Lesznek-e jogi következményei a népszavazásnak? (1)

2016. szeptember 23. 11:55 – Ténytár | Forrás: Kormányszóvivő: A népszavazás nem Magyarország EU-tagságáról szól
|

„Jogi és politikai következményei lesznek az október másodikai népszavazásnak” – közölte Brüsszelben Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Azt is hozzátette, a kormány az október 2-i népszavazás folyományaként olyan „jogi aktust” fogadhat el, amely előreláthatólag jogi vitához vezet majd Brüsszellel. A kormányszóvivő kijelentette, ennek részleteivel megvárják a szavazás eredményét.

Kovács „lopakodó” döntéshozatali módszernek nevezte azt az esetet, amikor az Európa Tanács irányelveitől eltérve a belügyminiszterek tanácsa minősített többséggel határozott szeptemberben a menekültkvótákról. Elmondása szerint az Európai Bírósághoz benyújtott keresetük arról szól, hogy ilyen ne fordulhasson elő többet. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy nem hajlandóak vállalni a felelősséget mások mulasztásaiért, utalva a görög helyzetre.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában uniós vezetők nyilatkozataira hivatkozva közölte, bármilyen eredményt hoz is a népszavazás, annak nem lesz hatása az Európai Bizottság jogalkotási folyamatára.

Ugyanakkor az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy a népszavazás egyetlen szervre ró feladatokat, mégpedig az országgyűlésre, amelynek a referendum hatására adott esetben törvényt kell alkotnia, vagy akár módosítania szükséges az Alaptörvényt annak érdekében, hogy a magyar jogi szabályozás megfeleljen a választók akaratának. Az Alkotmánybíróság még azt is kimondhatja, hogy az esetlegesen módosított Alaptörvény az uniós jog felett áll.

FRISSÍTÉS (2016. október 3.)

Orbán Viktor miniszterelnök a népszavazás napjának délelőttjén kifejtette: azt tartja a referendum legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen. A kormányfő megerősítette a kormány eddigi retorikáját, ám nyilatkozata szerint a nemek győzelme esetén is - érvénytelenség esetén is - lesz közjogi következménye a népszavazásnak. Orbán Viktor szerint ez elegendő felhatalmazást adhat a mindenkori parlamentnek és kormánynak.

„Mindig jobb az érvényes, mint az érvénytelen (népszavazás), de a közjogi következmények beállnak mindenképpen, hiszen azt vállaltuk, hogy a kérdésben foglalt jogi szabályozást, miszerint csak a magyar parlament dönthet arról, hogy kikkel akarnak a magyarok együtt élni, ezt a jogrendszer részévé fogjuk tenni. Ezt akkor is megtesszük, ha érvényes, és akkor is, ha nem. Egy feltétele van ennek, hogy több legyen a nem, mint az igen” – mondta.

A miniszterelnök a kvótanépszavazást nagyszerű eredményként értékelte, és két dolgot vetített elő a kormány feladataként az elkövetkezendőkben: Alaptörvény-módosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek, mert közjogi döntéssel kell felruháznunk az emberek akaratát, valamint Brüsszelben is érvényt kell szerezni a népszavazási eredménynek.

Status of !node_type

Kovács Zoltán jogi vitát helyezett kilátásba eredményes népszavazás esetén az Európai Bizottsággal.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA