Lázár drasztikusan csökkentené a közmunkások számát (1)

2017. február 17. 09:10 – Ténytár | Forrás: Kevesebb, mint feleennyi közmunkás lesz
|

A kormány megítélése szerint először 170, majd fokozatosan 150, aztán 120, végül valahol 100 ezer körüli közmunkás kellene a következő öt évben" mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány eddig teljes sikerként definiálta a közmunkaprogramját, ám február elején Lázár János mégis arról nyilatkozott, hogy a közfoglalkoztatottak számát lényegesen le kell csökkenteni egy 100 ezer fő körüli állományra.

A közmunkások számának csökkenése érzékenyen érintheti az önkormányzatokat és más állami intézményeket, mert ezek az intézmények a saját költségvetésükből nem tudnák fedezni ezen alkalmazottak bérét.


Forrás: 24ora.eu

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke úgy fogalmazott a kérdésről, hogy a kormány tervezetét jónak tartja, de aggódik a megfelelő előkészítés miatt.

A KSH adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar megyében volt a legmagasabb a közmunkások száma, de a KLIK, a Magyar Közúti Zrt. és a MÁV is szép számmal foglalkoztat közmunkásokat.

Lázár nem árult el több részletet a tervezetből, annyit azonban elmondott, hogy jelenleg 37 ezer olyan munkahely van, amely szakképzettséget nem igénylő állás, oda pedig átirányíthatóak lennének  a közfoglalkoztatottak. Erre már készül egy tervezet, hogy a munkaadóknak is megérje és többlettámogatásokhoz jussanak, hogy ezen munkavállalókat átvezethessék a munkaerőpiacra.

FRISSÍTÉS (2017. május 23.)

A cél a kormány mostani logikája alapján az, hogy a saját maguk által „felhizlalt közfoglalkoztatási rendszert” elkezdjék lebontani. A jövő évi költségvetés pedig azt mutatja, hogy meg is kezdődött az ebbe az irányba tett pénzügyi lépés.

A kormány ugyanis a jövő évi költségvetési törvény javaslatában 100 milliárd forinttal kevesebbet szán a közfoglalkoztatásra, mint az ideiben. Ezzel visszalépnek a 2014. évi szintre. A kormány 2018-ban 225 milliárd forintot kíván közfoglalkoztatásra fordítani.  Ez tehát elsőre azt jelenti, hogy radikális, azaz 100 milliárd forintos forráskivonást akar végrehajtani a kormány. A valóság azonban az, hogy a Policy Agenda szerint tudatosan többet tervezett tavaly is és idén is a kormány erre a költségvetési sorra. A 2016. évben ugyanis 70 milliárd forint maradt meg a közfoglalkoztatásból, ami egyik fedezete volt az év végi jelentős költekezésnek. A valóságban tehát kb. 270 milliárd forintba kerül a közösből a közfoglalkoztatás mostani szinten történő működtetése. Ebből jövő évben „visszavágni” 45 milliárd forintot már nem látszik olyan jelentős megszorításnak.

2014-es évben havi szinten kb. 180 ezer közmunkás havi foglalkoztatására volt elegendő az a forrás, amekkorát a közfoglalkoztatásra szán a kormány 2018-ban. Bár az elmúlt években 5,5 százalékkal nőtt a közfoglalkoztatottak bére, és ha ezt a növekedést hozzászámoljuk, valamint 2018-ban az idei évhez hasonlóan az inflációhoz igazodó köz-foglalkoztatotti béremeléssel számolunk, akkor a várakozások szerint 170 ezer közmunkást foglalkoztathatnak havi átlagban a jövő évben. Ez kb. 30-40 ezer fős csökkenés jelent majd.

Status of !node_type

Lázár János kevesebb mint a felére csökkentené a közmunkaprogramban résztvevők számát a következő öt évben, és más módon vezetnék át őket a munkaerőpiacra.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA