Központosított iskolarendszer törvényes feltételeinek megteremtése (1)

2011. szeptember 1. 08:05 – Ténytár | Forrás: Navracsics Tibor a Széll Kálmán-terv ismertetésekor
|

2011. szeptemberéig elfogadják a közoktatási és felsőoktatási rendszert szabályozó új jogszabályokat. - ígérte meg Navracsics Tibor 2011. március 1-én a Széll Kálmán-terv ismertetésekor.

A felsőoktatásra vonatkozó ígéretről már korábban írtunk, úgyhogy az alábbiakban a fenti kijelentés közoktatásra vonatkozó aspektusával foglalkozunk csak. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkársági már eddig is a kormány legaktívabb közpolitika-alkotó elemei közé tartozott (bár a megvalósult intézkedések többnyire jelképesek), úgyhogy nagyon valószínű, hogy legalábbis egy reális erőfeszítést tesznek majd. Mint azonban a felsőoktatásban, itt is szokatlanul erős ellentétek vannak azonban a kormányon belül, különösen Hoffmann és Pokorni Zoltán volt oktatásügyi miniszter között.

Az nem kérdés, hogy a koncepció egy konzervatív oktatási modellt fog tükrözni, mind oktatás-módszertani, mind pedig a közvetíteni kívánt értékrendet illetően. A kormánypártok képviselői több ízben hangot adtak azon véleményüknek, hogy a sokáig SZDSZ-vezette tárca reformjait (pl. a kompetencia-alapú oktatást) károsnak tartják és az előző ciklusok legsürgősebben visszafordítandó intézkedései közé sorolják. Ami az oktatás módszereit illeti, fontos lenne azonban, hogy Hoffmann elképzeléseivel szemben ne egy olyan avítt, pusztán a tények magolására összpontosuló oktatás térjen vissza, amely nem képes a diákokat felkészíteni a 21. századra. 

Számos egyéb lényeges kérdés is lesz, amelyre az új koncepciónak ki kell térnie. Az elsők között szerepel, hogy országunk a fejlett országok körében a második legrosszabb helyen áll az esélyegyenlőség tekintetében, azaz a török oktatási rendszer után a magyar iskolák a legkevésbé képesek kiegyenlíteni a diákok szociális hátteréből fakadó hátrányokat, más szóval az iskola a társadalmi egyenlőtlenségek újratermelésének legfőbb eszköze. De a lényeges kérdések között szerepel az oktatás infrastruktúrájának fejlesztése, a pedagógusbérek kérdése és a tartalmi és módszertani felülvizsgálat, melyre már fentebb utaltunk. 

Egyelőre a Széll Kálmán terv alapján úgy tűnik, hogy a kormány legfontosabb közpolitikai válasza ezekre a kihívásokra az általános, például a felsőoktatásban is tervezett megközelítése lesz: a centralizáció és a központi közigazgatás kontrolljának növelése. A Széll-terv keretében már bejelentették az iskolák működtetésének áthelyezését az önkormányzatoktól – az ezzel együttjáró anyagi források áthelyezésével együtt – a kormányhoz. Nem tudunk egyértelműen állást foglalni abban a kérdésben, hogy általánosságban véve inkább jót tenne-e vagy sem a centralizáció az oktatásban. Abból indulunk ki, hogy az elsősorban az adott terv részletein múlik. Egyúttal azonban a kormány politikáját szemlélve azt látjuk, hogy a központosítás öncélúvá kezd válni, ami hordoz magában veszélyeket. 

FRISSÍTÉS (2011. augusztus 31.)

Több hónapos késéssel ugyan, de elfogadta a kormány Hoffmann Rózsa közoktatási koncepcióját. A jogszabály tervezete még nem nyilvános, de a Magyar Nemzet birtokába került példány szerint a legfontosabb változások az egész napos iskola bevezetése alsó- és felsőtagozaton egyaránt, a mérsékelt pedagógus-óraszámnövelés - ami szintén ellentmond a kormány korábbi ígéreteinek -, illetve a Széll Kálmán tervben már bejelentett centralizáció. Összességében ennek alapján nem tűnik úgy, hogy az eddig várt rossz hírekhez képest újabb kellemetlen meglepetések következnének. De sajnos jó hírek sem nagyon rajzolódtak ki eddig.

Status of !node_type

Konzervatív oktatáspolitika, de hogyan?

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA