Március 30-ig elkészül a Nemzeti Reform Program?

2013. február 19. 16:30 – Ténytár | Forrás: Magyar Közlöny
|

"Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter március 30-ig készíti el a 2013. évi aktualizált Nemzeti Reform Programot, amelyet a konvergencia programmal együtt kell megküldeni Brüsszelbe" - derül ki 2013. február 14-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A Magyar Közlöny idei 23. számában jelent meg a 1061/2013. (II. 14.) Korm. határozat, amely Magyarország 2013. évi Nemzeti Reform Programjának előkészítésével kapcsolatos feladatokat határozza meg. A dokumentum megalkotásakor figyelembe kell venni az Európai Bizottság 2013. évi Éves Növekedési Jelentés ajánlásait, a 2012. évi országspecifikus ajánlásokat, az Európai Bizottság és a kormány közötti további kétoldalú egyeztetéseket, illetve a 2014-20-as európai uniós költségvetési, tervezési időszak dokumentumait.

Az Európai Bizottság 2010 márciusában hirdette meg az Európa 2020 elnevezésű uniós stratégiáját. A dokumentum konkrét célok mentén írja le a tagállamok feladatait, mit kell az évtized végéig megvalósítani a foglalkoztatás, az oktatás, az energiafelhasználás és az innováció területén.

A stratégia megvalósítását a tagállami szinten létrehozott a nemzeti reformprogramok jelentik, amelyeket a tagállamoknak minden év áprilisában, a stabilitási/konvergencia programokkal együtt kell elkészíteniük. 2012-ben a kormány a konvergencia programmal együtt készítette el a reformprogramot, ez volt az ún. Széll Kálmán Terv 2.0.

A gazdasági miniszter a Nemzeti Reform Programmal összefüggésben azt a feladatot is megkapta, hogy február 28-ig dolgozza ki részletesen a foglalkoztatási ráta növelésére irányuló 2013-2014-es időszakra vonatkozó intézkedéseket, amelyek a munkaerő-kereslet bővítését, a foglalkoztatáspolitika, a szakképzés és a felnőttképzés, valamint az adórendszer elemeit érintik.

A kormányhatározat további intézkedések előkészítését is előírja: a kutatás-fejlesztés, a megújuló energiaforrások növelésének, a szegénység visszaszorításának, valamint a közigazgatás korszerűsítésének területén. Mindegyik esetben február 28. a határidő.

Pintér Sándor belügyminiszternek a közfoglalkoztatással kapcsolatban kell javaslatokat tennie. A miniszterelnök által jegyzett határozat szerint az érintett minisztereknek március 31-ig kell lebonyolítaniuk a tervezett intézkedésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetéseket. A 2013-as Nemzeti Reform Program társadalmi egyeztetésének módjára pedig március 31-ig kell javaslatot tegyen a nemzetgazdasági miniszter.

Status of !node_type

Matolcsy Györgynek szűk másfél hónapja van a 2013. évi Nemzeti Reform Program kidolgozására.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA