A kormány továbbra is hajlandó tárgyalni a lex CEU-ról? (2)

2017. április 26. 08:10 – Ténytár | Forrás: Úgy néz ki, szemfényvesztés volt, hogy a kormány tárgyalna a CEU-val
|

A magyar kormány továbbra is nyitott tárgyalni a Egyesült Államok szövetségi kormányával, és készen áll bármilyen egyeztetésre a Közép-európai Egyetemmel (CEU)– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tata Consultancy Services sajtótájékoztatóját követően Budapesten.

Szijjártó állította, hogy hajlandóak tárgyalni a CEU-val, ám az Index megkeresésére reagáló külügyminisztérium elárulta, hogy a lex CEU miatt kinevezett miniszterelnöki megbízott Thaiföld és Malajzia budapesti nagyköveteivel fog találkozni.

Április 11-én jelent meg a hír, hogy Orbán Viktor felkérte Altusz Kristófot, hogy a „törvényalkotási időszak” lezárulása után folytasson diplomáciai tárgyalásokat a nemzetközi egyetemek ügyében.

Altusz nevét aznap húzták elő Orbánék, amikor az Egyesült Államok kormánya teljes mellszélességgel a CEU mögé állt. A helyettes államtitkár dolga elvileg az lenne, hogy tárgyaljon az USA hatóságaival, csakhogy ez teljes képtelenség: az amerikaiak elég határozottan jelezték, hogy ilyesmi nem fog történni. A magyar kormány az egyetemmel akarjon tárgyalni, ne velük – üzenték. 

Altusszal kapcsolatban egy hete a Mandinernek arról beszélt Enyed Zsolt, a CEU rektorhelyettese, hogy „ez az egész csak egy átverés. Egy nevet bedobtak, akinek elvileg ez a reszortja, de nem hallottam róla, hogy felvette volna a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal. Legalábbis én nem tudok róla, és szerintem tudnék, ha megpróbálta volna”.

FRISSÍTÉS (2017. május 9.)

Az Altusz négy ország követségével tárgyalt: a thai és a maláj után a kínai követséggel is egyeztett. A negyedik az amerikai követség lehetett, az viszont biztos, hogy az ismeretlen negyedik tárgyalópartnernek baja van a törvénymódosítással. Altusszal az amerikai követség ügyvivője valóban leült egy megbeszélésre, de az nem tárgyalás volt, hanem tájékoztatás. Ahogy azt David Kostelancik, az amerikai ügyvivő is megerősítette, „az amerikai szövetségi kormánynak nincs lehetősége, illetve joga, hogy részt vegyen egy tárgyalásban, vagy megállapodást kössön a CEU nevében a magyar kormánnyal (...) a magyar kormánynak közvetlenül a CEU-val kellene tárgyalnia”.

A kormány azonban még mindig olyan tárgyalópartnert vár Amerikából, aki szövetségi szinten egyeztet a szövetségi kormányra nem tartozó felsőoktatási ügyről. A CEU szerint New York állam kész a tárgyalásokra, ezt jelezte az amerikai követség is. De a magyar kormány szerint ez kevés, mivel ők a szövetségi kormánnyal akarnak tárgyalni, mert ezt írták bele a törvénybe. (Bekerült ugyanis, hogy a szövetségi kormány jóváhagyásához is kötik a CEU további működését.)

FRISSÍTÉS (2017. május 16.)

Három, az ügyben egyáltalán nem érintett országgal is tárgyalt már a kormány, és nagyon tárgyalni akart az Egyesült Államok kormányával is, ám kiderült, hogy az amerikai szövetségi kormány hatáskör hiányában nem jogosult tárgyalni a kérdésben.

Alig másfél hónappal a törvény elfogadása után azonban már egyeztetne a kormány a törvény tárgyával, a CEU-val is a törvényről, amit már elfogadott, és amelynek elfogadása után a köztársasági elnök a tárgyalások haladéktalan megkezdésére szólította a kormányt. A tárgyalás mibenléte egyelőre még kérdéses, tekintve, hogy Palkovics László oktatási államtitkár a tárgyalások megkezdésének bejelentésével egyidejűleg azt is bejelentette, hogy a magyar kormány egyáltalán nem osztja az Európai Unió törvénnyel kapcsolatos aggályait, amelyek nagy átfedésben vannak a CEU aggályaival.

Status of !node_type

Hiába hangoztatja Szijjártó, hogy tárgyalnak a CEU-val, helyette inkább Thaiföld és Malajzia nagyköveteivel tárgyalnak.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA