Megszüntetik Kliket? (11)

2016. március 31. 22:44 – Ténytár | Forrás: Rétvári az ATV-ben: Megszűnik a Klik
|

„A Klebelsberg nyáron, mint olyan megszűnik” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV reggeli műsorában.

Rétvári Bence,  az ATV Start kedd reggeli műsorában azt mondta, hogy a Klik teljesen meg fog szűnni a nyáron. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elismerte, hogy van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Kliknek a működése és a diákok túlterheltsége. A tervek szerint az új rendszer részleteit a tavaszi ülésszakon megvitatják, és szeptemberben már működésbe is léphet. 
 
 
Egy későbbi nyilatkozatában azonban némileg pontosított az államtitkár: az továbbra is bizonyos, hogy az állam fogja majd fenntartani az iskolákat. Rétvári a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette az átalakítások okát: a Klik túlságosan vízfejként, egy helyről irányította az iskolákat, ezért a köznevelési kerekasztal ülésein arra jutottak, hogy érdemes csökkenteni a központi irányítás mértékét.
FRISSÍTÉS (2016. április 1.)
Lázár János Rétvári korábbi bejelentését a Klik sorsával kapcsolatban úgy kommentálta tegnap, hogy a kormány még nem döntött az intézmény megszüntetéséről, hiszen még nem is tárgyalt a köznevelési kerekasztal javaslatairól. Azt azonban kikötötte, hogy a magyar állam biztosan nem mond le fenntartói jogáról. Ma Balog Zoltán viszont már azt ígérte, hogy Klik helyett mintegy hatvan olyan szervezetet hoznának létre, amelyek rendelkeznek önálló jogi személyiséggel, önálló költségvetéssel, így az igazgatók közvetlenül tudnák elérni azokat a szervezeteket, ahol a döntések megszületnek.
 
Közben Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy ők továbbra is tárgyalni akarnak, de nem a köznevelési kerekasztalnál, amit még mindig látszategyeztetésnek tartanak. Hozzátette: március 15-én azt fogalmazták meg, hogy hiteles emberekre van szükség, és olyan kormányzati politikusokra, akik a pénzről döntenek, velük kell leülni tárgyalni. Balog Zoltán és Palkovics László is lejáratta magát, velük nem tárgyalunk, ezért kellenek hiteles emberek – magyarázta.
FRISSÍTÉS (2016. április 22.)
Palkovics László az ATV Start című műsorában elmondta, a kormánynak arra tettek javaslatot, hogy a jelenlegi Klik helyett 57 köznevelési központot hozzanak létre. Az államtitkár úgy fogalmazott, olyan intézményfenntartó szervezetet szeretnének létrehozni, amely lényegesen kisebb, mint a mostani. 
 
További cél az is, hogy az oktatási intézmények ne legyenek túl távol attól a helytől, ahol a döntések születnek. A szervezeti felépítést Palkovics a szakképzési központok rendszeréhez hasonlította, amelyből összesen 44 van az országban. Az államtitkár mindemellett egyértelművé tette: változatlanul megmarad az állami fenntartás.
FRISSÍTÉS (2016. május 4.)
Az index.hu értesülései szerint a kormány hatalmas átalakításokra készül a közoktatásban. Az önkormányzatoktól elveszik az összes iskolát, és az intézményeket úgynevezett menedzsmentközpontok alá szervezik. Az országos mamutszervezet helyett 60-70 kisebb, önálló költségvetéssel rendelkező egység jön létre, és az iskolaigazgatók is nagyobb pénzügyi mozgásteret kapnak. A Klik-et annyira átalakítják, hogy még a nevét is megszüntetik.
 
A totális államosítás mellett csak néhány pontban engednek a tanárok és a diákok javára: Új Nemzeti Alaptantervet készítenek, amelynél a mostani 10 százalékos mozgástér helyett akár 30 százalékos mozgásteret is kaphatnának a tanárok a tananyag összeállításánál. Az átalakítások július 1-jétől várhatóak, az új modell 2017 januárjától indulhat be.
FRISSÍTÉS (2016. május 18.)
Teljes államosítást hajt végre a kormány a közoktatásban, vagyis azokat az iskolákat is állami kézbe veszik, amelyek egyelőre még az önkormányzatok igazgatnak - jelentette be Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár azt követően, hogy a köznevelési kerekasztal kedden is ülésezett – írja a hvg.hu
 
Arról is döntöttek, hogy nem szűnik meg, hanem marad a Klik, és mellette ötvenhat darab területi tanközpontot hoznak létre. Érdekesség, hogy még márciusban Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta, nyáron teljesen megszűnik a Klik, majd Palkovics László államtitkár azt mondta, a Klik helyett hoznának létre 57 köznevelési központot.
FRISSÍTÉS (2016. május 31.)
A tervek szerint a Klik mellett létrejövő 56 tankerületi központ szolgáltató típusú szervezetként, önálló költségvetési szervként, az iskolák igényeinek megfelelően működnek majd. A Magyar Hírlap szombati számában Pölöskei Gáborné, a Klik új vezetője azt nyilatkozta, hogy az intézmények költségvetését az iskolaigazgatókkal együtt készítik majd el a tankerületi központok.
 
Arról is beszélt Pölöskeiné, hogy ahol lehetséges, ott átveszik az önkormányzattól a működéssel kapcsolatos feladatokat ellátó dolgozókat is a feladattal együtt, így januártól ismét az iskolaigazgató lesz a főnöke mindenkinek, aki az intézményben dolgozik. A Klik vezetője továbbá közölte, hogy a fenntartó adósságállománya előreláthatóan tovább csökken, az április végi 4,6 milliárd forintról várhatóan 3,6 milliárd körüli összegre.
FRISSÍTÉS (2016. június 14.)
120 igen, 64 nem és egy tartózkodó szavazattal elfogadta a parlament a kormány legújabb oktatási javaslatát. A legfontosabb változás, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem lesz többé akkora mamutszervezet, mint most. Helyébe önálló költségvetési szervekként működő úgynevezett tankerületi központok lépnek. 
 
A vonatkozó kormányrendelet értelmében 59 tankerület lesz, ebből Budapesten 9 működik majd. Ezek szervezeti egységeiként működnek tovább OM-azonosítóval és keretgazdálkodással rendelkező jogi személyekként az egyes iskolák. A vagyonkezelői jog az illetékes tankerületi központhoz kerül az érintett épületeknél – írja az index.hu
 
A tankerületi központ által fenntartott intézmény vezetője költségvetésének keretei között gazdálkodási, továbbá – a kinevezés és felmentés kivételével – munkáltatói jogokkal rendelkezik. Palkovics a Népszabadságnak azt mondta a tankerületekről, hogy 8 és 28 milliárd forint közötti összeggel rendelkező önálló költségvetési szervek jönnek létre, és már nem a központi szerv operatív irányításait hajtják végre, hanem önállóan működnek, azaz jobban tudják kezelni a helyi ügyeket, mint korábban a tankerületek. 
FRISSÍTÉS (2016. augusztus 24.)
Az őszi szünet végéig mindenhol véglegesítik a tankerületi központok székhelyét, és november végén megkezdődhet az iskolák átvétele az önkormányzatoktólmondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke a Magyar Időknek adott interjúban.
 
Pölöskei Gáborné a lap hétfői számában megjelent cikkben elmondta: már kiválasztották az 58 tankerületi központ vezetőjét, akik ismerik illetékességi területeiket, szervezik csapatukat. A tankerületek között pedig szétosztották a szükséges pénzügyi keretet, részben ezáltal a tanév biztonságosan megkezdhető az átalakuló fenntartói rendszer mostani állapotában.
 
Az elnök beszámolt arról is, hogy a központnak gyakorlatilag már egyáltalán nincs szállítói vagy bértartozása. Amellett ugyanis, hogy rendezte anyagi dolgait, tankerületenként ötmillió forintot biztosított a karbantartásokra, felújításokra, ezenfelül rengeteg intézményben korszerűsítette a fűtést – tette hozzá.
FRISSÍTÉS (2016. november 8.)

Pölöskei Gáborné 2016 májusában egy sor ígéretet tett, hogyan fog a Klik megváltozni: „Maga az állam az új fenntartó, ez változatlanul így van, csak a fenntartási jogosultságokat szétszedtük. Például az intézményalapítás megszüntetése az EMMI-ben van, ugyanakkor a stratégiai tervezés, a költségvetés tervezése, a keretek meghatározása, vagy az informatika hálózatosítása a központban van. Tankerületi szinten van a munkáltatói jogkör, ugyanakkor az, hogy maga az igazgató ki tudja választani, hogy milyen pedagógusokkal dolgozzon, azt ő tegye, és ne a tankerület vezető, ez egyértelmű, ezt így kell leszabályozni".

Ezzel szemben gyakorlatilag semmit nem sikerült betartani ezekből az ígéretből. A költségvetés nagyobb részét ugyanúgy a Klik és a tankerületi központok fogják megtervezni. A közbeszerzések közül csak a kisebb tételűeket intézhetik el „házon belül”, és az iskolák saját bevételeiket felhasználhatják majd fejlesztésre, illetve szakmai célokra, de csak a töredékét a teljes összegnek.  Az iskolaigazgatók jogköre szinte változatlan marad.

A pedagógusok és egyéb dolgozók kinevezése és elbocsátása, habár csak az intézményvezető tanácsára lehetséges, viszont ha ezzel a döntéssel nem ért egyet a tankerület elnöke, akkor még az is előfordulhat, hogy személyesen Pölöskei Gábornénak kell meghoznia a végső döntést. Pukli István a MNO-nak adott interjújában közölte, hogy ő nem érez semmiféle változást ebben a tanévben. Idén sem volt beleszólása az iskola költségvetésének alakulásába. Egy igazgatóknak szóló értekezleten ismertették velük, hogy a tankerület mire fogja költeni a pénzt, de még ez sem iskolákra szabottan történt. Hasonló élményekről számolt be még Turcsik Viktor, a Budaörsi Herman Ottó Általános Iskola vezetője is. Ő egyszerűen így összegezte a Klik felépítését: „csinovnyikrendszer klasszikus esete”, ahova „nem nagy formátumú oktatáspolitikusok kellenek, hanem egyszerű hivatalnokok, akik hajlandók pénzért aláírni olyan dolgokat, amikért nem tudnak felelősséget vállalni”.

FRISSÍTÉS (2016. november 18.)

A tervek szerint és a megfelelő ütemben zajlik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakítása. Jól haladnak a szervezetnél a decentralizációs folyamatok” mondta Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal ülése utáni sajtótájékoztatón.

Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke elmondta, hogy miután a pénzügyi rendet helyreállították és a tartozásállományt rendezték, eljött az ideje, hogy a Klik szervezetén belül modellezzék az új egységeket.

Az újonnan létrejövő 58 egység pénzügyi jogosultságokkal bír, de még tart a szabályozók kialakítása, hogy januártól ténylegesen működőként jelenjenek meg a tankerületi központok.

Miután kiválasztották a tankerületi vezetőket, azok meg is kapták szervezésre való felhatalmazásukat. Irodákat alakítanak ki, így a tankerületeknél megerősített létszámmal dolgozhatnak majd. A cél az, hogy a tankerületi egységek november végére alapító okirattal, szervezeti egységként megalakuljanak. Ha mindez megvalósul, a kormány tervei szerint december 15-ével át is vehetnék az iskolák működtetési feladatait az önkormányzatoktól, végképp megszegve a Klik megszüntetéséről szóló ígéreteket.

FRISSÍTÉS (2017. január 12.)

Bár január elsejétől a tankerületi központok felelősek az iskolák működtetéséért és fenntartásáért, jelenleg csak a Klebelsberg Központra vonatkozó szabályok nyilvánosak, az 59 önálló költségvetési szervként működő tankerületi központé nem - ugyanis még el sem készültek a centrumok működését részletező szervezeti és működési szabályzatok. Ennek következményeként pedig tisztázatlan, hogy a tankerületi központok pontosan hogyan fognak együttműködni az iskolákkal.

A Klebelsberg Központtá alakult állami intézményfenntartó szerint minden szükséges belső szabályozó elkészül a jogszabályokban meghatározott határidőkön belül, az iskolák és a tankerületek együttműködése pedig zökkenőmentes. Jelenleg tart a tankerületi központok szmsz-ének kidolgozása, az ígéretek szerint ezekkel január végéig elkészülnek.

FRISSÍTÉS (2017. március 8.)

Bár január 1-jétől már a Klebelsberg Központtá alakult állami intézmény felel az iskolák fenntartásáért és működtetéséért, csak a  Klebelsberg Központra vonatkozó szabályok voltak nyilvánosak, a tankerületi központoké nem, így a szervezeti és működési szabályzatokra tett ígéret, amely szerint „a vonatkozó jogszabályok értelmében január végéig elkészülnek”, nem teljesült. A Klebelsberg Központ (KK) ugyanis jóval határidőn túl készült el a tankerületi központok szervezeti és működési szabályzatának tervezetével. A központok február 21-ig küldték meg jóváhagyásra a KK részére saját szervezeti és működési szabályzatukat, amelyeket február 28-án hagyott jóvá a Központ.

Az intézmény tájékoztatása szerint az szmsz-eket több körben egyeztették a tankerületekkel, valamint a reprezentatív szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ). Ugyanakkor Galló Istvánné hangsúlyozta: nem az ideális szabályozás született meg. Az intézmények PSZ által szorgalmazott önállósága továbbra sem biztosított, a központosítás megmaradt. Az iskolaigazgatók a jövőben sem rendelkezhetnek az intézményi költségvetés felett.

Status of !node_type

Az ígéretek szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszűnik ugyan, de továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA