A leminősítéseket felminősítések fogják követni? (13)

2012. november 28. 14:57 – Ténytár | Forrás: mtv.hu
|

„Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy hosszú távon ez a gazdaságpolitika sikert fog jelenteni. Ennek a sikernek a jelei már az idei év első negyedévében, de első félévében egészen biztosan jelentkezni fognak. És akkor majd ezeket a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések fogják követni. Ez egy előre látható folyamat volt, amelyben semmi meglepő nincs” – mondta Szijjártó Péter 2011. január 14-én az MTV Az este című műsorában.

Korábban Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy előre láthatóak voltak a leminősítések, de ezeket hosszú távon felminősítések fogják követni. Nos nem tudjuk, hogy az akkor még a miniszterelnök szóvivőjeként tevékenykedő politikus, milyen időtávban gondolhatott. 

A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet 2012. november 23-án leminősítette Magyarország hosszú futamú hazai és külső államadósság-besorolását. Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felháborodva reagált a hírre: komolytalannak és hiteltelennek állítva be a hitelminősítőket. Az NGM szerint olyan gazdaságok közé minősítették le Magyarországot, ahol nincs 3 százalék alatti költségvetési hiánnyal működő ország, vagy amely csökkenő pályára állította volna az államadósságát, és amelynek a folyó fizetési mérlege tartós aktívumot mutat.

A leminősítést váratlannak vélte több citybeli elemző is, de ennek ellenére a a Moody’s és a Fitch Rating is követni fogja az S&P's-t. A Fitch már korábban is üzent a kormánynak, hogy ne próbálja meg IMF nélkül. 

Az S&P's leminősítését azzal indokolta, hogy a magyar gazdaságpolitika keretrendszere tovább gyengült. A továbbra is kiszámíthatatlan a gazdaságpolitika, az adóemelések, illetve a költségvetési megszorítások miatt erősen kétséges lehet a növekedés, így pedig a hosszú távú adósságfinanszírozás is.

A háttérben az állhat, hogy továbbra sincs érdemi kapcsolat a kormány, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációi között. 
FRISSÍTÉS (2013. november 14.)

2013 nyarán a Portfolio.hu vezető elemzője úgy vélekedett, ha sikerül idén is kézben tartani a költségvetést, és nem száll el a hiány, akkor el lehet képzelni, hogy hamarosan kilátás-javítások, majd pedig felminősítés is jöhet Magyarország számára. A legfrissebb hírek szerint azonban ez továbbra is várat magára.

A Standard & Poor's hitelminősítő cég megerősítette hazánk „BB/B” szintű, nem befektetési ajánlású hosszú és rövid távú államadós-besorolását. A S&P's szerint, bár a magyar költségvetési politika az elmúlt két évben jelentősen csökkentette az államháztartási szektor nettó hiteligényét, ám ezt részben a növekedési kilátások kárára tette.

A hitelminősítő cég úgy látja, hogy Magyarország növekedési kilátásai gyengék, az adósság pedig továbbra is magas. A S&P's véleménye szerint egyharmados esélye van Magyarország már jelenleg is „bóvli” adósminősítésének további rontására.

FRISSÍTÉS (2014. június 18.)

Annak ellenére, hogy a kormány abban reménykedett, hogy közel 3 év után a magyar hitelminősítői besorolás kikerül a „bóvli" kategóriából, a legnagyobb független hitelminősítő, a Fitch még csak kilátást sem javított. Ez pedig továbbra is azt jelenti, hogy Magyarország mindhárom nagy hitelminősítőnél „bóvli" kategóriában maradt. 

Magyarország mindhárom hitelminősítőnél a befektetésre nem ajánlott kategóriában van, a legrosszabb ezek közül az S&P-é, ahol BB-kategóriában vagyunk (itt egy felminősítés azt jelentené, hogy BB+ lenne a besorolás, ami továbbra is „bóvlinak” számít). A Moody's és a Fitch-nél valamivel jobban állunk a Ba1 és BB+ besorolással, de mivel a két hitelminősítő közül egyik sem javította a kilátásait Magyarországgal kapcsolatban, így ennek sem lehet igazán örülni.

A régió országai szinte mind előttünk szerepelnek, és a befektetésre ajánlott kategóriába tartoznak. Az S&P májusban például Romániát a befektetésre ajánlott kategóriába sorolta, ami azt jelenti, hogy besorolása kettővel is jobb hazánknál. Lengyelországról vagy Csehországról pedig kár is beszélni, hiszen besorolásuk fényévekkel előttünk jár.

FRISSÍTÉS (2014. szeptember 23.)

A Standard & Poor's hitelminősítő megerősítette a magyar adósosztályzatot, ami azt jelenti, hogy várhatóan hiába teljesül a GDP-arányos 2,9 százalékos idei államháztartási hiánycél, a gazdaság növekedési potenciálja nem elegendő a felminősítéshez.  

Tavasszal Magyarország BB szintű besorolásának korábbi negatív kilátását stabilra emelte az S&P, vagyis az osztályzat leminősítését akkor már levették napirendről, a várt felminősítés azonban ezúttal is elmaradt. A leggyakoribb vízválasztónak tekinthető besorolástól, a „BBB-”, azaz a befektetésre ajánlott tartomány alsó határától még lejjebb található az aktuális hazai minősítés – írja az Index.

FRISSÍTÉS (2014. december 1.)

A Fitch hitelminősítőnél továbbra is „bóvliban” maradt Magyarország államadósságának osztályzata: a BB+ osztályzat egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől. Idén várhatóan már nem is kerülünk ennél feljebb, mivel a Fitch lezárta erre az évre a magyar adósosztályzat felülvizsgálását és ez a többi hitelminősítő menetrendjében szerepel már.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról, de szeptemberben még maradtunk „bóvliban” a hitelminősítőnél. A Moody's-nál is egyelőre stabil BB-s, tehát „bóvli” a besorolásunk – írja az Index.

FRISSÍTÉS (2015. szeptember 15.)
A Moody's megfontolná, hogy javít Magyarország hitelminősítésén, ha azt látná, hogy a stabilabb gazdaságpolitikai környezet és a csökkenő adósság mellett stabilan növekszik a GDP - ezek a fő megállapításai az amerikai hitelminősítő magyar gazdaságról készített legfrissebb éves jelentésének.
 
Az amerikai hitelminősítő szerint a magyar GDP-növekedés a tavalyi 3,6 százaléknál alacsonyabb, csupán mintegy 2,7 százalék lehet, ami a 2007-2013 közötti évek kedvezőtlen gazdasági feltételeinek, illetve a banki és az energiaszektor különadóztatásának a következménye. Mindezek következtében a magyar gazdaság következő három évi növekedése elmaradhat a közép- és kelet-európai régió 2,8 százalékos átlagától.
 
Bár a deviza jelzáloghitelek forintosítása csökkentette Magyarország külső sérülékenységét, a legnagyobb kihívás továbbra is a magas államadósság kezelése, amely 2015-ben a GDP 75, 2016-ban pedig a 73 százaléka lehet. Ezek az arányok meghaladják a Moody’s-nál hasonló, befektetésre nem ajánlott, azaz „bóvli” hitelminősítéssel rendelkező országok államadósságrátáit.
FRISSÍTÉS (2015. szeptember 22.)
Nem változtatott a Standard & Poor's a magyar államadósság besorolásán, továbbra is „bóvlinak” értékelik a magyar állam tartozását, „stabilan bóvli” kilátásokkal. Korábban több piaci elemzőház is valószínűsítette, hogy az S&P most pozitívra javíthatja az adósbesorolásunk kilátását. Ez lett volna a felminősítés előszobája, így kevesebb választott volna el attól, hogy kikerüljünk a „bóvli” kategóriából.
 
Most már biztos, hogy novemberig mindenképpen várnia kell a kormánynak, hogy hároméves tevékenységét díjazva legalább az egyik hitelminősítő a jelenlegi bóvliból ismét a befektetésre javasoltba emelje vissza a magyar államadósság besorolását. 
 
Az amerikai Moody's a múlthéten közölte, hogy megfontolná, hogy javít Magyarország hitelminősítésén, ha azt látná, hogy a stabilabb gazdaságpolitikai környezet és a csökkenő adósság mellett stabilan növekszik a GDP.
FRISSÍTÉS (2015. november 10.)
Az eddigi stabilról pozitívra javította Magyarország adósbesorolásához tartozó kilátását a Moody's Investors Service, azonban a magyar adósság Ba1-es minősítését változatlanul - azaz bóvli kategóriában - hagyta a hitelminősítő pénteki közleményével.
 
A Moody's indoklása szerint azért maradt Magyarország bóvliban, mert az adósságráta még mindig magasabb, mint a többi Baa3 minősítéssel rendelkező országban. A hitelminősítő cég akkor fontolná meg Magyarország felminősítését, ha a gazdaság növekedési és költségvetési kilátásai tovább javulnának, ezzel pedig tovább süllyedne a GDP-arányos államadósság. 
 
A hitelminősítő azokat az eseteket is felsorolja, amikor Magyarország megítélése romolhat: ha a kormány elkötelezettsége a 3 százalék alatti költségvetési hiányhoz gyengül és/vagy olyan intézkedések születnek, amelyek negatívan befolyásolják a gazdaság kilátásait, ami pedig veszélyeztetné az adósságráta csökkenő pályájának fennmaradását.
FRISSÍTÉS (2015. november 23.)
Már 5 éve nem vagyunk befektetésre nem ajánlott országok között. A Fitch Ratings változatlanul („BB plusz” szinten) hagyta Magyarország adósosztályzatát, így már biztos, hogy leghamarabb csak 2016-ban számíthatunk a felminősítésekre. 
 
A hitelminősítő cég szerint a jelenlegi magyar adósbesorolás tükrözi az erős gazdasági kilátásainkat és a jelentős folyófizetésimérleg-többletünket, ami hozzájárult a külső adósság érezhető csökkenéséhez. Kiemelik, hogy a fegyelmezett költségvetési politika is segíti az államadósság-ráta mérséklését, ugyanakkor az adósságunk még mindig magas a versenytársakhoz viszonyítva.
FRISSÍTÉS (2016. március 10.)

Bár nagyon várta a kormány, nem jött a felminősítés a Moody's-tól. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradunk „bóvli”- kategóriában, ott, ahol 4,5 éve vagyunk. A hitelminősítő a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját a múlt hétvégére ígérte, a cég azonban nem frissítette a magyar államadós-besorolást.  A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel.

FRISSÍTÉS (2016. március 21.)
Stabil kilátással megerősítette Magyarország eddigi, bóvli (BB+/B) besorolását a Standard & Poor's nevű hitelminősítő. A péntek este Londonban ismertetett döntés indoklásában a nemzetközi hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenysége csökkent, de továbbra is vannak bizonytalanságok a gazdaságpolitikában, és ez költségvetési kockázatokat jelenthet.
 
Az S&P-elemzése szerint még mindig magas az államadósság, kevésbé kiszámítható a gazdaságpolitikai döntéshozatal és gyenge az alapszintű növekedési potenciál.
 
Hazánkat, így most mindhárom nagy hitelminősítő továbbra is a bóvli kategóriába sorolja. Legközelebb a Fitch Ratings május 20-án, utána pedig november 18-án végezheti el a magyar államadós-osztályzatok értékelését. A kormány várakozása szerint egyébként 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.
FRISSÍTÉS (2016. május 5.)
A kormány évek óta arra vár, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítők kiemeljék az országot a befektetésre nem ajánlott, „bóvli” kategóriából. Ám hiába. Bár az utóbbi időben e témában az elemzők is optimisták voltak, most ismét pesszimistára változott a várakozás – írja a vg.hu. 
 
A Raiffeisen Bank szakértői szerint el lehet felejteni azt, hogy belátható időn belül felminősítsék Magyarországot. Török Zoltán, a pénzintézet vezető közgazdásza szerint a korábbi években tapasztalható kiszámíthatóság, hogy a kormány folyamatosan csökkenti a költségvetési hiányt és igyekszik kedvezőbb adósságpályát elérni, már a múlté.
 
Legközelebb, május 20-án a Fitch mond ítéletet Magyarországról, ám Török Zoltán szerint az elmúlt napok fejleményei alapján nem várható felminősítés. Sőt, most úgy véli, hogy egyetlen hitelminősítő sem emeli ki az országot a „bóvliból” az idén.
FRISSÍTÉS (2016. május 23.)
A három közül az egyik nagy hitelminősítőnél újra befektetésre ajánlott kategóriába került Magyarország. A Fitch Ratings péntek este tette közzé friss osztályzatát, amely „BBB mínusz” stabil kilátással. Ez azt jelenti, hogy kikerültünk a bóvlikategóriából és bekerültünk a leggyengébb befektetésre ajánlott csoportba, például Namíbia mellé.
 
Az index.hu szerint a döntés valójában nem hoz érdemi változást pillanatnyilag az állam finanszírozásában, érezni keveset fogunk belőle, hiszen a piaci szereplők javarészt már beárazták a várható felminősítést, ezért nem fognak sokkal olcsóbban is kapkodni az állampapírjaink után.
 
Az NGM a döntést kommentáló közleményében azt hangsúlyozta, hogy a felminősítés megerősíti, hogy a magyar reformok működnek. „Amikor a kormány belevágott a gazdaság átalakításába 2010-ben, elmondtuk, hogy először leminősítések lesznek, majd felminősítések. A Fitch lépése után várható, hogy az elkövetkező időszakban a másik két hitelminősítő is kedvező irányba vizsgálja felül hazánk besorolását”– írta a minisztérium.
FRISSÍTÉS (2016. július 11.)
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, így nem jelentett be osztályzatmódosítást sem. A hitelminősítő cégnél Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is „Ba1”, azaz a befektetésre nem ajánlott országok közé tartozunk. 
 
A Moody's problémásnak tartja, hogy az első negyedévben csapnivalóan teljesített a gazdaság, és hogy a brexit miatt elég nagy a bizonytalanság a piacokon. Hiába vannak pozitív előjelek a gazdaságban, a Moddy’s szerint a kockázatok ennél erősebbek. Bár a másik nagy hitelminősítő cég, a Fitch nemrég felminősítette Magyarországot, úgy tűnik a Moody-s mostani döntésére ez nem volt hatással.
Status of !node_type

Több mint három év után az egyik hitelminősitőnél kikerültünk a „bóvli” kategóriából.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA