A kormány mindenképpen megakadályozza a külföldiek földvásárlását (3)

2 hozzászólás | 2012. július 25. 07:50 – Ténytár | Forrás: Semjén Zsolt nyilatkozata
|

„Bárhogyan is dönt az Európai Unió a magyarországi földvásárlási moratórium meghosszabbítása ügyében, a Fidesz-KDNP-kormány mindenképpen megakadályozza, hogy a külföldiek földet vásárolhassanak Magyarországon” – mondta Semjén Zsolt 2010. február 17-én Zalaegerszegen.

Az Európai Bizottság a termőföld-vásárlási moratórium három éves meghosszabbítását engedélyezte 2011-ben Magyarországnak. A döntés szerint a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező uniós polgárok és valamennyi jogi személy termőföldszerzése további három évig korlátozható.

Ez a hosszabbítás azonban csak egyszer lehetséges, így 2014-től biztosan vehetnek földet a magyarországi lakhellyel nem rendelkező külföldi állampolgárok is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint Magyarország felkészült a külföldiek földvásárlási moratóriumának 2014-ben esedékes lejártára. A miniszter elmondta, hogy továbbra is nemzeti hatáskörben tartják a magyar földet, ezzel megfékezik az esetleges agresszív földvásárlási hullámot függetlenül attól, hogy az unió mit szól majd az új földtörvényhez.

Elmondta, hogy az új szabályozás alapján is tiltott lesz a jogi személyek földtulajdonszerzése, és olyan rendelkezések épülnek majd be a rendszerbe, amelyek indirekt eszközökkel akadályozzák meg, hogy a magyar földet arra nem jogosultak vásárolhassák fel.  Az elképzelés szerint a parcellákat csak szakképzett, helyben lakók művelhetik majd.

Az Ángyán-sztori ismeretében kissé szkeptikusak vagyunk az új szabályokat illetően. 

FRISSÍTÉS (2012. október 16.)

Elkezdődött az  az új földtörvény-tervezet tárgyalása a parlamentben. Orbán Viktor a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) ifjúgazda-tagozatának kongresszusán azt mondta, hogy az új jogszabály teljes egészében korlátozza a külföldiek tulajdonhoz jutását, megszünteti a zsebszerződéseket, megvédi a spekulánsoktól és a bankoktól, valamint korlátozza a nagybirtokot is.

A miniszterelnök emellett szorgalmazta az állami földbérletek megújításának folytatását, illetve szót ejtett az agrárbank és az öntözési hivatal létrehozásáról is. 

Mint már mi is beszámoltunk róla, 2014-ben lejár a külföldiek földvásárlási monatóriuma, így uniós állampolgárok is szabadon vehetnek földet Magyarországon. A javaslat szerint szabályozni fogják, hogy ki, hol és mennyi termőföldet vagy erdőt vehet. Minden szerződést jóvá kell hagynia a mezőgazdasági hatóságnak. Az államot pedig minden adásvételnél elővásárlási jog illeti meg, így közvetlenül is beavatkozhat.

Alapvetően csak az vásárolhat földet, aki megfelel a „földműves" definíciójának. Egyéni vállalkozóként, őstermelőként vagy családi gazdálkodóként nyilvántartásba véve mezőgazdasági tevékenységet folytat és erről legalább középfokú szakképesítése van. Valamint olyan településen van a székhelye, a telephelye vagy a tanyája, amelynek közigazgatási határa legfeljebb 20 km-re esik a vásárlandó földtől.   

A törvényjavaslat túl szűkre húzhatja a földvásárlók körét, ami a kormányoldalon is feltűnt: csak mezőgazdasági alapismeretekhez kötné a termőföld szerzését Turi-Kovács Béla módosító indítványában. A képviselő szerint az általános iskolában kéne tanítani a mezőgazdasági ismereteket, így minden magyar állampolgárnak joga lenne termőföldet venni.

FRISSÍTÉS (2013. július 9.)

Fazekas Sándor szerint Európa egyik legszigorúbb és leginkább gazdabarát földtörvénye a közelmúltban elfogadott magyar jogszabály, amely garancia arra, hogy e nemzeti kincs végérvényesen hazai kézben marad. Azonban az új földtörvényt minden oldalról támadták. Ángyán, a Fidesz belső ellenzékeként bírálta folyamatosan az új szabályozást. 

Schiffer András LMP-s politikus arról beszélt korábban, hogy a magyar földet legjobban a külföldiek földvásárlási tilalmának 2014-es megszűnése fenyegeti, és ebben az ügyben „Orbán Viktor semmilyen szabadságharcot nem folytatott”. Az LMP ezt a kérdést uniós szinten akarja rendezni, ezért vette rá az Európai Zöld Pártot arra, hogy kezdeményezze: az EU vegye ki a tőke szabad áramlásáról szóló uniós alapelvből a földvagyont.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért politikusa álláspontja szerint „a kormány elárulta a gazdákat" és „folytatja azt a folyamatot, amely egyfajta új hűbéri rendszer kialakulásához vezet". Valamint a Jobbik is hazaárulózott egy sort (szintén a külföldiek földszerzése és a földek monopolizálása miatt), amelynek végül kitiltás lett a következménye.

FRISSÍTÉS (2014. február 26.)

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az Unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép, ha az esetleg egyeseknek nem tetszik - jelentette ki sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor vasárnap Budapesten.

Felhívta a figyelmet: az új törvény legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzeti értéket képviselő magyar termőföldet védi. A magyar földműveseket hozza olyan helyzetbe, hogy ők lehetnek a földvásárlók. Hozzátette: az új földörvény az egyik legszigorúbb szabályozás Európában.

A jogszabály megalkotásakor figyelembe vették más országok gyakorlatát ezen a területen, amelyeket a legcélszerűbb magyar megoldásokkal ötvöztek annak érdekében, hogy a magyar földművesek érdeke megóvható legyen a spekulánsokkal szemben.

Status of !node_type

A kormány a földmoratórium meghosszabbításának lejártával is felkészült a magyar föld védelmére.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?
Írjon kommentárt!
Összes komment(2)
Bálint László Minden tiszteletem az Öné,de ha lesz szabad szoba a házában költözzön be egy külföldi,hogy ne álljon üresen?Ezen vélemény alapján ez lenne a következő lépés?
#118
meszcsab
31.6   
4  
3  
1  
0  
Úgy tiltakoznak a külföldiek földtulajdonlása ellen, mintha a külföldi tulajdonos kitolná a földjét a határon és az megszűnne Magyarország része lenni. Szerintem pedig inkább egy osztrák, szerb, holland, stb. külföldi gazda művelje, mint egy magyarnál álljon parlagon.
#42
Bálint László
15.6   
4  
0  
0  
0  

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA