Lesz stratégiai megállapodás a kormány és a jegybank között?

2013. március 12. 08:50 – Ténytár | Forrás: Matolcsy írása a Heti Válaszban
|

"A kormány és a jegybank stratégiai megállapodása lehet a magyarországi növekedés beindításának kulcsa, hiszen ez képes bővíteni a hazai vállalkozások hitelforrásait" - írta Matolcsy György a Heti Válaszban 2013. március 7-én.

Matolcsy György szerint a kormány és a MNB közti stratégiai megállapodás lehetne a gyógyír a gazdasági növekedés beindítására. A jegybankelnök úgy véli, hogy dinamikus és tartós növekedés akkor lesz Magyarországon, ha egyszerre javul a vállalkozások tőkéhez, hitelhez, piachoz és tudáshoz való hozzáférése, miközben az ország megőrzi a költségvetési konszolidáció eredményeit.

Azonban kérdéses lehet, hogyan reagálnának a piacok egy nyílt stratégiai megállapodásra, hiszen Matolcsy személyében az MNB elvesztette a kormánytól való (megmaradt) függetlenségét is. Elődjét pedig a Fidesz és maga Matolcsy is többször vádolta azzal, hogy nem megfelelően támogatja a gazdasági növekedést például azzal, hogy túl magasan hagyta az alapkamatot, amit aztán a Monetáris Tanácsban többségbe kerülő kormánypárti tagok még Simor vezetése alatt is csökkenteni tudtak. 

Az eddig egyelőre ismeretlen unortodox monetáris politika azt a veszélyt rejti magában, hogy a piacok megvonják a magyar fizetőeszköztől maradék bizalmukat is. Matolcsy kinevezése után pedig szépen lassan 300 forint fölé emelkedett az euró. Kiszámíthatalanságától és hajmeresztő ötleteitől pedig joggal félnek azok, akik szerint a magyar devizatartalék nincsen biztonságban.

A kinevezés óta kiderült, hogy a devizatartalék segítségével próbálnának segítő kezet nyújtani a 90 napon túli bedőlt devizahiteleseknek. A kormányzati szereplők és Matolcsy is egyelőre csodafegyverként tekint a monetáris politika korlátozott lehetőségeire.

Mindenesetre borítékolható, hogy a pénzkínálat növelésével és a bankok hitelezésének újraindításával az Magyar Fejlesztési Bankon és a Takarékbankon keresztül, vagy közvetlen hitelnyújtással. De elképzelhető, hogy a devizatartalékokból állampapírokat is vásárolna az új jegybankelnök. 

Status of !node_type

Matolcsy György szerint a kormány és a MNB közti stratégiai megállapodás lehetne a gyógyír a gazdasági növekedés beindítására.

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA