A kormány csökkentené a világ egyik legmagasabb áfakulcsát? (3)

2015. március 24. 08:10 – Ténytár | Forrás: Csökkentené a kormány a világrekord áfát
|

Ebben a ciklusban szeretnék egy számjegyűre csökkenteni a személyi jövedelemadót, és az áfa csökkentésének lehetőségét is vizsgálják – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hungarian Business Leaders Forum pénteki konferenciáján.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hungarian Business Leaders Forumon tartott hosszú előadást, amelyben felvázolta a magyar pénzügypolitika fő irányait. Varga azt mondta, hogy a kormány az adórendszerben nagy változásokat szeretne, többek között többféle adófajta csökkentését is.

A nemzetgazdasági miniszter kilátásba helyezte, hogy a jövőben csökkenhet a bankadó, egykulcsossá, illetve 10 százalék körüli szinten rögzülne a társasági adó, ezen felül egy számjegyűre mérséklődne a személyi jövedelemadó. Varga szerint még az áfa is csökkenne, ami azért lenne indokolt, mert a 2012-ben bevezetett 27 százalékos áfakulcs jelenleg az egyik legmagasabb a világon.

Az NGM minisztere szerint azt is el kellene érni, hogy a NAV-hoz ne érkezzenek adóbevallások, hanem az adóhatóság, a nyilvántartórendszerek összekötésével maga számolja ki a jövedelmeket.

FRISSÍTÉS (2015. március 30.)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csúcstalálkozóján azt mondta, hogy továbbra is cél a személyi jövedelemadó csökkentése. A társasági adót is egykulcsossá alakítanák úgy, hogy a jelenlegi két kulcs közül a kisebbikhez közelítenék az új adókulcsot. A nemzetgazdasági miniszter az áfacsökkentésről azt mondta, hogy a sertéshús áfájának öt százalékra csökkentésével ez a folyamat elindult, és bár teljesítményjavulást nem látnak egyelőre, de fehéredik a szektor.

Varga ugyanakkor azt is elmondta, hogy alapvetően fogyasztásból akarnak inkább adóbevételt, a cél elsősorban a munkát és jövedelmet terhelő adók csökkentése. Mindenesetre a családi adókedvezmény kiterjesztését is folytatni akarják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezen kívül továbbra is azon van, hogy Magyarország elérje a teljes foglalkoztatottságot. Varga szerint a foglalkoztatás bővítése terén is jelentős előrelépés történt, hiszen 2010-ben közel 12 százalékos volt a munkanélküliség, ami 2015-re 7,4 százalékra csökkent. Az arány további csökkentése a cél, egészen addig, amíg egy ember is van az országban, aki dolgozni szeretne, de nem talál munkát, vagyis amíg meg nem valósul a teljes foglalkoztatottság - fogalmazott a miniszter. 
 
Sajnos azt mindig elfelejtik megemlíteni, hogy a foglalkozásbővítés mögött nem áll más, csupán statisztikai bűvészkedés: a növekedés leginkább a közmunka fölfuttatásának köszönthető, illetve annak, hogy a külföldön munkát vállalók egy részét (az ingázókat) is beleszámítják az itthoni foglalkoztatottsági statisztikába.
FRISSÍTÉS (2015. április 23.)
Több adócsökkentést is bejelentett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Rogán Antallal közösen tartott tegnapi sajtótájékoztatóján. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 16 százalékról 15 százalékra, a sertéshús áfája pedig 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen. Ezen kívül növelnék a családi adókedvezményeket a kétgyermekes családoknál, továbbá csökkentenék az illetékeket és díjakat, sőt, egy részüket el is törölnék. 
 
Varga szerint tehát a 2016-os költségvetésben az adócsökkentésé lesz a főszerep. A nemzetgazdasági miniszter véleménye az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt években látványosan javult, s bár az államadósság mértéke még mindig magas, de csökkenő pályán van.
FRISSÍTÉS (2015. május 12.)
A 2016. évi költségvetés az új korszak költségvetése, amely az adócsökkentésről és a folytatódó béremelésekről szól – mondta el Rogán Antal a parlamentben napirend előtti felszólalásában. A büdzsé tervezete június 13-án kerül a parlament elé a június 12-én benyújtandó adótörvényekkel együtt. A Fidesz frakcióvezetője a 2016-os költségvetést egy új korszak költségvetésének nevezte, amelyben a 2010. után helyreállított magyar gazdaság már egy növekedési pályán van. 
 
A parlamentben elhangzott ígéretek szerint a 2016-os költségvetésben az adócsökkentésé lesz a főszerep:  a tervek szerint csökkenteni fogják a személyi jövedelemadót és növelni a gyermekek után járó adókedvezményt a hazánkban élő 350 ezer kétgyerekes családnál. Emellett bizonyos élelmiszerek, például a sertéshús áfájának leszállítását kérték, valamint több tucatnyi állami közszolgáltatási díj mérséklését is.
 
Az adócsökkentés négymillió dolgozó embernek jelent lehetőséget Magyarországon, de szükség van az állami szférában dolgozók bérének emelésére is – fűzte hozzá Rogán.
Status of !node_type

A kormány tervbe vette több adófajta csökkentését is.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA