Jövőre munkaszüneti nap lehet a nagypéntek (1)

2016. december 9. 09:10 – Ténytár | Forrás: Már jövőre munkaszüneti nap lehet nagypéntek
|

Munkaszüneti nappá nyilvánítják a nagypénteket”– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországi Református Egyházak Zsinatának emlékülésén.

Habár ezt a Kereszténydemokrata Néppárt 2011-ben már kezdeményezte, csak nemrégiben került a politika napirendjére. Akkor Varga László az országgyűlés honlapján közzétett egyéni képviselői indítványát azzal indokolta, hogy az ünnep az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja, amit minden magát keresztény, illetve keresztyén egyháznak valló közösség a legnagyobb ünnepei között tart számon. Orbán Viktor mostani bejelentését pedig azzal indokolta, hogy ezzel a lépéssel a nagypéntek méltó megünneplését segítik. Ezzel jövőre a húsvét már nem három, hanem négynapos lehet, így a lakosság 2017-ben április 14-17-ig pihenhet.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még novemberben nyújtotta be a nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánító javaslatot az országgyűlésnek. Ezt december 8-án tárgyalták volna meg a képviselők, 12-én pedig a bizottságokban folytatódott volna a vita. A Fidesz javaslatára azonban arról határoztak az országgyűlésben, hogy nem tartják meg csütörtökön a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló jogszabály vitáját.

Balog Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslatot támogatja a kormány, és azért nem kérték a jogszabály sürgős tárgyalását, mert úgy gondolták, megfelelő súllyal kell körüljárni a témát. A javaslattal jövő februárban foglalkozik újra a parlament, Balog Zoltán nyilatkozata szerint pedig már jövőre munkaszüneti nap lehet nagypéntek.

FRISSÍTÉS (2017. március 8.)

Megszavazták a parlamentben: már  az idén négy napig fog tartani a húsvéti pihenő. Nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánították, tehát péntektől húsvéthétfőig nem kell dolgozni.

A miniszter szerint a gazdaság már elég jól teljesít ahhoz, hogy meg lehessen engedni egy új munkaszüneti napot. Ezzel együtt összesen 11 piros betűs ünnepnap van Magyarországon.  

Status of !node_type

Habár a munkaszüneti nappá nyilvánításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn levették a parlamenti ülés napirendjéről, Balog Zoltán szerint már jövőre munkaszüneti nap lehet a nagypéntek.

Frissítések
Kapcsolódó személy

|

Téves információt közöltünk? Elírást talált? Ön másképpen tudja?

Adósságnyomás-mérő

Social

  • RSS feed
  • Twitter
  • Youtube
  • Deicio.us
  • Tumblr
  • iwiw
  • Facebook

Ajánljon hírt

Hiányzik egy téma? Tud arról, amiről mi még nem? Hallott valami érdekeset? Ajánljon nekünk linket!

Hírlevél

Ne aggódj, nem küldünk spam mailt!

Belépés az oldalra vagy regisztráció close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is beléphetsz a Ténytár oldalra::
…vagy egyenesen nálunkElfelejtettem a jelszavam

Regisztráció az oldalra vagy close button


Csatlakozz facebookon…
Facebook profilodon keresztül is regisztrálhatsz a Ténytár oldalra::
…vagy regisztrálj egyenesen nálunk
Felhasználói adatok
Hírlevelek
Melyik hírlevélre szeretnél feliratkozni?
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Ajánljon hírt close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA

Hibajavítás küldése close button
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Kép CAPTCHA