Kevesebb az ember a közigazgatásban? (14)

2011. október 28. 09:12 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor sajtótájékoztató
|

Kevesebb mint fele emberrel fogunk dolgozniígérte Orbán Viktor 2010. április 29-i sajtótájékoztatóján Budapesten.

A sajtótájékoztatón felszólalt Varga Mihály – mint a létrehozandó Miniszterelnökség vezetője –, aki saját hivatalával kapcsolatban megerősítette a miniszterelnök szavait: „ennek a hivatalnak a létszáma, a bürokráciája jóval kisebb lesz, mint a mostani miniszterelnök körül található apparátus létszáma”. Zárásként Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes foglalta össze a legfontosabb teendőket: „hatékony, olcsó és fegyelmezett államra van szükségünk. […] Az a célunk, hogy az államigazgatás intézményrendszerét ésszerűbbé, áttekinthetőbbé, egyszerűbbé tegyük”.

Az olcsóbb állam ígérete azonban már a bejelentést követő hónapban megdőlni látszott. Az ugyan igaz, hogy az új struktúrában lecsökkent a minisztériumok (ezáltal pedig a miniszterek száma), de a tárcák irányításában 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár vett részt. (Az akkori köztársasági elnök, Sólyom László kénytelen volt két körben kinevezni őket, mivel nem fértek el egyszerre a ceremónia helyszínéül szolgáló Sándor-Palota Tükör termében.) Ha tehát csak a vezetői helyeket nézzük, máris „győzött” a II. Orbán-kormány, elődjéhez képest 106 - 86 arányban. Ez természetesen a kiadásokban is megmutatkozott, ekkor 9 millió 37 ezer 188 forinttal költöttek többet a vezetői bérekre, mint Bajnaiék idején.

Lassan egy évvel az új kormány felállása óta, a helyzet nem változott, sőt, romlott. A Magyar Közlöny február 22-i számában szereplő  kormányhatározatból (1030/2011) az derül ki, hogy 1500 fővel több munkatársat foglalkoztat a kormányzat, mint tavaly augusztusban. Új emberek érkeztek a Miniszterelnökség, a Külügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium apparátusába, így az augusztusban 5764 főben meghatározott létszámkeret 6054-re bővült, míg az igazgatási költségvetési szerveknél a korábbi 59 ezer 957-ről 61 ezer 156-ra nőtt a létszám. Pedig a KIM-et vezető Navracsics Tibor még tavaly novemberben is azt mondta, hogy 5-10 százalékos létszámcsökkentést határozott meg a kormány a közszférában.

FRISSÍTÉS (2011. október 28.)

Továbbra sem teljesült, éppen ellenkezőleg, egyelőre csúnya bukta a létszámcsökkentésre vonatkozó ígéret. Annak ellenére, hogy kiemelt cél volt a Miniszterelnökség apparátusának csökkentése, tavaly június óta mintegy háromszorosára nőtt az ott dolgozók száma. Ezzel sikerült meghaladni a Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt a MeH-ben dolgozó köztisztviselők számát is. 

Bár a beígért karcsúsítás eléréséért kb. 25-30 ezer ember elbocsátására lenne szükség (és erre ígéretet is tett Matolcsy miniszter), a jövő évi költségvetés tervezete „csak” 5500 ember távozásával számol. Ez a szám pedig nagy valószínűség szerint nem leépítés, hanem az úgynevezett természetes fogyás (nyugdíjba menetel, kilépés vagy elhalálozás miatt bekövetkező állományváltozás) eredménye lesz. 

FRISSÍTÉS (2011. december 5.)

Bár alig egy hónapja frissítettük ezt az ígéretmérőt, ismét hozzá kell nyúlnunk. A már az előző kormányhoz képest így is háromszoros létszámmal (150 fő) működő Miniszterelnökség újabb bővítésen ment keresztül: ezúttal Nyitrai Zsolt (miniszterelnöki biztos) és csapata került a jövőre már az idei évhez képest másfélszeres büdzséből gazdálkodó szervezethez. 

Ami az olcsóbb államot illeti: 448 millió forintot költöttek el január 1. és szeptember 30. között bérekre, ebből a vezetők 152.4, az egyéb foglalkoztatottak 294.5 milliót kaptak. Az úgynevezett nem rendszeres juttatások összesen 38 millió forintot tettek ki. Még náluk is jobban járnak a tavaly létrehozott Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársai, akik átlagosan 2.5 millió forintos jutalmat kapnak kézhez az idei év végén. A médiatörvény őre így összesen 561 millió forintot oszt szét a munkatársak között.

FRISSÍTÉS (2013. április 19.)

Csúnyán „elszaporodtak” a helyettes államtitkárok a Miniszterelnökségen. Számuk körülbelül meghatszorozódott, bár azt nem tudni, hogy pontosan hány ilyen magas beosztású, ennek megfelelően magasabb bért és sokféle juttatást zsebre tévő közszolga dolgozik jelenleg a 2010-ben alapított Miniszterelnökségen.

Annyi mindenesetre biztos, hogy 2012 júliusára legalább tizenegy helyettes államtitkár dolgozott a Miniszterelnökségen. A létszámnövekedést (amely egyébként a vezetőkön kívül a kormány-tisztviselői állományra is kiterjedt: a korábbi 164-ről 275-re ugrott az alkalmazottak száma is) nagyrészt a Miniszterelnökség feladatainak bővülése indokolta. A vezetőváltással - vagyis, hogy Varga Mihály helyett Lázár János vette át a vezetést - egy időben ugyanis a szervezethez került a fejlesztési ügyek és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) felügyelete, az egységes kormányzati kommunikáció, valamint az Információs Hivatal is.

Az [origo] A helyettes államtitkárok juttatásait firtató kérdésére ugyan kimerítő választ adott a KIH, az egyes vezetők illetményét azonban nem írták meg tételesen, pedig a törvény szerint a bérük nem egységes. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár javaslata alapján 30 százalékos illetményeltérítésben és célprémiumban is részesülhetnek. A Miniszterelnökség utolsó, tavaly szeptemberi összesítése szerint néhány helyettes államtitkár 747 ezer 900, néhány pedig 897 ezer, illetve 972 ezer forintot keresett.

FRISSÍTÉS (2014. június 16.)

2010-ben még a plebejus és puritán kormányzás jelszavával kezdte meg a kormányzást a Fidesz, de a ciklus során az olcsóbb állam ígérete megbukott. Most ott tartunk, hogy soha nem volt ennyi államtitkár.

Az államtitkárok egyhavi honoráriuma egymillió forint, amit még háromszázezerrel emelhetnek a miniszterek. Ezenkívül szolgálati Škoda Superb is jár nekik sofőrrel, valamint hivatali lakás vagy albérleti támogatás havi 232 ezer forint értékig.

FRISSÍTÉS (2014. június 27.)

A rekordszámú államtitkár mellett a helyettesek száma is emelkedik. Eddig 11 helyettes államtitkár dolgozott a Miniszterelnökségen, a mostani ciklusban már 27 fog dolgozni Lázár János irányításával. A helyettesek számának növekedése a Miniszterelnökséget vezető miniszter hatásköreinek bővülésével magyarázható.

Lázár János a második Orbán-kormány 7 tárcájától vont magához feladatokat, a hvg.hu számításai szerint Lázár János 2400 milliárd forint felett rendelkezik, ami az idei minisztériumi összkiadások több mint harmada.

Várhatóan a harmadik Orbán-kormány a rendszerváltás óta hivatalba lépett kabinetek legnagyobbika lesz – írja a hvg.hu.

FRISSÍTÉS (2014. július 18.)

Több mint 100 helyettes államtitkára van a III. Orbán-kormánynak, ami minden eddiginél több. Ahogy már többször írtuk és ebben a posztban figyelemmel kísértük, semmi nem valósult meg a négy évvel ezelőtt meghirdetett puritán és olcsó államból. 

Az új kormányban 41 államtitkár és 102 helyettes államtitkár dolgozik. Csak emlékeztetőül: az államtitkárok egyhavi honoráriuma egymillió forint, amit még háromszázezerrel emelhetnek a miniszterek. Ezenkívül szolgálati Škoda Superb is jár nekik sofőrrel, valamint hivatali lakás vagy albérleti támogatás havi 232 ezer forint értékig.

 

FRISSÍTÉS (2014. december 4.)

A tervek szerint 2015-ben tovább nő a minisztériumok létszáma bő 2100 fővel, így az eléri a 8645 főt. Azonban 2016-tól komolyabb karcsúsítások várhatóak az államapparátusban. 2010-ben még csak 4529 ember dolgozott a központi apparátusban, így az Orbán-kormány szűk öt éve alatt majdnem megduplázta a minisztériumi alkalmazottak számát – írja a Napi.hu a 2015-ös költségvetési tervezet létszámadataira hivatkozva.

Jövőre még csak elkezdődik, de igazán 2016 után indulhat be a közszféra karcsúsítása. Lázár János, Miniszterelnökségért felelős miniszter októberben jelentett be, hogy a kormány belevág az államreformba.

FRISSÍTÉS (2015. január 6.)

Az állami vezetők – miniszterelnök, miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok – 165-en vannak, ám a biztosokkal és megbízottakkal együtt már 213-an. A teljes havi fizetésük meghaladja a bruttó 190 millió forintot, vagyis egy év alatt közel 2,3 milliárdba kerülnek nekünk - írja a Blikk, miután megkapták a Kormányzati Információs Központtól a teljes listát. 

Orbán Viktor kormányfő és tíz minisztere alá 55 államtitkár és 99 helyettes államtitkár tartozik. Az ő munkájukat segíti még 31 miniszteri biztos, 5 kormánybiztos, 2 miniszterelnöki biztos és 11 miniszterelnöki megbízott is. Az államtitkárok közel háromszor annyian vannak, mint a Bajnai Gordon vezette kormány 2010-es búcsúzásakor, helyetteseik száma – őket akkor még szakállamtitkároknak hívták – pedig szintén duplája az akkorinak.

A Blikk számításai szerint az állami vezetők átlag bruttó 927 ezer forintot keresnek, ami az átlagos magyar kereset közel négyszerese. Az évi 2,3 milliárd forintos keresetük mellé sokuknak járhat szolgálati autó is.

FRISSÍTÉS (2015. január 20.)

A Blikk összegezte a képviselőknek eddig bérelt irodák és szolgálati lakások szerződéseit.

Eddig összesen 67 irodára és 41 lakásra szerződött le az Országgyűlés Hivatala - derült ki az összesített dokumentumokból. A keretszerződések 2017 végéig szólnak, s ha egyetlen eddig megkötött ilyen szerződést sem bontanak fel, úgy 762 millió forintba kerül majd a teljes bérleti díj. Így kicsit faramucira sikeredett az a terv, hogy a kisebb országgyűlés olcsóbb lesz ebben a ciklusban, mint volt. A 386 fős parlament ugyanis hiába csökkent 199 főre, az alapfizetések 232 ezer forintról közel 750 ezerre emelkedtek.

A Blikk egy korábbi számítása szerint bár a képviselők bére és a benzinkártyával kiváltott költségtérítése ma már kevesebbet kóstál, mint korábban, a törvény szerint a politikusok többet költhetnek alkalmazottaikra. Ez pedig bőven elvitte a nyereséget.

Szintén kevésbé lett tékozló a rendszer a lakásokkal is. Az említett 41 otthon bérlete most 2018-ig 280 millió forintunkba kerül. Korábban viszont a 116 ezres havi lakásköltség-térítés ennyi idő alatt közel egymilliárdot emésztett fel. Igaz, az egy képviselőre költött juttatás eközben nőtt, mert az átlaglakást 167 ezerért bérlik. Viszont a szolgálati kégliken megspórolt pénzt az eddig kibérelt irodák 482 milliós költsége nagyrészt elviszi. Sőt idővel meg is haladja majd.

FRISSÍTÉS (2015. január 29.)

Nemcsak az államtitkárok és helyettes államtitkárok száma emelkedett a 2010-es kormányváltás óta, hanem a miniszterelnöki megbízottaké is. Mostanra több mint egy focicsapatnyian (szám szerint 13-an) segítik tanácsaikkal a miniszterelnök munkáját. Miniszterelnöki megbízottnak lenni pedig megéri: legkevesebb bruttó 747 ezer fizetést jelent havonta.

2010-ben Orbán Viktor négy kinevezést adott ki, 2012 januárjára azonban már 12 miniszterelnöki biztos és megbízott volt hivatalban. A csúcsot 2013 júniusára érték el ebben a műfajban, amikor egyszerre 15-en rendelkeztek miniszterelnöki megbízással valamilyen ügyben.

A harmadik ciklust június elsején 8 miniszterelnöki megbízottal kezdte Orbán Viktor, a számuk azonban folyamatosan nőtt, az év végére már egy tucatnyian végeztek valamilyen feladatot közvetlenül a miniszterelnök megbízásából. Mindannyian 997 ezer 200 forintos havi illetményt kaptak, kivéve Héjj Dávidot és Kovács Miklóst. A Lázár János jobbkezeként is emlegetett Héjj havonta 1 millió 250 ezer forintot vihet haza, míg Kovács, aki egyébként a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség volt elnöke, havonta 1 millió 120 ezer forintért ad külpolitikai tanácsokat az ukrán helyzettel összefüggésben – írja a hvg.hu. 

FRISSÍTÉS (2015. február 19.)

Még tovább bukik az olcsóbb állam ígérete: összesen évi százmillióval egészítik ki a fizetésüket az államtitkárok és helyetteseik. 35 államtitkár és helyettes államtitkár kap ugyanis nem ritkán havonta több százezer forintot állami cégek felügyelőbizottsági vagy igazgatótanácsi tagjaként.

Az állami vezetők fizetésére minden eddiginél többet, évente több mint két milliárd forintot költ a kormány, és ehhez jön a legalább 100 millió forintos külön jutattás, szintén állami pénzből. Forrás: RTL Hírek.

FRISSÍTÉS (2016. október 19.)

A Policy Agenda legfrissebb kutatása szerint tavaly az állami alkalmazottak száma 26 ezer fővel nőtt, és bár 2015-ben tényleg csökkent a rájuk fordított összeg, jövőre 270 milliárddal nő majd. Ha a költségvetési szerveknél és az önkormányzatoknál dolgozókat összesítjük, a Policy Agenda szerint 17 százalékos növekedés mutatható ki a foglalkoztatottak létszámában 2008 óta.

Ez ellentmond a korábbi ígéreteknek, de még a Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára által hangoztatott bürokráciacsökkentésnek is, aki 100 ezer embert szeretne kirúgatni a közszférából - bár az a piaci munkaerőhiányon nem segítene. Ráadásul a Policy Agenda kutatása szerint egy ilyen nagyra hizlalt államszervezetben nem is lenne kivitelezhető, ugyanis a párhuzamosságok felszámolásával messze nem lehetne ennyi munkahelyet megspórolni.

FRISSÍTÉS (2016. október 25.)
Lázár János elmondta: 20 százalékos csökkentésre kapott felhatalmazást, ami 10-10 ezer ember jelent. Most munkaerő hiány van Budapesten és vidéken, ez az az időszak, amikor le lehet építeni.
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter Csepreghy Nándor a közszféra leépítéséről szóló nyilatkozatára reagált az Index kérdésére, akik arra voltak kíváncsiak, hogy mennyivel csökken majd a közszférában dolgozók száma. Csepreghy szavait viszont csak annak tulajdonítja, hogy európai összehasonlításban sokan dolgoznak az államnak.
 
A háttérintézményeket úgy olvasztják be a minisztériumokba, hogy ennyi munkahely megszűnik. Lázár János azt is elmondta, hogy mit terveznek a többi szférában: az egészségügyben bérfejlesztés és infrastrukturális fejlesztés várható, leépítés nem, az oktatásban pedig csak később lehet megmondani, hogy a rendszer hány embert igényel. 
FRISSÍTÉS (2017. június 2.)

A Lázár János által beharangozott bürokráciacsökkentés ellenére úgy néz ki, hogy az idei létszámhoz képest jövőre újra nőni fog a közigazgatásban dolgozók száma.

A napi.hu szerint jövőre a közigazgatásban dolgozók létszáma a kétszeresére ugrik a 2010-es állapotokhoz képest. Idén már 535,2 ezer ember dolgozott a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél, azonban 2018-ra a létszám már 542,2 ezerre szalad fel, míg ez a szám 2010-ben 237,9 ezer volt. Ez az eredmény valószínűleg annak köszönhető, hogy totálisan államosították a közoktatást és az egészségügyet, ám ezzel a kormány a két szférát nem hatékonyabbá, jobbá vagy versenyképessé tette, hanem centralizálta vezetésüket, elvette magánszolgáltatótól, illetve az önkormányzatoktól a kórházakat, rendelőket és az iskolákat. Az elmúlt években azonban egészen új hivatalok és minisztériumok is feltűntek, például Rogán Antal propagandaminisztériuma, ahol 251-en dolgoznak vagy a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia, amelynek működése évente több milliárd forintot visz el, ráadásul az MMA tízmilliárdos ingatlanvagyont is kapott a kormánytól.

2010-ben kormányzat és a törvényhozás működésére 1321,1 milliárd forintot költött az akkori kormány. 2018-ban az államháztartás „általános közösségi szolgáltatásokra” már 2238,9 milliárd forintot szórt el. A Napi szerint így 900 milliárd forinttal nőtt a költés, miközben az infláció alig 14,7 százalék volt, azonban ha az állami működési kiadások teljes mértékét, a rendőrségi és honvédelmi kiadásokat is hozzávesszük, a 2010-es 2071 milliárd forintról az éves kiadás 3480 milliárd forintra emelkedik.

Status of !node_type

Több mint 12 millió forint megy el havonta Orbán bizalmasaira.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA