A kormány kártérítést ad a romák elleni gyilkosságsorozatban elhunytak hozzátartozóinak (2)

2013. augusztus 29. 15:30 – Ténytár | Forrás: Balog Zoltán sajtótájékoztató
|

"Kártérítést ad a kormány a 2008-2009-ben romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak" - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter 2013. augusztus 15-én  sajtótájékoztatóján Budapesten.

Augusztus elején hirdetett ítéletet első fokon a Budapest Környéki Törvényszék a cigányok ellen elkövetett, hat halálos áldozattal járó gyilkosságsorozat ügyében. Három vádlottat tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek, és tíz évre eltiltottak a közügyektől.

A negyedrendű vádlott 13 év fegyházat kapott. A négy elítéltnek meg kell fizetnie 107 millió forint perköltséget is. Az ítélet nem jogerős, a tárgyalás végén a védők bejelentették, hogy bizonyos vádpontok esetében fellebbeznek.

Balog Zoltán szerint a kártérítési pénz kifizetésével nem kell megvárni a másodfokú ítéletet, és még az idén szeretnék ezt teljesíteni. A kártérítés kifizetési konstrukciójának kidolgozására Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kapott megbízást. 

Megemlítette azt is, hogy az igazságszolgáltatási eljárásban kiderült: állami alkalmazottak is hibáztak, sőt talán még büntetőjogi felelősséggel terhelt mulasztásokat is elkövettek az ügyben. Ezért nem szükséges megvárni a jogerős ítéletet, hanem már most meg lehet kezdeni a tárgyalásokat a hozzátartozókkal a kártérítésről. 

Emlékeztetett arra is, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság 8,5 millió forint támogatással segítette a károsultak új lakásokba költözését. Elmondta azt is, hogy minden évben gyászistentiszteletet tartanak az áldozatok emlékére.

FRISSÍTÉS (2013. november 6.)

Csúszásban van a hozzátartozóknak beígért kártérítés. A jogszabály alapján az emberi erőforrások miniszterének szeptember 30-ig kellett felmérnie a romagyilkosságok közvetlen sértettjeinek körét, a közigazgatási és igazságügyi miniszternek pedig ez alapján október 31-ig kellett előterjesztést készítenie a kormány számára az áldozatok támogatásáról.

Az Index azzal kapcsolatos kérdésére, hogy felmérték-e már a sértettek körét, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tudott egyértelmű választ adni: azt mondták, "dolgoznak rajta", az előterjesztés pedig novemberre várható. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak a határozat szerint október 31-ig kellett volna elkészítenie az előterjesztést. 

FRISSÍTÉS (2014. február 5.)

A 2008-2009-es romák ellen elkövetett rasszista indíttatású bűncselekmény-sorozat közvetlen károsultjai kárenyhítése módjának kidolgozására a kormány egy hazai és nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező civil szervezetet kért fel. A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület közvetlenül az áldozatokkal veszi fel a kapcsolatot, egyúttal szükség szerint pszichológiai, jogi és anyagi segítséget is nyújtva.

Magyarország Kormánya rendeletalkotással döntött a romagyilkosságok túlélő sértettjeinek és közvetlenül érintett áldozatainak megsegítéséről. Gondos, minden részletre kiterjedő előkészítő munka után az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Balog Zoltán kapott megbízást arra, hogy végre meginduljon az a kárenyhítő folyamat, amelynek már korábban, a tragikus eseményeket követően azonnal meg kellett volna indulnia.

Mivel jogerős bírósági ítélet még nem született károkozó magatartásról az ügyben, így a segítségnyújtás jogcíme egyedi, leginkább a kárenyhítéshez hasonlító megoldást tesz lehetővé. A közhasznú egyesülettől olyan megoldást vár a kormány, amely hozzájárul az áldozatok által elszenvedett károk megtérüléséhez és egyúttal megakadályozza életkörülményeiknek a bűncselekmény-sorozat következtében bekövetkezett további romlását.

Status of !node_type

Megkezdődik a romagyilkosságokat túlélő sértettek kárenyhítése.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA