Kétmilliós fizetési plafon az állami vezetőknek (10)

2011. szeptember 5. 08:00 – Ténytár | Forrás: Orbán Viktor a Parlamentben
|

„19. intézkedés: havi bruttó 2 millió forint fizetési plafon bevezetése az állami költségvetési szférában, beleértve ebbe a Nemzeti Bankot is. [...] Nem tartom elfogadhatónak, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, ma ezeknél az intézményeknél előfordulnak havi 4, 5, sőt, esetenként 7 millió forintos fizetések is” – jelentette ki Orbán Viktor az országgyűlésben 2010. június 8-án.

A kormány be is tartotta a miniszterelnök ígéretét. Még az MNB elnökének fizetését is lecsökkentette, vállalva ezzel az esetleges uniós eljárás kockázatát.

A szabályozásból azonban valamiképp kifelejtették  – az egyébként új, tavaly létrehozott – miniszterelnöki biztosi tisztséget. Így történhetett, hogy Szijjártó Péter és Budai Gyula 2010-ben – az országgyűlés megalakulása óta – több mint kétmillió forintot vihetett haza. A mulasztásra Molnár Csaba szocialista politikus hívta fel a közvélemény figyelmét. Még aznap módosító indítványt nyújtott be az országgyűlési képviselők javadalmazását szabályozó törvényhez. A javaslat lényege, hogy az új tisztséget – például miniszterelnöki biztosi – betöltő országgyűlési képviselők is csak a képviselői alapdíjra legyenek jogosultak (mint a miniszterek vagy az államtitkárok).

Ágh Péter fideszes képviselő közleményéből az derült ki, hogy ő már Molnár előtt – Szijjártó Péterrel közösen – benyújtott egy módosító javaslatot a probléma rendezésére. (A tényszerűség kedvéért:, mindkét indítványt ugyanazon a napon nyújtották be, előbbit 2224-es, utóbbit 2225-ös számon.)

A lényeg az, hogy a hamarosan kezdődő tavaszi ülésszak alatt lehetősége lesz mindkét frakciónak a „kiskapu” megszüntetésére. Ezzel maradéktalanul teljesülhetne a miniszterelnöki ígéret.

FRISSÍTÉS (2011. szeptember 5.)

Bár jelentős késéssel, de 2011. június 6-án elfogadta a Ház az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosítását, ami így a miniszterelnöki biztosi tisztséget is tartalmazza. Szijjártó Péter tehát már „csak" bruttó 1 millió 229 ezer 100 forintot visz haza havonta. Ugyanakkor a jogszabály változatlanul nem tökéletes: a kormánybiztosi pozíciót továbbra sem tartalmazza. Budai pedig – parlamenti képviselősége mellett – ez utóbbi cím birtokosa, amiért továbbra is felvesz 498 ezer 585 forint alapdíjat. Ehhez pluszként 626 ezer 130 forint választókerületi pótlék és 115 ezer 950 forint lakhatási támogatás is jár. Ez összesen 1 millió 240 ezer 665 forint, amelyhez ha hozzáadjuk a biztosi 997 ezer 200 forintos fizetését, akkor a végösszeg 2 millió 237 ezer 865 forint.

Ennek megfelelően ez az ígéret továbbra sem teljesült teljes mértékben. De a lényeg persze megvalósult: míg a kormánypárti politikusoknál csak később – és még mindig nem teljesen – sikerült kétmillió alá vinni a fizetéseket, Simor András bérezése azonnal kétmillió alá ment.

FRISSÍTÉS (2012. január 5.)

A Blikk értesülései szerint több állami cégvezető meglehetősen busás prémiumot markolhatott fel 2011 végén. Így kétmilliós havi fizetése mellett a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója Baranyai László 23 milliót, Szarvas Ferenc a MÁV- és  Geszti László a Magyar Posta vezérigazgatója fejenként 19.2 milliót, Keszler Ferenc a Magyar Vízművek vezérigazgatója már „csak" 15.8 milliót, míg a remekül teljesítő Budapesti Közlekedési Központ feje Vitézy Dávid 7.6 milliót kap. A lista végén mindössze 7.4 millióval a Csatornázási Művek vezére, valamint 6.4 millióval a budapesti gyógyfürdőket üzemeltető BGYF feje áll.

A miniszterelnök szóvivőjének állítása szerint a kormány is csak a sajtóból értesült a prémiumokról (ez mégis hogy fordulhat elő, kérdezzük halkan), a kérdéses összegeket a napokban tanulmányozzák, és csak ezután döntenek arról, hogy visszavonják-e az arcpirító bónuszokat.

FRISSÍTÉS (2012. február 23.)

Miként lassan két hónappal ezelőtt jeleztük: 2011. év végén több milliós jutalmat vettek fel az állami cégvezetők. Mivel ez a gyakorlat teljes mértékben szembemegy a miniszterelnök (és a kormány) elképzeléseivel, Szijjártó Péter azonnal ígéretet is tett arra, hogy felülvizsgálják a kifizetéseket. Nos, ez az, amiről a mai napig nem hallottunk. Mi természetesen nem állítjuk, hogy a felülvizsgálat nem történt meg, de kevéssé látjuk valószínűnek. Biztosan tartott volna erről egy hosszabb sajtótájékoztatót a miniszterelnök szóvivője.

Különösen azért, mert az arcpirító plusz juttatatások továbbra is csípik  Orbán Viktor szemét, még évértékelőjében is külön kiemelte, hogy a pofátlan végkielégítéseket és prémium juttatásokat megfékeztük"

Ez sajnos még mindig nem sikerült teljes mértékben.

FRISSÍTÉS (2013. február 22.)

Januárban írtunk arról, hogy a miniszterelnök kérésére" visszafizettették a polgármesterek által felvett jutalmakat. Az állami tulajdonú cégekre azonban úgy tűnik továbbra sem vonatkozik a jutalomstop. Az Átlátszó.hu közzétette a 2012-es évre vonatkozó listát. Ez alapján 2012. évre összesen 2,2 milliárd forint prémiumot állapítottak meg a listában található 31 állami vállalat vezető beosztásban lévő munkatársainak. 

A legjobban a liberalizált piacra kilépő Magyar Posta vezetői jártak, itt közel 540 millió forint kerül kifizetésre a 150 vezetőnek. Utánuk a MÁV-csoport (455 millió, 209 vezető) és a Szerencsejáték Zrt. következik (425 millió forint, 63 vezető).

A lista nyilvánosságra kerülése után a kormány leállította a prémiumelőlegek kifizetését, és ígéretet tettek a béren felüli prémiumok, jutalmak rendszerének a felülvizsgálatára. Kíváncsian várjuk, vajon ezúttal teljesítik-e az ígéretet.

FRISSÍTÉS (2013. október 4.)

A bevezetett bérplafon miatt most a jutalmak és prémiumok összege növekszik az állami cégeknél. Az ok pedig az, hogy állami cégek csak így tudnak versenyezni a magánszférában nyújtott fizetésekkel. A fő gond itt pedig azzal van, hogy a jutalmak és prémiumok rendszere kívülről átláthatatlan, részben az üzleti titkok miatt.

Emlékezhetünk arra, hogy Orbán Viktor és pártja szintén nagy ellensége volt a „pofátlan kifizetéseknek" a közszférában. És bár történtek lépések ezeknek a visszaszorítására, a fenti Ígéretmérőben látható módon nem sikerült maradéktalanul teljesíteni a miniszterelnök ígéretét. 

Ezt jól jelzi, hogy a 444.hu utánajárt annak, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél évi 750 millió forint megy el jutalomra és prémiumra. A vezető pozíciókban lévők közül Horváth Gergely Domonkos (volt) vezérigazgató 2011-ben 17, millió, 2012-ben 21,6 millió forint éves prémiumot kapott.

Molnár Zoltán általános vezérigazgató-helyettes 2011-ben 16,5 millió, 2012-ben 14 millió forint éves prémiumot kapott. Polacsek Csaba főigazgató 2011-ben 12,6 millió, 2012-ben 8,89 millió forint éves prémiumot kapott.

FRISSÍTÉS (2013. december 10.)

Továbbra is komoly jutalmakat és prémiumokat tehetnek zsebre az állami cégvezetők. A Blikk 2013. december 9-i számának beszámolója szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vezetője, Csillag Tamás 10,8 millió forint pluszt tett zsebre, miután a "prémiumfeladatok kiértékelését követően a tulajdonosi jogok gyakorlója, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő engedélyezte az összeg kifizetését". Bár az eszközkezelő lassan halad a 8 ezer bedőlt hiteles lakás megvételével - alig hatszázat vettek meg - az indoklás szerint Csillag megérdemelte a prémiumot, mivel a semmiből állította fel a szervezetet, amely egyre jobban működik - a csúszásokról pedig nem ők tehetnek. 

Az MFB volt vezérigazgatója Baranyay László 19,2 millió forintot kapott, helyetteseinek pedig 17-18 millió forintot a tavalyi munkáért. A bank dolgozói között egyébként tavaly összesen 190 millió forintot, az idén 179 milliós jutalmat osztottak szét. Az állami tulajdonú cég így magyarázta a kiadásokat: "a prémiumok mögött vállalt és értékelt pluszteljesítmény van, kinek-kinek sok-sok túlórája, átdolgozott hétvégéje".

A Blikk szerint a MÁV Zrt.-nél mind a 25 vezető kapott prémiumot, ráadásul mindenki a lehető legnagyobb összeget tehetett zsebre, Dávid Ilona vezérigazgató például 19,2 millió forintot. Az átlag dolgozók annyira már nem jártak jól, ők mindössze 25 ezer forintnak örülhettek. A Blikk több tucat állami céget megkérdezett a pluszpénzekről, de csak két olyan állami vállalatot talált, ahol nem kaptak prémiumot a vezetők: az egyik a Magyar Posta Zrt., a másik pedig az Erzsébet Szállodák Nonprofit Kft.

FRISSÍTÉS (2013. december 17.)

Két napra rá, hogy a Blikk állami cégek vezetőinek kifizetett tízmilliós nagyságrendű prémiumokról írt, Orbán Viktor kormányülésen számoltatta be Németh Lászlónét és Navracsics Tibort az állami cégek vezetőinek kifizetett jutalmakról.

Navracsics Tibor azt közölte, hogy idén nem fizettek ki jutalmakat a közigazgatásban. A kormány pedig felszólította a fejlesztési minisztert, hogy az idén felvett jutalmak és prémiumok kétmillió forint feletti részét fizessék vissza.

A vezetői prémiumokkal kapcsolatban több kormánypárti politikus is megszólalt: Kósa Lajos debreceni polgármester szerint jótékony célra kellene fordítaniuk az összeget a vezetőknek, Kocsis Máté szerint viszont a legjobb lenne, ha fel sem vennék a pénzt.

FRISSÍTÉS (2015. november 24.)
A vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték egy szeptember 15-i kormányrendelettel. 
 
Az illetékes minisztériumoknak november 15-ig kellett tájékoztatniuk Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy a tulajdonosi irányításuk alá tartozó gazdasági társaságoknál és háttérintézményeknél a 2 millió forintos havi bérplafon eltörlése hány vezetőt érint, és jövedelmük emelése éves szinten mekkora többletköltséggel jár. 
 
Csak emlékeztetőül: Orbán 2011-ben vezette be a havi bruttó 2 millió forint fizetési plafont az állami költségvetési szférában, mivel akkor a miniszterelnök szavai szerint nem volt elfogadható, hogy miközben az ország komoly kihívásokkal néz szembe, a különböző intézményeknél a többmilliós fizetés sem ritka. Úgy tűnik, mostanra már minden megoldódhatott ebben az országban.
FRISSÍTÉS (2016. január 11.)
Orbán Viktor, a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva még 2011-ben vezette be a 2 milliós fizetési plafont az állami költségvetési szférában. Ennek ellenére az új év kezdetével számos állami cégvezető fizetése jelentős mértékben növekedhetett.
 
Az állami vasútnál ez a lépés azért rendkívül visszás, mert míg például az egyszerű MÁV-dolgozók jelentős része idén nem számolhat érdemi jövedelemnövekedéssel, a menedzsment tagjai eddigi bérük akár két- és félszeresét is hazavihetik alapbérként. 
 
A Magyar Postánál is hasonló a helyzet: Szarka Zsolt fizetése mintegy 150 százalékkal ugrott meg. A vezérigazgató az eddigi 2 millió helyett januárban már bruttó 5 millió forintot vihet haza.  
A Miniszterelnökség szerint a Postánál a fizetésemeléseket az indokolta, hogy a cég sikeresen és nyereségesen működik az új vezetés alatt. Hozzátették, hogy nemcsak a vezetők bére emelkedett, hanem „a Magyar Posta a munkavállalók bérszintjét is a hasonló területeken működő cégekéhez közelíti”.
 
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a postások havi 128 ezer forintos bruttó bérminimumért fognak dolgozni. Elvitathatatlan, hogy idén ők is kaptak fizetésemelést, sávosan 1 és 4 százalék között – írja 444.hu.
 
FRISSÍTÉS (2016. április 4.)
Hét erdőgazdasági vezető is kétszer annyit keres, mint a miniszterelnök, miközben a stratégiai vállalatok első emberei akár háromszor annyi pénzt vihetnek haza, mint Orbán Viktor – derült ki a Népszabadság által kikért adatokból. Összesen 25 vezérigazgató bére haladja meg a korábbi, kétmillió forintos bérplafont, amelyet még 2011-ben a miniszterelnök vezetett be, a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva. Azóta több állami vezető is jelentős béremelésben részesült, jelenleg például már hét állami erdőgazdaság vezérigazgatója keres havonta hárommillió forintot. 
 
Gyakorlatilag ők lettek a nyertesei annak a tavaly őszi kormánydöntésnek, amely – az Állami Számvevőszék javaslatára – lehetővé tette, hogy a pénzügyi szektorban havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél négy-, míg a többi állami vállalatnál hárommillió forint legyen az alapbér plafonja. Jelenleg ott a tartunk, hogy a felső vezetők béremelése után legnagyobb vállalatoknál akár negyvenötszörös fizetéskülönbség is létrejöhetett a legjobban és a legrosszabbul kereső között.
Status of !node_type

Visszafizetteti a kormány az állami vállalatok vezetőivel a 2013-ban felvett jutalmaik kétmillió forint feletti részét.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA