Mégsem csökkennek a kkv-k adminisztrációs terhei? (2)

2012. február 11. 22:36 – Ténytár | Forrás: Cséfalvay sajtótájékoztató
|

„A vállalkozásokat terhelő adminisztráció csökkentésére 114 intézkedést magába foglaló programot fogadott el szerdán a kormány" – mondta Cséfalvay Zoltán 2011. november 18-án, Zalaegerszegen.

A kormány által elfogadott Egyszerű Állam Programmal a tervek szerint 500 milliárddal csökkentenék a vállalkozók bürokráciával kapcsolatos költségeit. Ezt egyszerűbb, összehangoltabb adatszolgáltatással, gyorsabb engedélyeztetéssel érnék el.

A cél, hogy a kevesebb adminisztrációval, több pénz maradhatna a kkv-knál, ami a versenyképességet, munkahelyek megtartását és létrehozását ösztönözhetné. Problémaként jelölik meg többek között a párhuzamos adatbekérést, a csak papíralapú ügyintézést, a lassú és drága engedélyeztetési eljárásokat.

Az ígéretek ellenére, januártól 16 új beszedési számlát hozott létre az adóhatóság. Megduplázódtak azok a számlák, amelyekre a magánszemélyek után kell megfizetni a személyi jövedelemadót, illetve a társadalombiztosítási járulékokat. Ennyit tehát a bürokráciacsökkentésről. Pedig a program egyik kiemelt része az adószámlák egyszerűsítése lett volna. 

Magyarországon kiemelkedően magasak a vállalkozók adminisztrációhoz kapcsolódó költségei. A GDP-hez viszonyítva, az unió átlagának háromszorosát teszik ki. A Világgazdasági Fórum indexe alapján, az állami szabályozás terén a 134. helyen állunk (a 139(!) vizsgált országból) a versenyképesség szempontjából.

A program helyzetképe szerint, az adminisztrációs terhek olyan magasak, hogy évente 2000 milliárd forint felesleges kiadástól szabadulhatna meg a gazdaság, ha a bürokrácia szintje az Európai Unió átlagára csökkenne.

FRISSÍTÉS (2012. február 23.)

A cégalapítás is drágább lesz márciustól. Valamint megszűnik ennek egyórás változata is. A cégbíróságok változásbejegyzési határideje 15 nap lesz.  Március elsejétől csak az adós gazdasági társaság kezdhet maga ellen csődeljárást, a hitelező már nem, amivel a visszaéléseket akarják csökkenteni.

Januártól az adóregisztrációs eljárás keretében, az adóhatóság megtagadhatja az adószám kiadását, ha a társaságnak, vagy többségi tulajdonosának 180 napon túli, 15 millió forintnál nagyobb adótartozása van, vagy öt éven belül vezető tisztségviselője volt ilyen mértékű adótartozást felhalmozó cégnek.

Szigorították a cégbeszámolóra vonatkozó szabályokat is. Ha a vállalkozás elmulasztja azt elküldeni, már az első felhívásával egyidejűleg, 500 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki az adóhatóság.

2012 júliusáig létrehoznak  az Országos Bírósági Hivatalnál egy elektronikus nyilvántartást, amelyben nyilvánosak lesznek a megindult, de még nem jogerős csőd- és felszámolási eljárások.

FRISSÍTÉS (2013. június 20.)

Hárommillió forintra emelkedik a kft.-k alapításához szükséges minimális tőke, de már ennek befizetése előtt is működhetnek majd a cégek az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint - írja a DLA Piper Advocatus ügyvédi iroda partnere.

Az új Ptk. újra hárommillió forintra emeli majd a kft.-k alapításához szükséges minimális törzstőkét, a szigorítás mégis felemás. A törvény ugyanakkor lehetővé teszi a kft.-k működését már azt megelőzően, hogy az alapítók ténylegesen befizettek volna 3 millió forintnyi hozzájárulást a társaságnak.

A Ptk. ennek kapcsán úgy rendelkezik, hogy a "társaság mindaddig nem fizethet a tagoknak osztalékot, amíg a ki nem fizetett és a tagok törzsbetétére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereség a tagok által teljesített pénzbeli vagyoni hozzájárulással együtt el nem éri a törzstőke mértékét". A Ptk. tehát csak azt követően engedi meg, hogy a tagok a társaságból pénzt vonjanak ki (osztalék formájában), miután a társaság a működése során termelt eredményével feltöltötte a társaság saját tőkéjét társasági szerződésben szereplő törzstőke szintjére.

Ezek az előírások a cégalapítási aktivitás fékjeként működhetnek.

Status of !node_type

Drágul a cégalapítás.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA