A kormány létrehozza a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatalát (2)

2012. október 8. 07:45 – Ténytár | Forrás: Rétvári Bence nyilatkozat
|

„A kormány önálló intézményként létrehozza a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatalát" - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára 2012. október 5-én. 

Az új hivatal létrehozásáról először Orbán Viktor parlamenti szezonnyitó beszédében hallhattunk. A tervek szerint a pénzügyi biztos a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mellett segíti majd a fogyasztók védelmét, illetve a bankok és hitelintézetek működésének kontrollálását is. Ezenkívül jogvédő, vizsgálódó, ajánlásokat megfogalmazó, tanácsadó szerepet is betölt a pénzügyi intézményrendszerrel kapcsolatban.  Emellett a pénzügyi biztosnak fontos szerepet szán a kormány a pénzügyi kultúra fejlesztésében.

A hivatal pontos feladatairól és működési rendjéről szóló jogszabályokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), valamint a KIM együtt dolgozza ki pár héten belül. A pénzügyi biztost a nemzetgazdasági miniszter nevezi majd ki, de nem utasíthatja senki, elviekben „teljesen független és pártatlan intézményként működik majd". Így összesen három szervhez fordulhatnak majd a panaszosok és segítségkérők: a PSZÁF-hoz, a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) és az új hivatalhoz is.

Mi már az első bejelentés kapcsán megírtuk, hogy alapvetően az angol-szász országokban terjedt el a „financial ombudsman" intézménye. Nem teljesen értjük, hogy mi értelme egy olyan intézménynek, amelynek már megvan a megfelelő alternatívája Magyarországon.

Elviekben ugyanis a PSZÁF feladata, hogy korlátozza a bankok agresszív magatartását és figyelmeztesse a lakosságot a különböző veszélyforrásokra - bár ezt a devizahitelezés elterjedésekor nem teljesen tette meg. Legfőbb feladata a fogyasztók védelme, valamint azon lakosok megsegítése, akik adósságproblémával küzdenek. Ráadásul az Orbán-kormány a PSZÁF ezen funkcióját már célzottan megerősítette. Ennek megfelelően ezt a lépést az előző kudarcának beismeréseként, vagy egy újabb populista lépésnek értékelhetjük a pénzügyi rendszert ellenségként kezelő kormánytól.

FRISSÍTÉS (2012. november 22.)

2012. november 19-én elfogadta az országgyűlés a pénzügyi jogok biztosáról szóló törvényt. A fogyasztóvédelmi törvény módosításával rögzítették, hogy a pénzügyi ombudsman feladatai végrehajtása során független, nem kérhet és fogadhat el utasítást a kormánytól, vagy más államigazgatási szervtől, az Európai Unió intézményeitől, a tagállamok kormányaitól, vagy bármilyen más szervezettől. A jogszabály kimondja, hogy a fogyasztóknak - a pénzügyi szervezetek szolgáltatásait igénybe vevő magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak, mikrovállalkozásoknak - joguk van a pénzügyi jogok biztosához fordulni. 

Az újonnan létrejövő posztra 35 évesnél idősebb, felsőfokú végzettségű magyar állampolgár nevezhető ki, aki a pénzügyi ismeretek és kultúra terjesztésének területén kiemelkedő elméleti tudással vagy szakmai gyakorlattal rendelkezik, továbbá jelentős tapasztalatokat szerzett a pénzügyi termékek fogyasztóinak állampolgári jogait érintő eljárások lefolytatásában, felügyeletében vagy tudományos elméletében. Nem töltheti be a tisztséget az, aki a kinevezésének időpontját megelőző négy évben országgyűlési, európai parlamenti, illetve önkormányzati képviselő, köztársasági elnök, kormánytag, államtitkár, polgármester, alpolgármester, nemzetiségi önkormányzat tagja, jegyző, a honvédség vagy a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagja, párt tisztségviselője vagy alkalmazottja volt. 

A biztos megbízatása összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati, társadalmi és politikai tisztséggel, kereső tevékenységet - a tudományos, oktatói, művészeti, szerzői jogi védelem alá eső, valamint lektori és szerkesztői munkát kivéve - nem folytathat. A biztos - az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, a magánnyugdíjpénztárak, a szövetkezeti hitelintézetek és a biztosítóegyesületek kivételével - nem lehet tagja pénzügyi szervezetnek sem. A pénzügyi ombudsman nem járhat el olyan ügyben, amelyben nem várható el tőle pártatlan magatartás. 

A törvénnyel a nemzetgazdasági miniszter felhatalmazást kapott arra, hogy a pénzügyi jogok biztosa eljárásának, hivatala feladatainak és működésének részletes szabályait rendeletben állapítsa meg. Matolcsy Györgynek 30 napja van arra, hogy kinevezze az új ombudsmant.

FRISSÍTÉS (2013. október 16.)

Mindössze 9 hónapig létezett a pénzügyi biztos hivatala. A posztot betöltő Doubravszky Györgyöt 2013. október 2-tól kinevezték a Magyar Nemzeti Bank újonnan létrehozott Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ vezetőjének. Ezzel a pénzügyi biztosi hivatalt is megszüntette a nemzetgazdasági miniszter.

A hivatalos indoklás szerint ezután ott képviseli tovább a pénzügyi jogokat, így a hivatalra az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonása után már nincs szükség.

Bár jelentős hatása nem volt a működésének, legalább sokba fájt a költségvetésnek. A biztos számára ügyvédi és kommunikációs tanácsadást, honlapjára tartalmat rendeltek meg több millió forintért - írja a Napi Gazdaság.

Status of !node_type

A pénzügyi biztos hivatala mindössze 9 hónapig létezett, de legalább sok pénzbe fájt a költségvetésnek. 

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA