Közüzemi díjak befagyasztása

2011. március 1. 11:30 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor parlamenti felszólalása
|

Még a bejelentés hetében el is fogadta a parlament a a gázellátásról és a villamos áramról szóló törvény ehhez szükséges módosítását, melyet Rogán Antal nyújtott be önálló képviselői indítvány formájában.

“28. intézkedésként felkértem a Fellegi Tamás miniszter úr által vezetett minisztériumot, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot, és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.” - jelentette be 2010. június 8-án Orbán Viktor az Országgyűlésben az első gazdasági akcióterv ismertetésekor.

Még a bejelentés hetében el is fogadta a parlament a a gázellátásról és a villamos áramról szóló törvény ehhez szükséges módosítását, melyet Rogán Antal nyújtott be önálló képviselői indítvány formájában. Az új szabályozás szerint az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter  - jelen esetben Fellegi Tamás - határozza meg. A miniszter hatásköre az egyetemes szolgáltatók maximális árrésének meghatározására terjed ki, annak betartását a Magyar Energia Hivatal ellenőrzi. A kihirdetése napján hatályba lépő jogszabály szerint a jelenlegi árak maradnak érvényben mindaddig, amíg a miniszter rendeletet alkot az új árszabályozásról. Az általános indokolás szerint ez “biztosítja, hogy a valós költségeket tükröző egyetemes szolgáltatási árak alakuljanak ki mind a földgáz, mind a villamos energia szektorban”.

A változtatáshoz szükséges rendelet a 2011. január 31-i Magyar Közlönyben került kihirdetésre, mely szerint - a gáz árának januári emelése után - ezúttal az áram ára emelkedik, kb. 6-7 százalékkal. A bejelentés meglepetést okozott, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről nem került sor semmiféle előzetes tájékoztatásra (így nem tudjuk mi indokolta azt), illetve az emelés már a kihirdetést követő napon hatályba is lépett.

Az sem tekinthető megszokottnak, hogy az áremelésből fakadó pluszbevétel nem a szolgáltatókat illeti meg (az ő haszonkulcsokat ugyanis csökkentették), hanem az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek zsebébe vándorol.

A Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában Bencsik János, a tárca államtitkára azt mondta, hogy az emelés “Teljesen nem lehet váratlan, hiszen az elmúlt napokban a gazdasági újságok, napilapok már arról cikkeztek, hogy várható. Tehát maga a piac már beárazta az áramárnak a változását”. Az mindenestre tény, hogy hivatalos tájékoztatás nem történt, sőt, az index.hu úgy tudja, hogy az emelés az iparág szereplőit is váratlanul érte, a végleges rendeletet pedig a szolgáltatók is csak a közzététel napján kapták meg, holott már másnap aszerint kellett megkezdeniük a számlázást.

Status of !node_type

Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA