Megmarad a Corvinus? (5)

2 hozzászólás | 2011. október 20. 14:40 – Ténytár | Forrás: Hoffmann Rózsa, TV2 Mokka
|

 „A Corvinus Egyetemre szükség van, és meg is fog maradni. Teljes félreértése volt a szándékunknak az a sokféle hír, ami megjelent, hogy a Corvinus Egyetemet be akarjuk zárni. Ilyen rossz ötlete nem születhet senkinek, aki az oktatással foglalkozik” – mondta Hoffmann Rózsa 2011. május 6-án a TV2 Mokka című műsorában.

Nehéz év áll az oktatáspolitikai államtitkár mögött: nem valósult meg a pedagógusok béremelése, nyílt összetűzésre került sor közte és Pokorni Zoltán között az új felsőoktatási koncepció miatt, nemrégiben pedig Orbán Viktor visszadobta a kidolgozott törvényjavaslat (immár ) harmadik változatát, összesen két hetet adva annak átírására. Most pedig az origo hírportál szivárogtatta ki azt a tervezetet, amely szerint a jelenlegi 29 felsőoktatási intézményből mindössze 12 egyetem maradna meg, amelyek között a Corvinus nem szerepel.

A bezárás híre óriási tiltakozási hullámot váltott ki a fiatalok körében. A hallgatók tüntetést szerveztek, facebook csoport alakult, sőt, az is kijelenthető, hogy megdöbbenéssel fogadta a hírt mindenki, aki tudomást szerzett róla. Az információt és a Közgáz rektorának nyilatkozatát síri csend követte a kormányzat oldalon – egészen Hoffmann Rózsa Mokka-beli szerepléséig.

Az államtitkár szerint teljesen félremagyarázták a tervezetet. Abban sem a Corvinus, sem más egyetem bezárásáról nem esik szó, mindössze a racionálisabb szerkezet kialakításának lehetőségeit " vizsgálják. Arra a kérdésre, hogy akkor mégis milyen szerkezeti formában gondolkodnak, egyelőre a „hát ez elválik majd” kitérő választ adta az államtitkár asszony, ami azért valljuk meg, se nem túl meggyőző, se nem túl megnyugtató.

FRISSÍTÉS (2011. október 22.)

Kikerült a kormány honlapjára a felsőoktatási koncepció tervezete. Eszerint – a korábbi hírekkel ellentétben – mégsem zárják be a Corvinust, ahogy a szintén szóba került kisebb, vidéki főiskolákat sem. Az egyetlen változást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozása jelenti. Emiatt összevonják a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet és a Rendőrtiszti Főiskolát.

Az előterjesztés – ettől függetlenül – számos, rendkívül aggályos intézkedést tartalmaz, amelyek végső célja a felsőoktatás további, felső-középosztálybeli gettósítása.

FRISSÍTÉS (2012. április 20.)

Az MTI birtokába jutott információk szerint március végén újabb dokumentum készült a felsőoktatás fejlesztéspolitikai iráynvonalának témakörében. A tervezet alapján a szaktárca úgynevezett felsőoktatási pólusokban gondolkodik. A pólusok koncepciója a gyakorlatban összevonásokat és egyes oktatási intézmények felszámolását is jelentheti, ugyanis egy-egy oktatási profil legfeljebb három-öt helyen lenne az országban. 

Úgy tűnik a koncepció a Corvinusra nézve ismét borús jövőképpel számol: a tervezetben a budapesti egyetemek közül a BME, az ELTE, az SE (Semmelweiss Egyetem) és a nemrégiben létrehozott NKE (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) jelenik meg önállóan, mint egy-egy pólus fontos intézménye. A Corvinusnak ezzel szemben egy-egy karát említi a tervezet, más-más pólushoz rendelve azokat. A dokumentum homályosan megfogalmazott, így az alapján nem lehet biztosra venni a Corvinus szétdarabolását. Ugyanakkor a Corvinus karainak külön-külön pólusokban való elhelyezése, valamint az a tény, hogy a dokumentum csupán a Corvinust nem tekinti integráns egésznek, elég világosan mutatja a tendenciát. Íme a koncepció Corvinust érintő része:

Közép-magyarországi műszaki-gazdasági kutatóegyetemi pólus: BCE- gazdálkodástudományi kar, BCE - társadalomtudományi kar, BME

Közép-magyarországi kiemelt nemzetközi universitas pólus: BCE-közgazdaságtudományi kar, ELTE

Közép-magyarországi agrárpólus: BCE  élelmiszer-tudományi, kertészettudományi és tájépítészeti kar, SZIE

Jelenleg tehát ismét megkérdőjeleződött  az ország nemzetközi mércével is elismert egyetemének sorsa. Amennyiben a fenti koncepció érvényesül és a Corvinus karait valóban más-más egyetemek veszik át, a nagy múltú egyetem akár jogutód nélkül megszüntethető lenne. 2012. április 17-én, a Parlamentben is szóba került a Corvinus megszűntetésének kérdése. Hoffmann Rózsa Hiller István interpellációjára annyit válaszolt: nincs ilyen elhatározás és döntés".

FRISSÍTÉS (2012. május 4.)

Kis Norbert, oktatásért felelős államtitkár cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a Corvinus megszűnne. Bár azt elismerte, felmerült, hogy három agrárkarát áthelyeznék a Szent István Egyetemhez, de a Közgáz megszűntetése szóba sem jöhet. „Az egyetemeket és főiskolákat pedig azért rendezik pólusokba, mert így összehangoltabbá válhat a tevékenységük" – tette hozzá.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, meg kell vizsgálni, hogy a Közgáz önálló intézményként működjön, vagy esetleg szövetségben egy olyan egyetemmel, amellyel továbbra is nemzetközileg elismert szereplő lehet. Az államtikár ezzel a mondatával nem győzött meg minket arról, hogy a  Corvinus beolvasztása más intézményekbe már nincs napirenden.

Egy hétvégi rendezvényen Hoffmann Rózsa is cáfolta a bezárásról szóló híreket: kiemelte, hogy csak annyit kértek az intézményektől, tekintsék át, hol tudják szűkíteni a képzéseket.

FRISSÍTÉS (2012. június 27.)

Az Emberi Erőforrások Minisztérium legújabb tájékoztatása szerint Budapesten a korábbi, pólusos rendszer helyett, egy úgynevezett „budapesti egyetemi együttműködési zónát" alakítanak ki. A tervesk szerint a zonális rendszer főleg a finanszírozási racionalizációt, az ésszerűsítést és a minőségnövelést kívánja támogatni.

A budapesti zóna kiterjedne a főváros egyetemeire (Corvinus, ELTE, Műegyetem és a Semmelweiss Egyetem), valamint a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemre és a gödöllői Szent István Egyetemre is. A Corvinus rektora, Rostoványi Zsolt szerint a budapesti zóna tervezetével a tárcánál lekerült a napirendről a Corvinus szétdarabolása. A minisztérium belátta, hogy a nagymúltú és nemzetközi elismertségnek örvendő egyetem egységét meg kell tartani. 

A finanszírozási gondokkal kűzködő BCE egyelőre nem kíván magánegyetemmé alakulni sem, bár hosszú távon ez az alternatíva sem kizárható. Egyelőre azonban a Corvinus a többpillérű finanszírozásra kíván átállni, amelyben – terveik szerint – egyre nagyobb teret kapna a magántőke.

Az újabb koncepció valamelyest megnyugtató hír azoknak, akik a Corvinus egyben maradását remélik, mi azonban nem lepődnénk meg, ha ismét erre vonatkozó hírekkel rukkolnának elő a közeljövőben az illetékesek.

FRISSÍTÉS (2012. szeptember 7.)

Úgy tűnik nem változott a kormányzati álláspont a Corvinus ügyében. A BCE tanévnyitóján Varga Mihály tárca nélküli miniszter azt mondta, hogy „a piac megmérte az egyetemet és jónak találta". Mivel az állam, valamint a diákhitel program minden hallgató után kifizeti a költségeket, így nemhogy csökkenő, hanem növekvő lesz az egyetem költségvetése, ráadásul a vállalati szféra bevonása újabb bevételeket jelenthet az egyetemnek. Varga annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a felsőoktatási képzés színvonalának emelése érdekében országos szinten szükségszerűek voltak a strukturális változások, a kapacitás ésszerűsítése, továbbá a közösségi forrásból végzett képzés szerkezetének átláthatóvá tétele.

A tárca nélküli miniszter kitért arra is, hogy a gazdaság és a társadalom tényleges igényeihez kellett igazítani a felsőoktatás struktúráját, hogy az a piaci igényeknek jobban megfeleljen, és így piacképes tudással jobban érvényesüljenek a frissen végzett diplomások.
 
A Corvinus rektora elmondta, hogy Varga Mihály „szavai mindenkit megnyugtathattak, ha valakinek kétsége volt afelől, hogy az egyetem megmarad-e". Korábban kormányzati körökből is azt közölték velük, hogy „nincs szó az egyetem megszüntetéséről".
Status of !node_type

A legutóbbi hírek szerint marad a Corvinus. 

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Írjon kommentárt!
Összes komment(2)
A közig kar pedig már jelenleg is az NKE-nél van.
#19
GM Scaevola
63.8   
5  
4  
1  
1  
bedarálják...
#18
szerk
105.4   
5  
5  
2  
1  

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA