Megkezdődik a budai Vár rekonstrukciója (3)

2016. április 8. 08:10 – Ténytár | Forrás: Májusban elindul a Lovarda építése a budai Várban
|

„A budai Vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv első ütemének részeként már májusban megkezdődhet az egykori lovardaépület újjáépítése, de jó ütemben halad a projekt többi elemének előkészítése is” – közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára.

A Nemzeti Hauszmann Tervnek elnevezett program keretében Orbán Viktor és a kormány egy része hamarosan a budai Várba költözik. A legalább 200 milliárd forintos beruházás felelőse L. Simon László, aki azt mondta korábban, hogy a projekt, bár sokba fog kerülni, „de mindannyiunk örömét fogja szolgálni”. 
 
A projekt első részeként már májusban megkezdődhet az egykori lovardaépület újjáépítése, de L. Simon szerint jó ütemben halad a projekt többi elemének előkészítése is. Mint ahogy a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára közölte,  lezárult a lovarda közbeszerzési eljárása: március 31-ig öt ajánlat érkezett, ezeknek az értékelése várhatóan a hónap végéig tart, majd májusban indulhat az építkezés.
 
 
L. Simon hangsúlyozta: a palotába minisztériumok nem fognak beköltözni, ott palotamúzeumot alakítanak majd ki, így a Budapesti Történeti Múzeum foglalhatja el az épület többi szárnyát is, míg a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár korszerű, új otthont kap.
 
Ha mindez nem lenne elég, a Népszabadság jelenlévő újságírója szerint L. Simon személyes véleménye az, hogy jó ötlet lenne, ha a többi koronázási jelvénnyel - köztük a Nemzeti Múzeumban tartott koronázási palásttal - együtt a Szent Koronát a felújított Budavári Palotában helyeznék el. 
FRISSÍTÉS (2016. május 24.)
Letették a budai Várban újjáépülő Lovarda alapkövét. A beruházást L. Simon László az elmúlt fél évszázad legnagyobb budapesti műemléki felújításának nevezte.  A legalább 200 milliárd forintos beruházás felelőse a helyszínen azt mondta, hogy a „fél évszázad legnagyobb műemléki felújítása” kezdődik meg. 
 
A Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára szerint az alapkő letétele a várhatóan egy-másfél évtizedig tartó, a Budavári Palota több helyszínét érintő nagy felújítási munka kezdetét is jelenti – írja az MTI. 
 
Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta, hogy a Lovarda építése mellett most megindul a Stöckl-lépcső és a Főőrségi épület visszaállítása is. Szerinte a budai Vár jelképe a nemzetnek, az ország múltjának, jelenének és jövőjének egyaránt, amiért felelősséggel tartozunk.
 
FRISSÍTÉS (2016. augusztus 25.)
Tízmilliárd forintot szavazott meg a kormány a budai Vár felújítására a költségvetés tartalékából. A pénz tetemes része, 8,2 milliárd a karmelita kolostor, azaz a leendő Miniszterelnökség felújítására megy, amelynek költségei így már elérik a húszmilliárd forintot is.
 
Ha mindez nem lenne elég, az EU-s közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent eredménytájékoztató szerint nettó 3,479 milliárd forintért építi újjá a királyi lovardát a budai Vár területén található Csikós udvarban – írja az atlatszo.hu. A lovarda alapterülete 1 912 négyzetméter lesz, és az építkezés keretén belül a nyertes cégek talajszilárdítási és közműkiváltási munkákat is fognak végezni. 
 
A Nemzeti Hauszmann Terv keretében készülő beruházást teljes egészében a költségvetésből finanszírozza az állam. A munkálatok előreláthatólag 400 napig, vagyis kicsit több mint egy évig fognak tartani. A miniszterelnökség elvileg majd 2018 tavaszán költözhet a Várba. Igaz, nem lehet tudni, mi lesz akkor, ha esetleg nem Orbán Viktor fogja nyerni a választásokat, és az utódja végül máshogy döntene a költözésről. 
FRISSÍTÉS (2017. június 8.)
A kormány a 2014-es választások utáni nyáron jelentette be, hogy Orbán Viktor és hivatala a Parlamentből a budai Várba költözik. 2015 novemberében Lázár János hozzátette: a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium is átmegy a Várba. A Belügyminisztérium 2016 januárjában azt közölte, hogy a BM és az NGM legkésőbb 2017 végéig lebonyolítja a költözést. Az új képlet az volt, hogy a két minisztérium csak a következő választások után költözik új helyére, ugyanis a Várat fenntartó I. kerületi önkormányzat szerint  a költözésére vonatkozó kérdések nem aktuálisak, mert a minisztériumok csak 2018 decemberében települnek át az új helyükre.
 
Legújabb információk szerint azonban az ígéretekkel ellentétben nem költöznek fel a minisztériumok a budai Várba 2018-ban sem. Lázár János szerint azért nehéz dolog a költözés, mert a Vár a világörökség része. A miniszter azt is mondta, hogy lehet vitatkozni azon, hogy a minisztériumok költözzenek-e fel a Várba, vagy más szervezetek, de mindenképp közintézménynek kell beköltöznie. 
 
Azt azonban továbbra sem tudni, hogy pontosan mennyi adófizetői forintba fog kerülni a terv megvalósítása. Ami biztos, hogy 803 millió forintot fizettek ki közbeszerzési tanácsadói, beruházás lebonyolítói és építési műszaki ellenőri feladatok elvégzésére a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt.-nek. A cég megbízásából a Középület-tervező (KÖZTI) Zrt. nettó 628 millió forintért készíti el a költözéshez szükséges építési munkák engedélyezési és kivitelezési terveit: 628 millióért tervezik meg a Belügyminisztérium új helyét a Várban.
 
A Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium átköltöztetésére és az ehhez szükséges beruházásokra a 2017-es költségvetésből 26,7 milliárdot, a 2018-as büdzséből 15,014 milliárd forintot különítettek el, a Miniszterelnökség esetében pedig körülbelül 25 milliárdnál tartunk.
Status of !node_type

Lassan megkezdődik a budai Vár rekonstrukciója, amely bár sokba fog kerülni, „de mindannyiunk örömét fogja szolgálni”. 

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA