Lázár: felállítjuk a Nemzeti Emlékezet Bizottságát (6)

2012. május 21. 14:15 – Ténytár | Forrás: Lázár János parlamenti felszólalása
|

„Bennünk a politikai akarat megszületett, eldöntöttük, hogy felállítjuk a Nemzeti Emlékezet Bizottságát” – mondta Lázár János 2012. április 17-én a Parlamentben.

A frakcióvezető a Parlamentben tartott vitanapon ígérte meg, hogy létrehoznak egy bizottságot, amelynek feladata a pártállami múlt bűneinek feltárása és lezárása lesz.

Lázár János úgy fogalmazott, óriási a felelősségük akkor, amikor megpróbálják a múltat megismerni és lezárni, „hiszen közösségből csak akkor lehet nemzet, ha megtaláljuk a közös értékrendet”. A Fidesz frakcióvezetője reményét fejezte ki, hogy kialakul egy közös értékrend abban, hogy az elmúlt rendszer politikai megrendelői és vezetői, a rendszer működtetői, a megfigyelők és a megfigyeltek között nagy különbség van. Mind a négy csoport felelőssége más; nem lehet az áldozatokat összekeverni a megrendelőkkel, a működtetőkkel és a jelentést olvasókkal – szögezte le.

Mint mondta, 800 ezer tagja volt az MSZMP-nek és körülbelül 200 ezren szolgáltak a III/III-as főcsoportfőnökségnél. Nyolcmillió ember nem vett részt a kommunista rendszer működtetésében bizonyítva, hogy volt más út. Nekik kell igazságot szolgáltatnunk ma.

Azonban Lázár János ígérete nem teljesült, ezért az LMP pénteken újra benyújtja az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatát – jelentette be Schiffer András 2012. május 18-án. Bár az LMP a bizottság felállítását önmagában kevésnek tartja, de azt nem gondolta, hogy a kabinet még az önmaga által kitűzött határidőt sem fogja betartani. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a Fidesznek továbbra is egy célja van, „szőnyeg alá söpörni azt a kérdést, ami 22 éve mérgezi a magyar politikai közéletet”.

 

FRISSÍTÉS (2012. június 14.)

Nézzük, mi történt eddig: a Fidesz elfelejtette határidőre  felállítani a bizottságot, majd bejelentette, nem is lesz ilyen. A legújabb fejlemény, hogy az ügynökakták nyilvánosságának egyik legnagyobb ellenfelét, Boross Pétert tennék a Nemzeti Emlékezet Bizottságának élére. Legalábbis a Magyar Hírlap szerint.

Boross „érdekes" választás lenne, mert  a volt belügyminiszter minisztersége idején sem támogatta a múlt feltárását. Boross azoknak a titkosszolgálatoknak volt az embere, akik anno a Kenedi János- és minden más bizottság munkáját megakadályozták félve attól, hogy inkompetenciájuk, gyanús ügyeik, vagy éppen a hatalom megtartása érdekében folytatott erőfeszítéseik napvilágra kerülnek.

Meglátjuk, valóban ő lesz-e a kiválasztott. Ha igen, az sok mindent elárul majd.

FRISSÍTÉS (2012. augusztus 3.)

Tovább tart a mismásolás az ügynökkérdésben. Bár a kormány szimbolikusan még az Alaptörvénybe is belefoglalta a pártállam bűneit, képtelen valódi megoldást találni (értsd: nem akar) az ügynökkérdésre.

Lázár János március 19-én jelentette be: a kormánypárti frakciók felkérték a kormányt, hogy május 15-ig készítse el az ügynökmúlt feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) felállításáról szóló törvényjavaslatot.

Azonban már több mint két hónapja lejárt az a határidő, a törvényjavaslatnak pedig se híre, se hamva. Az ügy felelőse, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a hvg.hu-val a múlt héten azt közölte, nem is a tárca fogja kidolgozni a javaslatot, a kabinet csak a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) felállításáról, illetve a testület hatáskörét meghatározó törvényről gondoskodik.

Az ülésszak pedig úgy ért véget, hogy a képviselők nem vitathatták meg a javaslatot. Erre az LMP is felhívta a Fidesz figyelmét: a saját tervezetet jegyző Schiffer András azt mondta, hogy a nagyobbik kormánypárt „sunyi és szánalmas” módon menekül a titkosszolgálati múlt feltárása elől.

A Fidesz úgy reagált, hogy az elkövetők, az ügynökök, a szigorúan titkos tisztek esetében minden információt nyilvánosságra kell hozni, de a megfigyeltek, az áldozatok személyiségi jogait, méltóságát is tiszteletben kell tartani, és erre keresik a megfelelő megoldást.

FRISSÍTÉS (2012. december 6.)

A parlament ismét leszavazta Schiffer András Az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről című előterjesztésének tárgysorozatba vételét. Az indítványt az LMP, a Jobbik és az MSZP jelenlévő képviselői kivétel nélkül támogatták.

A Fideszből igennel szavazott Ángyán József, Bencsik János, Boldog István, Braun Márton, Font Sándor, Koszorús László, Kovács Ernő, Kulcsár József Ferenc, Papcsák Ferenc, Riz Levente, Simonka György, Szólláth Tibor Zoltán, Szűcs Lajos, Tóth József és Turi-Kovács Béla, a KDNP-ből Hargitai János, Michl József, Stágel Bence és Varga László. Mind a 146 nem szavazat a Fidesz és a KDNP soraiból érkezett. A DK képviselői – a tartózkodó Vitányi Iván kivételével – nem szavaztak. 

FRISSÍTÉS (2013. április 18.)

Bár a fideszes többség kétszer már lesöpörte az asztalról, Schiffer András tovább folytatja szélmalomharcát az állambiztonsági múlt feltárása érdekében: harmadszorra is beterjeszti az erről szóló törvényjavaslatát. Való igaz, a kormánypárt(ok) jó ideje lapítanak az ügyben, pedig kétharmados többségüket felhasználva könnyedén rendezhették volna az ügynökkérdést. 

Az LMP országgyűlési csoportjának vezetője hétfői sajtótájékoztatóján indoklásként azt hozta fel, hogy a Fidesz a korábbi ígéretek ellenére még mindig nem rendezte az ügynökkérdést.

Az indítványa alapján az 1989-es Nemzeti Kerekasztal résztvevőire, valamint a rendszerváltozás után az országgyűlési választásokon legalább egy százalékot elért pártok vezető tisztségviselőire, a miniszterelnökökre, a miniszterekre, az államtitkárokra, a polgármesterekre és az országgyűlési képviselőkre vonatkozó információkat külön kérés nélkül automatikusan közzé kellene tenni.

FRISSÍTÉS (2014. január 14.)

A Magyar Nemzet szerint a kommunista múlt feltárását végző testület munkáját számos szakember segíti majd.

A bizottság három tagját az országgyűlés heteken belül megválaszthatja, további egy-egy tagot pedig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, illetve az igazságügyi miniszter ajánl majd.

A testület tagjai betekinthetnek a kommunista diktatúra idején keletkezett, akár minősített adatokat is tartalmazó iratokba, majd könyvekben teszik megismerhetővé a diktatúra működéséről és a hatalom birtokosairól feltárt adatokat.

FRISSÍTÉS (2014. február 5.)

Kormánypárti javaslatra megválasztotta a kommunista diktatúra működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját az országgyűlés titkos szavazáson hétfőn.

A bizottság tényállításai bíróságon nem támadhatóak, és tagjai sem lesznek felelősségre vonhatóak az általuk közölt tény vagy ténymagyarázat, -értékelés miatt. A mentesség nem vonatkozik a büntetőjogi felelősségre. A testület munkáját egy hivatal segíti, amelynél nem dolgozhatnak olyanok, akik 1990 februárja előtt titkosszolgálati tevékenységet folytattak, a rendszerváltás előtt állami vezetők voltak. Kizárták a lehetséges munkavállalók köréből az állampárt egykori tagjait is, kivéve azokat, akiknek a tagsága kilépéssel vagy kizárással szűnt meg. Nem dolgozhatnak a hivatalban egykori munkásőrök és KISZ-tisztségviselők sem.

A testület elnökévé Földváryné Kiss Réka történész-néprajzkutatót, tagjává Ötvös István és Soós Viktor Attila történészeket választották. Megbízatásuk kilenc évre szól. Az öttagú bizottság fennmaradó két tagját az igazságügy miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke nevezhette meg.

Pálinkás József MTA-elnök Bank Barbara történészt, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Máthé Áron történész-szociológust delegálta. Hétfőn mindannyian esküt tettek a parlament plenáris ülésén.

Status of !node_type

Több száz millió forintból gazdálkodhat a hamarosan megalakuló Nemzeti Emlékezet Bizottsága.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA