint a turistákat egyrészt a különböző kertek vonzzák majd: lesz barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert. Emellett nem részletezett funkciójú kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpadok is létesülnek, mélygarázzsal, éttermekkel.

 A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek nyilvánították. Kezdetben 6,5 milliárdos, újabban 8,5 milliárd forintos beruházásról van szó, amelyet teljesen EU-pénzből fizetnénk.

FRISSÍTÉS (2013. november 22.)

A terveknek megfelelően halad a Várkert Bazár megújulása, a rekonstrukció első üteme március végére befejeződhet – közölte L. Simon László, a budai várnegyed megújításáért felelős kormánybiztos. L. Simon arra számít, hogy jövő áprilisban át is lehet adni.

Az épület homlokzati rekonstrukciója és a restaurátori munkák szinte teljesen elkészültek. A két palotaépület tetőszerkezete is elkészült, jelenleg a tetők lemezfedése és a homlokzati bádogozási munkák zajlanak. A belső vakolás lezárása után megkezdődtek a festési munkálatok, és folytatódnak a szerkezeti kőműves munkák, amelyeket hideg burkolás és a terrazzo burkolatok elkészítése követ.

November közepére befejeződik az újonnan kialakított liftaknák szerkezetépítése. Megkezdődött a majolikamázas kerámiák után gyártása is. Eközben zajlanak a mélygarázs és a multifunkcionális rendezvénytér szerkezetépítési munkálatai. Befejeződött az egykori Ybl-átjáró régészeti feltárása, és megkezdték a keleti felvezető útra tervezett mozgólépcső szerkezetépítését. A reneszánsz kert nyárra készülhet el. 

FRISSÍTÉS (2014. március 27.)

Várkert Bazár megújult épületegyüttesét április 3-án, nyilvános avatóünnepség keretében adják át a közönségnek, majd ezt követően április 6-ig tartó programsorozattal ünneplik a kétszáz éve született tervezőt, Ybl Miklóst és a megújult műemléket.

Április 3-án átadásra kerül a teljesen megújult épületegyüttes, a második ütemben augusztus 28-ig pedig befejezik a multifunkcionális rendezvénytermet, a mélygarázst, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját. Ekkorra megújul a Lánchíd utca is, amely új burkolatot és kerékpársávot kap, valamint a vízhordó lépcső mellé mozgólépcső és látványlift is készül, amely biztosítja az összeköttetést a Duna-part és a budai Vár között.

Az épületben kialakításra került, összesen 2500 négyzetméternyi kiállítótér fogadja a látogatókat és egy 900 négyzetméteres rendezvényterem is helyet kapott. Az Ybl tervei alapján épült komplexumból 8988 négyzetméternyi épületrészt újítottak fel, a mélygarázzsal együtt pedig 17 ezer 722 négyzetméternyi új területet építenek hozzá. Továbbá 8734 négyzetméter nagyságú kertet és udvart is kialakítanak, amely a várakozások szerint 250 ezer látogatót vonzhat évente.

FRISSÍTÉS (2014. április 8.)

Vasárnap este újra bezárt a Várbazár, mivel az április 3-ai átadásra csak az első ütem készült el, amely az Ybl által tervezett részek felújítását tartalmazta, így a régi, helyreállított épületet adták át.

A következő ütemben, augusztus 28-ig pedig befejezik a multifunkcionális rendezvénytermet, a mélygarázst, valamint a budavári királyi kertek rekonstrukcióját. Ekkorra megújul a Lánchíd utca is, amely új burkolatot és kerékpársávot kap, valamint a vízhordó lépcső mellé mozgólépcső és látványlift is készül, amely biztosítja az összeköttetést a Duna-part és a budai Vár között.

A Bazár bezárása ellenére, a déli palotákban lévő kiállítások hétfő kivételével továbbra is minden nap ingyenesen látogathatók.

FRISSÍTÉS (2014. augusztus 29.)

Végleg felavatják a Várkert Bazárt, amit az áprilisi választások idején egyszer már átadtak, hogy aztán pár nap múlva tovább folytassák a munkálatokat. 

A beruházás keretében a Lánchíd utcában, az Ybl Miklós téren, az Apród utcában és a Szarvas téren a korábbi töredezett, kátyúkkal teli útpálya és járda helyett díszburkolat épült, korszerűsítették a közvilágítást, kerékpársávokat alakítottak ki, valamint megújították és növelték a zöldfelületeket is. A vízvezeték kiváltásának költségeivel együtt nettó 1,66 milliárd forintos beruházás nagyságát mutatja, hogy a kivitelezőnek 19 ezer 900 négyzetméternyi aszfalt utat és járdát, valamint 3 530 folyóméternyi járdaszegélyt kellett elbontania és újjáépítenie.

A Várkert Bazár előtt elkészült az új kikötő is, amely a kishajóforgalmat bonyolítja majd. A Lánchíd utca avatása után a terület szeptember közepéig még a gyalogosoké marad, az utcát csak szeptember 15-én nyitják meg a gépkocsiforgalom előtt.

Pénteken 15 órától az önkormányzat ingyenes hajójáratot biztosít a Petőfi térről a Várkert Bazár új kikötőjéig - írja az MTI.

FRISSÍTÉS (2014. szeptember 3.)

A második átadásra sem sikerült teljesen befejezni a Várkert Bazár munkálatait. 

A Lánchíd utcában a napokkal korábban fugázatlanul, kötőanyag nélkül, rohamtempóban lerakott bazaltkockák kiemelésével folytatódik a Várkert Bazár felújítása. Az egyik ott dolgozó munkás azt mondta, lényegében mindent folytatnak, amit abbahagytak, és már javítani is kell. 

Pénteken még félórával az átadási ünnepség előtt is dolgoztak, de már nem tudták befejezni. Az egyik félbetört lapátot is otthagyták a kavicságyban, a hétvégén ennek a látványa is hozzátartozott a frissen átadott promenádhoz. Több a villamosvágányhoz közeli korzórészt meg sem nyitottak, azokat, ahol épp csak ledobálták a kockákat - járt utána a vs.hu.

FRISSÍTÉS (2014. szeptember 25.)

A jobbikos parlamenti képviselő, Sneider Tamás intézett írásbeli kérdést Lázár Jánoshoz, hogy miért kellett átadni többször Várkert Bazárt. Lázár János válasza szerint Várkert Bazárt eddig egyetlen egyszer adták át, mert a második alkalommal a Lánchíd utcát adták át.

Válaszában a fideszes politikus azt írja, hogy a Várkert Bazár komplexumának a legtöbb része látogatható, de a felújításának és bővítésének uniós projektje 2015 tavaszán zárul, és addig előfordulhatnak még garanciális javítások, amelyek akár komolyabb munkavégzéssel is járhatnak.

Ugyanakkor további a keddi Magyar Közlöny szerint a kormány 300 millió forintot költ a komplexum fejlesztésére.

FRISSÍTÉS (2015. április 3.)
Orbán Viktor március elején tartott évértékelőjében azt mondta, hogy a „Várkert Bazár akár kormányzásunk szimbóluma is lehetne”. A miniszterelnöknek teljesen igaza volt!
 
Először is az országgyűlési választás hajrájában, előző év áprilisában adták át (igazából csak félkész állapotban, ámde hatalmas ceremónia mellett) a Várkert Bazárt a nagyközönségnek. Ezután négy napig lehetett látogatni a város új (félkész) ékességét, mikor is váratlanul bezárták azt a látogatók elől.
 
Pár hónappal később, az önkormányzati választások előtt újra átadták a Várkert Bazárt, amit (két ünnepélyes átadás ide, vagy oda), ismét építési területté nyilvánítottak 2014 szeptemberében.
 
A teljes befejezés azóta sem sikerült, a VS.hu ugyanis arról számolt be, hogy megint munkások dolgoznak a területen. A Lánchíd utcában a napokban elkezdték felbontani a díszburkolatot, majd a friss gyepszőnyeget, árkot is ástak. A hibajavítás a tervek szerint júliusig fog tartani.
 
Az önkormányzat tájékoztatása szerint: „a javítások nem járnak jelentős forgalomkorlátozással és nem befolyásolják a Várkert Bazár megközelíthetőségét és tervezett programjait.”
FRISSÍTÉS (2015. május 6.)

Már megint cserélik a díszköveket a kormányzás szimbólumánál. A 444.hu által készített képen jól látható, hogy most pár méterrel az április 22-ére befejezett legutóbbi felújítás helyszíne mögött, az Ybl-szobor előtt szedik fel és cserélik újra a díszkövet. Felmerülhet a kérdés: vajon lesz-e újabb átadási ünnepség?

FRISSÍTÉS (2015. szeptember 24.)
Ismét fel kellett szedni a Lánchíd utca díszburkolatát. A vs.hu az I. kerületi önkormányzattól úgy értesült, hogy eddig a sürgős garanciális hibákat és a műszaki átadás során rögzített hibákat javították. Most már azokat, amelyeket az egyéves garanciális bejárást követően észleltek.
 
Összességében mintegy 100 négyzetméternyi területen a nagy kockakő-burkolat garanciális hibajavítása zajlik. A munkálatok várható teljes befejezése október vége. Miután garanciális javításról van szó, a költségeket a kivitelező állja – közölte az önkormányzat a vs.hu megkeresésére.
FRISSÍTÉS (2015. szeptember 30.)
Újabb félmilliárd forint került a Várkert Bazár projekt költségvetésébe, amit a Közbeszerzési Értesítőben is kihirdettek – vette észre az Index. Az ország eddig legtöbbször átadott kulturális helyszíne előtt a múlt héten ismét felbontották az utat és a kerékpárutat, most kiderült, hogy újabb munkálatokra van szükség. A projekt, amelyet eredetileg 9 milliárdosra terveztek, már lassan 20 milliárd forintba kerül, és most ismét 428,5 millió forinttal drágább lesz.
 
A legújabb szerződésmódosítás szerint a tervezés hibáiból adódó feladatokból adódnak pluszkiadások, ezekről a kivitelező sem tudhatott előre. Közel száz tételből áll az elvégzendő újabb feladatok listája, köztük olyanokkal, mint például tűzvédelmi függönyök kialakítása, rámpaműfalak bontása, régészeti szakfelügyelet biztosítása, illetve új téglamű építése.
FRISSÍTÉS (2015. december 8.)
A K-Monitor és a Transparency Magyarország által elindított, a korrupciógyanús beszerzéseket figyelő Red Flags vette észre azt a 743,3 millió forintról szóló szerződést, amelyet megnyert a Várkert Bazár felújításán eddig is milliárdokat kaszáló Swietelsky–WHB konzorcium.
 
A megbízás a Közbeszerzési Hatóság oldalán még nem, de az európai közbeszerzési oldalon már megtalálható. A szerződés leírásában az áll, hogy: „ A Várkertbazár rekonstrukciója és kapcsolódó közösségi közlekedés fejlesztés keretében mély- és magasépítési kivitelezési feladatok, régészeti és restaurálási feladatok ellátása, továbbá egyes részelemek tekintetében műszaki tervek készítése« tárgyú vállalkozási szerződés során szükségessé vált egyes rendszerek speciális pót munkái megvalósítása.”
 
Status of !node_type

Lázár János szerint a Várkert Bazárt eddig egyetlen egyszer adták át, mert a második alkalommal a Lánchíd utcát adták át.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA