Kormányzati helyett múzeumi negyed (14)

2012. június 1. 07:45 – Ténytár | Forrás: Tarlós István interjú
|

„Már a ciklus elején kezdeményezzük egy múzeumi negyed építését az elvetélt kormányzati negyed helyén” – mondta Tarlós István, Budapest főpolgármestere 2010. március 2-án egy Népszabadságnak adott interjúban.

A főpolgármester még jelöltként ígérte meg, hogy múzeumi negyedet épít. Tizenöt éves távlatban gondolkodnak, az új negyedet viszont – noha mega projektről van szó – már az első ciklusban szerették volna elindítani. Az elképzelés szerint itt lehetne elhelyezni például a Néprajzi Múzeumot (ami a Kúria miatt így is költözésre van ítélve), illetve Tarlós programja számol a Modern Magyar Művészetek Múzeumával is.

„Az új múzeumi negyed kapcsolathoz jutna a Szépművészeti Múzeum (Hősök tere) zónájával”. (...) „A Nyugati pályaudvar eleve kikívánkozik az Eiffel-csarnokból, így maga a csarnok, némiképp a D’Orsay mintájára, kulturális csarnokká alakítva, mintegy bejárati épülete lehetne a múzeumpromenádnak.”

A múzeumi negyed hatástanulmányait mostanra kellett volna befejezni, a nemzetközi tervpályázat után pedig 20-30 milliárdból építenék fel az első múzeumot EU-s pénzekből.

Az ötletről azonban mélyen hallgat a kormány és a főpolgármester is. Ezzel megint egy nagyszabású terv került abba a bizonyos asztalfiókba.

FRISSÍTÉS (2012. július 13.)

A ciklus végén, 2014-ben indulhat el múzeumi negyed felépítése, miután elfogadták Baán László kormánybiztos múzeumi negyed-koncepcióját. A grandiózus terv szerint hat múzeum öt épületet kap az 56-osok terén, gyalogos övezet lesz a Hősök tere, és összevonják a Szépművészeti Múzeumot a Nemzeti Galériával.

Könnyen felmerül a kérdés, honnan lesz erre pénz – a jelentős uniós források mellett is – a jelenlegi gazdasági helyzetben.

L. Simon szerint „a projekt nem fantáziálás, hanem egy kivételes helyzet kihasználása, hiszen Magyarország uniós csatlakozása óta először egybe fog esni a kormányciklus és az EU új költségvetési periódusának kezdete". (Bár pont most írtunk arról, hogy könnyen lehet, hogy elszalasztjuk ezt a lehetőséget az uniós pénzek elosztásakor.)

Baán az első nemzetközi tervpályázatot uniós források bevonásával valósítaná meg 2014-ben. Az építkezések 2016-ban indulhatnak és 2018-ra be is fejeződhetnek.

A főpolgármester az előző kormány által tervezett kormányzati negyed helyére képzelte el a múzeumi negyedet. Ezt a kormányzati akarat írta felül, amikor Szőcs Géza (volt) kulturális államtitkár februárban bejelentette, hogy inkább a Hősök tere mellett, az 56-osok terén építenek múzeumi negyedet.

FRISSÍTÉS (2014. március 3.)

Petíciót indítottak a Városligetben tervezett múzeumnegyed felépítése ellen. Az építész szakma egy része azért tiltakozik az építkezés ellen, mert az szakmailag nincs megfelelően előkészítve. Kifogásolják, hogy csökken a  zöld terület, így háttérbe szorul a közparki funkció. Ráadásul a tervezett hat múzeumot is a város különböző pontjain alakítanák ki.

A kormány a múlt héten kiírta a nemzetközi tervpályázatot az öt új épületre, amelyben hat múzeumnak ad majd otthont. A beruházás megvalósítása 70-80 milliárd forintba kerülne. 

A Városligetbe költözik a Várból a Nemzeti Galéria és a Művészetek Palotájából a Ludwig Múzeum. Épületet kapna a jelenleg önálló épület nélküli Magyar Építészeti Múzeum, a Magyar Zene Háza, a most kecskeméti magángyűjteményként létező Magyar Fotográfiai Múzeum, a volt Kúria épületéből pedig a Néprajzi Múzeum is. 

FRISSÍTÉS (2014. április 11.)

A Városligetbe tervezett  új múzeumépületek megépítéséről és a liget átfogó hasznosításáról fogadott el határozatot a kormány. A tervek szerint 2018-ig kell befejezni a múzeumnegyedet és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket.

A projektet kiemelt fejlesztési célnak tekinti a kabinet, és 2018. március 15-ig kell megvalósítani és a 2014–2020 közötti európai uniós programok között kiemelten kell kezelni. Varga Mihály feladata az lesz, hogy az uniós forrásokat úgy osszák el, hogy a ligeti projektre is jusson forrás.

A projekt keretében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét eredeti állapotának megfelelően kell helyreállítani, amiről az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia.

FRISSÍTÉS (2014. június 4.)

A világ minden részéről csaknem ötszáz pályamunka érkezett a Városligetben felépítendő új múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat május 27-i határidejéigírja közleményében a Szépművészeti Múzeum.

A kétfordulós pályázatot tizenegy tagú nemzetközi zsűri bírálja el, és a nyáron derül ki, hogy mely tervek jutnak a második fordulóba. 

FRISSÍTÉS (2014. június 12.)

A kormányzat ígérete szerint az új múzeumi negyed kialakításával párhuzamosan a liget zöldfelületének aránya 60-ról 65 százalékra emelkedik és biológiai aktivitása is növekszik. Valamint 4000 új növényt és 200 szemetest helyeznek ki a Városligetbe, ahol megújul számos pad, a tó napozóstégje és az iskolások játszótere is - hangzott el a liget idei felújításáról szóló szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A Városliget fenntartására már idén harmadával több, 284 millió forint, míg a 2014-es beruházásokra, felújításokra 150 millió forint jut - közölte Baán László.

A Liget Budapest projekt keretében megújul a Nagycirkusz és az Állatkert is jelentősen fejlődik majd - jelezte. Beszámolója szerint az április 29-i nyitás óta már 150 ezren fordultak meg az intézmény új szabadidő-parkjában, a Holnemvolt Parkban, a következő években pedig ott alakítják ki a Meseparkot, majd a Pannon Ősvadont is, amely a Kárpát-medence ősi élővilágát jeleníti meg, a középpontban egy hatalmas biodómmal.

FRISSÍTÉS (2014. július 1.)

Az elfogadott jogszabály értelmében a Városligetben lévő ingatlanok - a Műcsarnok, a Széchenyi fürdő, a műjégpálya és a műszaki építmények kivételével - 99 évre ingyenesen a száz százalékban állami tulajdonú Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek.

A vagyonkezelő által létrehozott épületek az állam százszázalékos tulajdonába kerülnek, e beruházások közérdekű célú fejlesztésnek, az épületek pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülnek majd.

A jogszabályban kimondták, hogy a városligeti építési beruházások befejezése után a zöldfelületek aránya nem lehet kevesebb az idén december 31-ei állapotnál.

A törvény azt is tartalmazza, hogy a Városligetben kulturális, közösségi szórakoztató, oktatási-nevelési, sport- és szabadidős célú, hitéleti, turisztikai, vendéglátó, kiskereskedelmi, közlekedési és biztonsági épületeket lehet emelni, valamint parkolót és kerékpártárolót lehet kialakítani - írja a Népszabadság. 

FRISSÍTÉS (2014. július 30.)

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. A több mint 470 pályaművet 11 tagú magyar és külföldi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri értékelte.

A Néprajzi Múzeum épületére beérkezett több mint 110 pályaműből 6, a Magyar Zene Házára érkezett több mint 170 pályázatból szintén 6, a Fotó Múzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt közös pályázatra beérkező csaknem 110 műből 5 jut tovább a második fordulóba.  

A továbbjutók számára augusztus közepén indul a következő kör, amelyben részletesebb kidolgozását várja a zsűri a pályázatoknak. Az eredményhirdetés decemberben lesz. Jövőre a tervezés és előkészítés várható, majd 2016-ba indulhat az építkezés, amelyek a terv szerint 2018 március 15-ig kerülnek majd átadásra. 

FRISSÍTÉS (2014. november 17.)

A jövő évi költségvetésben 9 millió forint jut a 150 milliárdosra tervezett Liget projektre.  Mivel uniós forrás nem használható fel, így az építészeti pályázatok és a kivitelezési tender lebonyolítása után megakadhat a projekt.

A Népszabadság szerint három lehetséges forgatókönyvet vázol fel: teljesen leállhat a projekt, elhúzódik a tervezési szakasz, vagy csak részben valósul meg. Ha viszont leáll a projekt, akkor nem valósulhat meg a miniszterelnök Várba költözése.

L. Simon László azonban cáfolta a híreket, mert a kormány továbbra is kitart a projekt mellett.

FRISSÍTÉS (2015. január 8.)

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázat; 470 pályamű közül a nemzetközi zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes, a Magyar Zene Háza a japán Sou Fujimoto Architects, míg a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum a magyar Középülettervező Zrt. tervei alapján épülhet meg 2018-ra.

A Liget Budapest projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein, a lebetonozott területen, illetve a Ligetben található, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épül fel. A projektnek köszönhetően a park növényzetének rehabilitációjával párhuzamosan több tízezer négyzetméterrel, 60 százalékról 65 százalékra nő a zöldfelület a Ligetben.

A nyertes pályaművekről készült videoanimáció ide kattintva megtekinthető, a projektről pedig itt lehet többet megtudni.

FRISSÍTÉS (2015. május 4.)

A 2018-ra tervezett, sokak által kritizált, ellentmondásos múzeumi negyed terve végül lehet, hogy dugába dől.

Az építész szakma és a közvélemény egy része is elsietettnek és átgondolatlannak tartja a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet. Petíciót is indítottak, amelyben a fő kifogások a beépítés miatt csökkenő zöldterület, a közparki funkció háttérbe szorulására és a múzeumok összezsúfolása voltak.

A 444.hu pedig arról írt, hogy Figyelő csütörtöki számában megjelent cikk szerint maga Orbán sem biztos abban, hogy valóban kell-e városligeti múzeumi negyed.  A lap információi szerint egy májusi kormányülésen dőlhet el a projekt sorsa. A projektet pedig pusztán az veszélyezteti, hogy az  EU egyetlen fillért sem ad a beruházásra, így az egészet a költségvetésnek kéne fedeznie. Így már nem lelkesednek az ötletért a döntéshozók, hiszen elvileg 158 milliárdot nem biztos, hogy olyan könnyen kicsengetnénk, és persze a választók sem repesnének az örömtől.

FRISSÍTÉS (2015. július 7.)
Döntött a kormány a Liget-projekt első szakaszáról – közölte a Miniszterelnökség vezetője sajtótájékoztatóján, ahol arról számolt be, hogy kertészeti-tájépítészeti ötletpályázatot írnak ki a Városliget közparkfunkciójának helyreállítása érdekében, továbbá számos épületet felújítanak, és újak is épülnek.
 
Lázár János az épületrekonstrukciók között említette a Szépművészeti Múzeum megújítását, és jelezte, készek a Műcsarnokot is felújítani, ha szükséges.
Megújul továbbá a Vajdahunyad vára, az állatkert, amely mellett egy úgynevezett biodóm épül, és a kormány kész együttműködni a fővárossal a Széchenyi-fürdő felújításában is – sorolta. 
 
Ezen kívül az ígéretek szerint megépül Magyar Zene Háza és a Magyar Nemzeti Galéria új épülete, továbbá egy cirkuszközpont is az Ajtósi Dürer soron, az MSZMP régi épületeinek helyén.
 
Mindezzel párhuzamosan tovább folytatódik a civilek aláírásgyűjtése a múzeumi negyed ellen. Eddig tízezer aláírást gyűjtött a CivilZugló Egyesület azért, hogy megakadályozza a Városliget beépítését.
FRISSÍTÉS (2015. szeptember 25.)
Még egy kapavágás se történt a városligeti Múzeumi Negyed kialakítása kapcsán, de már több mint 5 milliárd forint értékben szerződött a projektcég. Tudni már, ki tervezi a  Magyar Zene Házát, illetve melyik cég fogja kommunikálni a projektet. Az egyik beruházás nyertese Garancsi István, Orbán jóbarátjának cége lett – írja az egyenlito.blog.hu.
 
A Városligetbe tervezett múzeumi negyed megépítésére létrehozott projektcég, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság majd 6 milliárd forint értékben vállalt kötelezettséget. Az már most látszik, hogy Garancsi István cégének, a Market Építő Zrt-nek ebben az állami gigaberuházásban is lesz szerepe, hiszen a Komáromi Csillag Erőd műemléki felújításának előkészítését ez a cég nyerte el, méghozzá tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében. A szerződés értéke ugyanis kevéssel több mint 148 millió forint, a nyílt közbeszerzéshez pedig 150 milliót meghaladó megbízás kellett volna.
 
A Városliget megmentéséért küzdő civilszervezetek eközben tovább hadakoznak. Szombaton a ligetből a Parlamenthez vonulva követelik tovább a múzeumi negyed lefújását. 
FRISSÍTÉS (2015. október 7.)
Bár már építési és bontás munkákra is szerződött a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. még csak most fognak környezeti hatásvizsgálatot készíttetni, amely minden, a környezet terhelésével járó beruházáshoz alapkövetelmény – írja az egyenlito.blog.hu.
 
Igaz, az aligha kérdés, hogy mindent rendben talál majd a környezetvédelmi hatóság, mindenesetre kezdhették volna a beruházást a hatástanulmány elkészítésével is, így nem kellene a gombhoz varrni a kabátot.
 
Időközben Demján Sándornak köszönthetően az is felmerült, hogy az egész a múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvar mögötti romos területen kéne megvalósítani. A Népszabadság birtokába jutott számításokból kiderül, hogy a Liget projekt mellett futó, azt esetleg részben vagy akár egészben kiváltó beruházás valamivel több mint 55 milliárd forintból kihozható. Összehasonlításul: a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárdra becsülték.

 

FRISSÍTÉS (2015. november 2.)
Úgy tűnik eldőlt a városligeti múzeum negyed sorsa. Baán László, a Liget-projekt miniszteri biztosa, az országgyűlés kulturális bizottságának ülésén bejelentette, hogy a kormány véglegesítette a Múzeumi Negyed tervezetét. A kormány a múlt szerdai ülésen kisebb módosításokkal, lényegében az eredeti tervezetet fogadta el.
 
A Nyugati pályaudvar mögötti területről szóló alternatív javaslat  nem befolyásolta a kormány döntését. A projektre 200 milliárd forintot szán a kormány, és a tervek szerint az építkezés első szakasza 2018 tavaszára, második üteme  pedig 2019-re fog elkészülni.
 
Az eredeti tervekhez képest változás, hogy az Építészeti- és Fotómúzeum máshol épül fel, a Néprajzi Múzeum helyszíne a Ligeten belül módosul, valamint építenek egy eddig a projektben nem szereplő színházat is.
Status of !node_type

Lezárult a múzeumi negyed építészeti pályázata.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA